Recenze: Příšerné tchyně

Autor:
Anna Jansson

Název originálu: Svärmödrar utan gränser

Počet stran: 368

Série: Salon d'Amour

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2018

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!



Oficiální anotace:
V pohádkách jsou macechy zlé. A i ve skutečném životě není dobré se jim podřizovat. O tom je Angelika Lagermark přesvědčena. Ze zkušenosti.
Před šesti měsíci chytila Angelika svatební kytici, a teď se nemůže dočkat svatby. Ale Angelika má pochybnosti. Je Magnus ten pravý? Jeho matka Judith, která se po nehodě ve vlastním bytě k An
gelice nečekaně přestěhovala, rozhodně není spolubydlícím, jakého Angelika chce. Život je boj. Angelika nikdy neměla děti, po kterých strašně toužila, ale když jí do života vstoupila malá Folke, dostala šanci být jejím dospělým vzorem. Folke trpí selháním ledvin a potřebuje transplantaci. Ale najít dárce není snadné. A jak mluvit s dítětem, které klade závažné otázky týkající se smrti?
Angelika se svou sestrou mají na Gotlandu dvě zavedené kadeřnictví, ale ve skutečnosti mají jiný cíl: pomáhají lidem najít lásku. Setkáváme se s Egilem, který trpí posttraumatickým syndromem, protože jeho přítelkyně mu oznámila, že by si měli dát pauzu a získat nové zkušenosti. Nyní Egil dává každý týden do místních novin inzerát pod pseudonymem „Nezkušený“ a hledá ženy, které ho naučí umění lásky. Určitě potřebuje pomoc.
To, že se jdete nechat ostříhat do Salonu lásky, nikdy není náhoda. A nikdy není příliš pozdě na to najít lásku. Angelika vám již vychází vstříc!

Moje hodnocení:

Druhý díl série o kadeřnici Angelice a jejím salónu, kde lidem pomáhá s více než jen s účesem.

Angeliku jsme v minulém díle opustili v době, kdy jen zářila štěstím a vše jí vycházelo. Do tohoto jejího šťastného světa se opět vrátíme. Všechno se zdá být perfektní, vztah s Magnusem jí vychází v kadeřnictví všechno klape. Tedy dokud se neobjeví Magnusova matka, které na nějaký čas zůstává bydlet u Angeliky. I přesto, že to nejspíš nemyslí zle, roztahuje se po celém domě z Angeliky si dělá služku a hlavně neustále se jí snaží namluvit, že pro jejího syna není dost dobrá. Ba přímo, že je pro něj až moc stará. Ohání se dětmi, které Angelika nemůže mít. Není tedy divu, že podkope její sebedůvěru a Angelika tak o sobě opravdu začíná pochybovat. Na venek se snaží působit pořádně stejně pozitivně a dobře naladěně, uvnitř se ale užírá myšlenkami na nevěru z Magnusovi strany i na ukončení vztahu. Ještě štěstí, že má stálou práci v salonu. Na Gotladnu je totiž spousta lidí, kteří potřebují najít svou druhou polovičku.

Velké místo je tentokrát věnováno malému Folkemu a jeho matce, kteří to v životě opravdu nemají lehké. Jak už má Angelika v povaze, snaží se jim pomáhat co jí síly stačí. Obecně je vedlejším postavám dán větší prostor a můžeme je tak mnohem lépe poznat. Ať už to je Ricky, Angeličin pomocník v salonu a bratr Magnuse, její sestry, nebo Judith matka Magnuse, která se z ničeho nic objevila a zamíchala životy všech kolem.

Oproti minulému dílu mi chyběla napínavá detektivní dějová linka, která minulý díl ozvláštnila a pomohla mu vystoupit ze škatulky románů pro ženy. Tentokrát se nic takového nestalo a román je tak typicky ženských pohodovým čtením. Romanticky laděná, odpočinková četba je ale doplněno citově vypjatější linkou, u které možná nejedna slza ukápne.

Autorka dokáže celou knihu udržet na vlně milého a příjemného vypravování. Nic se nestane jen tak zbrkle, vše je dobře načasované a do příběhu zapadá. Velmi dobrá je práce s charaktery postav, které se v průběhu knihy (obou knih) proměňují a jejich životní zkušenosti je někam posouvají. Rozhodně nejsou ploché. Celá kniha navíc působí, jako by své zážitky Angelika vyprávěla právě nám.

Angeličin přístup k životu a pohled na svět je za každou cenu pozitivní. I v tom nejnepatrnějším se snaží najít něco dobrého a její optimismus je přímo nakažlivý. Proto je jen dobře, vzít si z Angeliky příklad a také se někdy zasmát.

Obálka knihy ladí s minulým díle. Neurazí ani nenadchne. Za mě byla minulá obálka o krapet lepší. Jediné co mě na nich mrzí je, že nenechávají příliš prostoru pro fantazii, to jak Angelika vypadá je víc než jasné.







Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář.