Recenze: Paříž je vždycky dobrý nápad

Autor: Jenn McKinlayová

Název originálu: Paris is Alway a Good Idea

Počet stran: 376

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2021



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis


Oficiální anotace:

Uplynulo už sedm let od doby, kdy Chelsea Martinová podnikla své evropské roční dobrodružství. Potom se musela nečekaně vrátit, a tak se vrhla na kariéru. Když jí otec zničehonic oznámí, že se bude ženit, Chelsea si uvědomí, že tak trochu zahořkla a její život se zastavil. A s tím se v žádném případě nehodlá smířit!

Proto se
rozhodne cestu zopakovat a najít své staré já. Chce se znovu podívat na místa, která kdysi navštívila a kde byla opravdu šťastná. A ano, chce se znovu setkat i se svými tehdejšími milenci: Colinem v Irsku, Marcelinem v Itálii a Jeanem-Claudem v Paříži. Kdoví, třeba jí jeden z nich pomůže najít radost ze života.

Moje hodnocení:

Kniha Paříž je vždycky dobrý nápad je romantickým příběhem odehrávajícím se v několika zemích, s hlavní myšlenkou hledání sebe sama a svého starého, šťastného já, které se někam vytratilo. 


Hlavní hrdinkou je mladá žena Chelsea. Na první pohled se nejedná o nijak výrazně sympatickou postavu. Působí stroze, prázdně, nepříjemně a na první pohled je jasná, že nějakými výraznými city se nezaobírá. Sama si je ale vědomá své citové prázdnoty, která se začala projevovat po smrti matky a v souvislosti s chystanou svatbou otce a jeho nové partnerky, se kterou zásadně nesouhlasí. Rozhodne se zopakovat si cestu po Evropě, kterou uskutečnila před sedmi lety a najít sebe sama, ztracenou schopnost užívat si života, smát se a milovat. 

Postupně se vydává na cestu do Irska, Paříže a nakonec Itálie. Země si vybírá proto, že se v každé z nich chystá najít své dávné milence, kteří pro ni tehdy něco znamenaly a chce se pokusit znovu objevit tehdejší lásku. S Colinem v Irsku, Jean-Claudem v Paříži a Marcelinem v Itálii. Tito tři muži jsou zajímavě zpracování. Jsou odlišní, a přesto mají jistou část charakteru společnou. 

Jedná se rozhodně o zajímavý plán, ale jak je čtenáři jasné a Chelsea to pochopí záhy, není stejná jako před sedmi lety. Ona ani její milenci. Náročné nalézání sebe sama s těmito muži rozhodně nedopadá tak, jak si představovala. Naopak, místy se objevují i docela komické situace. Ukazuje se, jak moc nás čas a prostředí, v němž žijeme může změnit.

Mimo tuto hlavní linku je také část věnována Chelseaiině práci a jejímu "vztahu" s kolegou Jasonem. Hlavně díky němu a velkému kontraktu, který je třeba dojednat, pochopí, že šťastná může být i v dosavadním, jen lehce pozměněném životě.


Tato kniha je typickou romantickou knihou, která nepostrádá kouzlo, lásku a krásné prostředí, která je výborně popsáno. Z každé jednotlivé země je jasně patrná určitá atmosféra a citelné přechody zvládla autorka skvěle. Přesto je ale romantický příběh jiný, než se na první pohled může zdát. 

Ze začátku jsem měla problém začíst se do příběhu. Zhruba první dvě kapitoly jsem si zvykala na styl autorky a celkově na vyznění příběhu, ale jakmile se začalo cestovat, chytila jsem se. Možná za to mohou poměrně dlouhé kapitoly, které by nebylo od věci nepatrně pokrátit. Jako pozitivum naopak musím zmínit telefonáty, maily a SMS zprávy, kterými je příběh proloženo. 

Jedno malé upozornění: ačkoliv je název překrásný a figuruje v něm Paříž, celkově není v tomto městě stráveno zas tak mnoho času. Ale jednoznačně se tam stane něco zásadního, co vše změní. Možná právě proto je Paříž vždycky dobrým nápadem...

Obálka knihy je krásná, stejně tak vnitřní, kterou prostupuje symbol siluety letadla, jaké je na obálce. 



 

 

Knihu Paříž je vždycky dobrý nápad si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

4 komentáře:

  1. tato kniha přesně jako tvá vhodná na léto k vodě :) po dočtení sci-fi mám v plánu po něčem takovém sáhnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Na léto, pro odpočinek je tohle přesně to pravé. :)

      Vymazat
  2. To zní moc dobře. :) Teď v poslední době čtu jen romantické knihy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem na tom stejně. Nevím, jak je to možné, ale také sahám převážně po romantice. :)
      Myslím, že tahle by se ti mohla líbit. ;)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.