3x mini recenze: Srpnová neděle, Nové mythy, České barokní korunovace

Autor: Srpnová neděle

Název originálu: Srpnová neděla

Počet stran: 98

Série: -

Díl  v sérii: -

Nakladatelství: Artur

Rok vydání v ČR: 2011

Oficiální anotace:
U jihočeského rybníka vládne zdánlivý klid. Hra, která znamenala výrazný posun české dramatické tvorby v padesátých letech minulého století, ale odhaluje silný pocit odcizení lidí, kteří zde tráví jeden srpnový den. Stále působivé drama českého básníka.
Moje hodnocení:

Kniha se nečetla přímo špatně, ale zřejmě nejsem správný typ čtenáře. Mě osobně nic nedala a nejspíš jsem ji ani příliš nepochopila. Děj se odehrává během jedné srpnové dne, v poválečné době. Což je velmi zajímavý vhled do tehdejší společnosti. Možná ale právě proto nedokážeme pořádně ocenit sílu díla. Společnost i lidé je dnes jiná než tehdy a i kontext a situace se změnila. Vtipy a narážky, který tehdejší člověk pochopil, my dnes nepochopíme...
To, co mi na knize vadilo asi nejvíc jsou dialogy, které se vlastně mění v monology, na sebe nenavazující a nehodící se. 
Kniha nebyla špatná, ale znovu už bych si ji nepřečetla.
Obálka knihy je typická pro nakladatelství Artur a jeho divadelní hry. Minimalistická, nezaujme ale ani neurazí.






Autor: Josef Kainar

Název originálu: Nové mythy

Počet stran: 102

Série: -

Díl  v sérii: -

Nakladatelství: Československý spisovatel

Rok vydání v ČR: 1967


Oficiální anotace:
Josef Kainar navazuje na halasovskou linii naší meziválečné poezie. Za okupace ho společné pojetí života sblížilo s několika dalšími básníky, s Jiřím Kolářem, Ivanem Blatným a Jiřinou Haukovou, i s několika mladými výtvarníky, tak vznikla skupina 42, k níž měl svou tehdejší tvorbou blízko i Oldřich Mikulášek. Ošklivost protektorátního světa jen podtrhla tendenci mladé básnické generace po střízlivosti pohledu na životní realitu, jejich úsilí vidět skutečnost nepřikrášleně, bez tradičních poetických sebeklamů, vidět syrovou skutečnost světa, v němž musí žít moderní člověk.
Taková je i poezie Kainarova. Sbírka Nové mythy je vyvrcholením prvního období Kainarovy tvorby, podle některých kritiků je to také Kainarova vrcholná sbírka vůbec.
Kainarova poezie odkrývá nechutnou a absurdní tvář skutečnosti. I člověk je tu viděn ve své ubohosti a odlidštěnosti.

Moje hodnocení:

Básnická sbírka Josefa Kainara je typickým příkladem díla z 50. let minulého století. V duchu existencionalismu psané básně jsou pro čtenáře obtížně uchopitelné. Autor se nesnaží vnutit svůj názor, nebo odpovědi na to, co je správné a co špatné. Jen ukazuje všední realitu, takovou jaká skutečně je. Bez příkras. Je jen na nás jaký si uděláme obrázek.
Já osobně jsem znala pouze zhudebněnou báseň Stříhali dohola malého chlapečka, která jsem asi také nejlépe z celé sbírky porozuměla. Po přečtení ostatních cítím jen jedno, a to zmatek. Kniha určitě stojí za přečtení, když nic jiného, tak aspoň pro pochopení tehdejší tvorby a situace v naší zemi.
Obálka knihy není příliš hezká. Ani za rádoby minimalismem se nemůže skrývat.






Autor: Jiří Hrbek

Název originálu: České barokní korunovace

Počet stran: 231

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: NLN - Nakladatelství lidové noviny

Rok vydání v ČR: 2010


Oficiální anotace:
Panovnické korunovace v době baroka patřily k nejvýznamnějším slavnostem, které tehdejší Čechy (a částečně i Morava) zažily. Nebyly ale pouhou okrasou ani zbytečným ceremoniálním momentem. Přinášely do českých zemí nové kulturní podněty a během korunovačního pobytu vídeňského dvora také hospodářský prospěch vybraným městům a jednotlivcům. Autor se ve své knize snaží o komplexní popsání čtyř rovin korunovace: politické a státoprávní, ceremoniální, ekonomické a kulturní.

Moje hodnocení:

Od knihy jsem žádná velká očekávání neměla. Přeci jen jde o naučnou literaturu faktu, která se zabývá popisem českých barokních korunovací. Během čtení jsem byla ale čím dál víc spokojenější. Kniha poutavě a zajímavě líčí tehdejší dobu, podmínky ekonomické i politické a tehdejší společnost. Navíc krásně barvitě popisuje celý korunovační akt.
Samozřejmě nelze očekávat příběh, nebo akce a zápletky. Přesto má kniha v sobě něco, co mě do ní vtáhlo a čtení jsem si tak užila. Navíc, což je skvělé, je kniha proložena několika souvisejícími ilustracemi, jako jsou habsburští panovníci, korunovační akty, dochované listiny...
V tomto případě si myslím, že kniha bude spíše pro opravdové zájemce o historii, nebo někoho, kdo má alespoň částečné povědomí o tehdejší době a lidech, kteří v ní žili. Laická veřejnost by si nejspíš knihu neužila.
Obálka knihy je stejně jako celá kniha, naučná. Objevuje se na ní totiž slavnostní akt pomazání Karla VI. roku 1723.

6 komentářů:

  1. Tieto tituly sú mimo môj žáner, takže ma až tak nezaujali, každopádne niekomu to môže sadnúť, sto ľudí - sto chutí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi jasné, že to rozhodně nejsou knihy pro každého. (abych pravdu řekla, nevím jestli bych si je dobrovolně přečetla) :))

      Vymazat
  2. Ani jednu z knih jsem nečetla a přiznávám se, že mě ani moc nelákají. Mám ráda klasiky, ale ty české si ke mně moc cestu nenašly, jen výjimky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím. :) Já také častěji sáhnu po klasicích zahraničních. :) I když někdy to je škoda, protože i my máme zajímavou literaturu. :)

      Vymazat
  3. Tak z těchto knih mě žádná nezaujala, i když Srpnová neděle může být dobrá. Možná jí jednou dám šanci, ale nevím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna tu bych příliš nedoporučovala. Za mě bylo z tohohle výběru nejslabší. :) Ale třeba by se ti líbila..

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.