Recenze: Anglické listy

Autor: Karel Čapek

Název originálu: Anglické listy

Počet stran: 120

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Leda

Rok vydání v ČR: 2009


Oficiální anotace:
Kdo miluje Čapkovy fejetony, nesmí pominout toto sebrání Čapkových cestopisných sloupků, které před pětaosmdesáti lety za svého dvouměsíčního pobytu v Británii psal a navíc skvěle kreslil pro Lidové noviny. Čapka tehdy pozvali na zasedání nově vzniklého spisovatelského klubu PEN, ale Čapek si svůj pobyt v Británii protáhl a projel ji křížem krážem. Jeho nadání vnímat každou drobnost, v tomto případě vše, co mu připadlo jako příznačné pro tuto ostrovní říši, a zároveň jeho schopnost vnímat všechny obecné tendence zase příznačné pro naši civilizaci vydaly pozoruhodný výsledek: tento cestopis ani po letech neztratil nic ze své svěžesti nebo dokonce aktuálnosti.

Moje hodnocení:

Jeden z mnoha skvostů z pera Karla Čapka.

Tentokrát se jedná o sbírku fejetonů, které autor psal na svém pobytu v Anglii. Výstižnou, místy vtipnou formou dokáže popisovat jednotlivé obyčejné události a situace, ve kterých se ocitá, a které se mu stávají.

Popisuje a srovnává situace a místa v Anglii a u nás. Zajímavé je například srovnání ulice. Kdy ta anglická je tichá a neurčitá, osoby a místa v ní nepotkáváme, ale jen míjíme. Naproti tomu české ulice je přátelská, lidé jsou všude, je to jakési shromaždiště, plné bujarého života. Dále popisuje například metro, domy, které navštívil a mnoho dalšího.

Největší část knihy je věnována Anglii. Najde se ale i místo pro objevování krás Skotska a okrajově také Irska.

Kniha je doplněná velkým množstvím malůvek, které jsou samozřejmě také z pera samotného autora. Krátkým úvahám a popisům míst dodávají na reálnosti. Kresby jsou totiž vážně povedené a realistické i přesto, že je vidět, jak "nedbale", jen několika tahy je autor načrtl.

Jedná se vlastně o spojení cestopisného vyprávění a historického vhledu do Anglie 30. let 20. století. Která byla v mnohých ohledech stejná, jako je ta dnešní. Spousta autorových vzpomínek by dnes ale jen těžko platilo. Při čtení si člověk ať chce nebo ne, vzpomene na své vlastní putování a návštěvu tohoto ostrovního státu, která v každém z nás zanechává silné pocity a myšlenky. Které si můžeme díky autorovi i po tolika letech od vydání knihy znovu připomenout.

Jazyk, jakým je dílo psané je vytříbený, jak je u autora běžné. Přesto se výborně  a snadno čte. Grafická stránka knihy je moc pěkně zpracována. Na obálce je kresba z Londýna a zdá se, jakoby už z ní dýchala Anglie, její prostředí, historie a mentalita.

6 komentářů:

  1. Tuto knihu mám už nějakou dobu doma, ale nedokázala jsem se k ní dostat. :/ Možná si ji teď mnohem dříve přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě to není Čapkova nejlepší kniha, ale dýchá z ní určité nespecifikovatelné kouzlo Anglie. :) Určitě stojí za přečtení. :)

      Vymazat
  2. Osobne som toho od Čapka zatiaľ čítala pomerne málo, takže ďakujem za odporúčanie ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnoho z autorovy tvorby stojí za to. :) Jsem ráda, že jsem ti rozšířila obzory. :))

      Vymazat
  3. Stejně jako Casion od Čapka jsem nečetla moc knih a o téhle slyším prvně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě není jako jeho nejznámnější knihy, ale určitě stojí za přečtení. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.