Recenze: Zákon lásky


Autor: Anne Clinard Barnhill

Název originálu: At the Mercy of the Queen

Počet stran: 299

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Alpress

Rok vydání v ČR: 2012


Oficiální anotace:
Protože vášeň Jindřicha VIII. k Anně Boleynové chladne, dostane královna zoufalý nápad –snaží se dohodit králi za milenku svou mladinkou sestřenici Margaret. Dívka miluje Artura Brandona a král je jí odporný. Jenže je natolik zapletená do nebezpečné pavučiny královniných ambicí, že nemá na vybranou…

Moje hodnocení: 

Příběh odehrávající se v 16. století za vlády anglického panovnického rodu Tudorovců, plný lásky, zrady, dvorských intrik, ale i boje o holý život. Přesně tak by se dala tato kniha popsat.

Nejspíš není nikdo, kdo by neznal Jindřicha VIII. a jeho šest manželek, v téhle knize se ocitáme v obdodí druhé manželky Anny Boleynové. Nejedná se ale o úplně typickou knihu o ní, je totiž vyprávěna Anninou sestřenicí a dvorní dámou v jedné osobě Madge Sheltonovou, která přijíždí ke dvoru, aby mohla nové královně sloužit. Díky novému úhlu pohledu vidíme celý dvůr a jeho obyvatele naprosto jinýma, ještě nevinnýma, očima mladé dívky, která se stejně jako mi na královském dvoře teprve rozkoukává a intriky, nebo milostné hry jsou jí ještě neznámé.

Madge, nebo také Hezká Madge, jak ji u dvora titulují, se pomalu z nejisté dívky stává silnou, odvážnou a smělou  mladou ženou. Královně se snaží pomáhat, jak jen to jde a je ochotná pro ni udělat cokoliv, klidně by i obětovala vlastní život. Nakonec je k takovému konci velmi blízko.

Na tudorovském dvoře se setkáváme s mnoha osobami, ať už jsou to muži z královy družiny (Norriss, Brandon, Weston, Brereton...) nebo královniny dvorní dámy. Přesto, že je díky historickým reáliím předem jasné jak kniha dopadne, i tak je její čtení zajímavé a autorka dokázala situace vykreslit tak, že se zdá jako kdybychom je spatřovali poprvé.

Osud královny je tragický a krutý, její příběh chytne za srdce každého a teď z pohledu její nejbližší přítelkyně se mi zdá snad ještě tragičtější. To jak se Anna dokázala se vším vypořádat a přitom být stále obrazem královské důstojnosti je hodno obdivu.

Kniha je rozdělená na větší části, dále dělené na kapitoly. Celkově se velmi jednoduše čte, děj plynule ubíhá a neobjevují se žádná hluchá místa. Přesto mi v knize něco chybělo. Všechny historické události jsou v pořádku, postavy Madge působí sympaticky, ale způsob vyprávění se mi místy zdál až moc jednoduchý, některé důležité momenty z Annina života se mi zdály zbytečně rychle ukončeny a nedotaženy. Možná je to i tím, že jsem z tohoto historického období přečetla už hodně knih a mám o něm, můžu říct značné povědomí. Je tak možné, že někomu méně znalému by kniha přišla naprosto dostačující.
Celkově se jedná spíš o román s historickými prvky, než o odbornější výklad ohledně tudorovské doby, s čímž musí čtenář počítat.

Na konci autorka v doslovu vysvětluje, proč se rozhodla psát o době tudorovců a to z pohledu méně známé osoby Margaret (Madge) Sheltonové. Důvod je velmi zajímavý a rozhodně mě nenapadl. Madge je totiž dávnou autorčinou příbuznou.

Obálka knihy, na které je postava ženy v typických tudorovských šatech se mi líbí. Její fuchsiová barva a zdobný font písma mi ale až nápadně připomíná romány z červené knihovny, kterým tato kniha rozhodně není. Na první pohled se tak ale může zdát, což je škoda.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě zaujala :) Už jenom proto, že jsem nedávno četla podobnou knihu Bílá královna a moc se mi líbila :) Stejnojmenný seriál jsem úplně hltala, doporučuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to jsem ráda, že tě zaujala. :) Na Bílou královnu se určitě zaměřím, děkuju za tip. :))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.