Recenze: Verše až z vesmíru


Autor: Oldřich Tibitanzl

Název originálu: Verše až z vesmíru

Počet stran: 68

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Nava

Rok vydání v ČR: 2017


Oficiální anotace:
Již druhá kniha veršů plzeňského autora volně navazuje na „Verše až z venkova“ a je tematicky věnována především dění „nad našimi hlavami“.

Moje hodnocení:

Tentokrát bych chtěla představit knihu, žánru pro mě nepříliš obvyklého. Tahle útloučká knížečka, na kterou jsem čirou náhodou narazila a hned na první pohled jí byla okouzlena. Je dílem pro mě do této doby neznámého plzeňského autora (mého „rodáka“). Takže tím kniha v mých očích stoupla ještě víc, protože jsem popravdě od někoho z Plzně žádnou knihu nečetla.

Básně vznikali postupně během posledního desetiletí a všechny se přímo, nebo nepřímo vážou k vesmíru a dění kolem něj, jak už sám název napovídá. Jedná se o na sebe navazující básně, některé na pár řádek, jiné na několik stran. Styl, jakým je kniha napsána se velmi příjemně čte. Autor dokázal najít velmi příhodné rýmy, při jejichž četbě jsem se nejednou musela zasmát, jak trefně vše popsal.

Sbírka obsahuje magický počet 33 básní. S krásnými poetickými názvy, jako je například Na nebi se hvězdy třpytí, Báseň o síle luny, Pokání, nebo O vesmírné lásce. Samozřejmě nechybí vysvětlivky, k některým slovům v básních použitých. 

Osobně bych se neoznačila jako znalce poezii, mnoho básnických sbírek jsem nepřečetla a ty které jsem přečetla, hodnotím velmi subjektivně a jen podle svého cítění. Nedokážu proto posoudit, jestli se jedná o hodnotné dílo, nebo ne. Pro mě směrodatné to, že se mi básně líbili, velmi dobře se mi četli a celkově jsem se při čtení bavila.

Obálka knihy je jednoduchá minimalistická, přesto krásná. Jak už název napovídá, všechny básně jsou nějak spojeny s vesmírem, takže výběr obálky je naprosto jasný. Navíc motiv vesmíru se nejspíš nikdy neomrzí. 

Pokud nad knihou přemýšlíte, můžu jí jedině doporučit a to i pokud jste člověk neznalý poezie. Jedná se o velmi krásnou knížečku.

8 komentářů:

  1. Děkuju za úžasný tip na poezii! Možná si přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Poezie mě tak nějak obchází, ale tohle vypadá moc zajímavě. Nejspíš se do ní taky pustím ať si trošku rozšířím obzory :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já poezii také zrovna nevyhledávám, ale jednou za čas si ji přečtu ráda. :) Jsem si jistá, že i pro člověka neznalého poezie, bude kniha příjemná. :))

      Vymazat
  3. Jsem ráda, že tě četba básní bavila, já na básně nejsem opravdu vůbec... Neumím je číst. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle mají právě klasickou jednoduchou stavbu a rýmují se, takže se čtou dobře. :))

      Vymazat
  4. Krásná recenze, docela jsi mě nalákala.. :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.