Recenze: Vladař

Autor:
Niccolò Machiavelli

Název originálu: Il Principe

Počet stran: 204

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: XYZ

Rok vydání v ČR: 2007


Oficiální anotace:
Klasický renesanční spis, jenž je považován za jedno z prvních a zároveň jedno z nejvýznamnějších politologických pojednání o moderním způsobu vládnutí. Čtivé dílo vzniklo v období restaurace vlády Medicejských na florentském dvoře r. 1513. Autorem, bývalým sekretářem ministerstva zahraničních věcí, je adresováno však již zesnulému Lorenzu Medicejskému. Hlavní osou dvaceti šesti kapitol jsou příklady z antických a římských dějin, pomocí nichž je postupně eklekticky obhajován osvícený vladař, řídící se zásadami logiky a zdravého rozumu. Spiskem rovněž prosvítají zárodky nacionalistických tendencí.

Moje hodnocení:

Jedna z klasických knih, která je zařazená do mnoha seznamů povinné četby a která rozhodně stojí za přečtení.

Knihu napsal dobře známý Niccolò Machiavelli, italský politik, diplomat, historik a spisovatel. Zejména ale politik. Byl současníkem osobností jako je například Leonardo da Vinci nebo Michelangello Buonarotti. Právě jeho slavné dílo Vladař mu v budoucnu získalo nemalé uznání. Je ovšem zvláštní, že bylo vydáno až několik let po jeho smrti.

Kniha byla věnována rodu Medicijských, konkrétně Lorenzovi Medicijskému. 

Na tehdejší dobu, a v podstatě i na tu dnešní, je dílo dost kontroverzní. Základní myšlenkou je, že by se měl člověk spoléhat jen na sebe, svou sílu a své myšlení. Ve 26 krátkých kapitolách Machiavelli vysvětluje, jak by se měl správný vladař chovat. Jeho špatné i dobré stránky, jednání s lidmi poddanými i se šlechtou, informace o vojsku... a mnoho dalšího. Ve vícero případech se opírá o příklady z historie, a to jak ze své současnosti, tak z dávných dob, zejména řeckých a římských vládců.

Dále spis obsahuje politické úvahy, které odhalují a popisují fungování moci jako takové. V podstatě se stal základem děl dalších teoretiků.

Je až s podivem, kolik informací a myšlenek je pořád aktuálních a hodí se i do dnešní doby. V mnoha případech je Machiavellimu vyčítána bezohlednost a v jistém směru je to pravda. Neřeší se zde co je morální a co ne. Jde o to, jak se stát úspěšným vladařem a chovat se tak. Neřeší problémy mezi dobrým a špatným rozhodnutím, pokud přinese užitek, není co řešit.

I přesto, kolik let je kniha stará a před jak dlouhou dobou byla napsána, stále je velmi čtivá a zajímavá. Připomenout a prohlédnout si myšlenky tehdejší společnosti je přínosné. Navíc je až děsivé, kolik podobnosti s dnešní dobou lze v knize najít.

Kniha nepatří mezi nenáročné čtivo, ale rozhodně stojí za přečtení. Jsem si jistá, že téměř nikdo nebude litovat času stráveného nad knihou.

Obálka knihy je nejspíš všem velmi dobře známá. Mě osobně se nikdy moc nelíbila a teď co jsem si ji důkladně a zblízka prohlédla, můžu říct je jedno: děsí mě.

6 komentářů:

  1. Na to, že je kniha stará, mě už jen z pouhé tvé recenze velmi zaujala. Ale nevím, zda bych si ji teď přečetla, možná v budoucnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je potřeba, aby na ni měl člověk náladu, jedině tak ji pořádně ocení. :)

      Vymazat
  2. Akorát jí mám rozečtenou k maturitě (zrovna se prokousávám dloooouhou předmluvou), protože jsem chtěla na vlastní oči poznat, co to vlastně znamená být machiavellistou.

    Její nesmrtelnost bude podle mě (tedy laika, který ji ještě (!) nečetl) v tom, že naše lidská podstata je stále stejná, i přes tolik století.

    https://godblessthegirl.blogspot.com/?m=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu. :) V tom případě přeju, ať se kniha líbí.

      Vymazat
  3. Vladař je pro mě dost osudová kniha. Psala jsem o něm slohovku u maturity. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je potom jasné. :) Maturitní knihu si budu pamatovat navždy. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.