Recenze: Dům v zátoce

Autor: Mary Ellen Taylor

Název originálu: Winter Cottage

Počet stran: 368

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2021



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!


Oficiální anotace:

Lucy plní poslední přání své matky a vrací se do rodného města ve Virginii. Cesta přes celé Státy pro ni znamená šanci na nový, lepší život. Získala totiž nečekané dědictví v podobě nemovitosti jménem Zimní vilka. Není to polorozpadlý domek, jak očekávala, ale velký dům, na němž se podepsal zub času. Sídlo s mnoha zákoutími, která skrývají tajemství, vášně a zrady několika generací. A Lucy doufá, že právě tady by mohla najít odpověď na otázku, kterou matka nikdy nezodpověděla. Kdo je její otec?

Dědictví dostane, jen když splní několik podmínek, jinak přijde na řadu další z řady dědiců, charismatický Hank. Je proto odhodlaná udělat cokoliv, aby si dům udržela. Pomáhá jí v tom celé městečko, které si ji rychle oblíbí. Lucy postupem času zjišťuje víc o historii své rodiny, ale hlavně o sobě samé. Během pátrání po svých předcích totiž najde něco, co dosud neměla; domov, rodinu a lásku.

Moje hodnocení:

Kniha Dům v zátoce je romantickým příběhem, ve kterém se střídají dvě časové linie a řeší se tajemství související s minulostí rodiny hlavní hrdinky. 


Jak jsem již zmiňovala, v knize se střídají dvě časové roviny. Jejich střídání je kvalitně zkomponováno, vše je přehledně označeno a čtenář se tak velmi snadno orientuje. Současnost a minulost z období před 1. světovou válkou a lehce po ní. Její dopady a krize společnosti nejsou ale příliš řešeny, spíše jen velmi okrajově zmíněny. Hlavní část příběhu se odehrává v okolí tzv. Zimní vilky. Ta je velmi věrohodně a krásně popsána a z jednotlivých popisů je přímo cítit dotyk historie. Značná část současnosti se zaměřuje také na to, že je třeba vilku opravit. Nebránila bych se proto více popisům samotné rekonstrukce. 

Hlavními hrdinkami jsou Lucy v současnosti a Claire v minulosti. O Claire a jejím životním příběhu se dozvídáme díky rozhovoru lady Buchananové, který před několika lety iniciovala matka Lucy. Obě ženy jsou velmi sympatické a uvěřitelné. Každá si nese jisté problémy a zranění z minulosti a přesto se dále snaží žít a nevzdávají se. 

Vedlejší postavy jsou také přátelské. Za zmínku stojí malá Natasha a Hank, který je coby aktér romantické linky velmi příjemnou postavou. V tomto případě je romantika spíše na vedlejší koleji, více se rozvíjí rozplétání minulosti a případná milostná vzplanutí z té doby. I přesto je kniha plná lásky na všechny způsoby. 

Mimo jiné je hned v začátku příběhu zmíněna smrt Lucyiny matky a následné pohřbení urny, které je dojemně popsáno. Zároveň ale nese jisté poselství. Konkrétně to, že smrt je novým začátkem a i když něco končí, z jiné strany začíná něco nového. Smrt je tomto případě také spouštěčem Lucyina pátrání po minulosti své dosud nepoznané rodiny. 

Zajímavé je prostředí přístavního městečka v těsné blízkosti moře. Tím je podmíněno povolání velká řady mužů, tedy námořnictví. Ačkoliv je zmíněno spíš okrajově, rozhodně jde o zajímavé téma. Výrazněji je ukázán život vyšší společnosti před válkou. Jejich rozmařilost a vrtochy, nepříliš pěkné chování ke služebnictvu. 

Celkově můžu říct, že je kniha přesně tím, co ráda čtu a vyhledávám. Tedy příběhem se dvěma časovými rovinami, láskou, napětím, rozplétáním minulosti, nečekaným rozuzlením... Opravdu jde o krásné, příjemné čtení, které je ale prodchnuto i závažnějšími tématy, jako je smrt blízkého člena rodiny, a nepatrně naťuknuto je i domácí násilí na ženách i na dítěti.

Na začátku knihy je načrtnut rodokmen. Slouží jako skvělý pomocník při orientaci mezi řadou postav, ale zároveň může leccos prozradit, proto je lepší podívat se na něj jen zběžně. Co by se mě osobně líbilo je pokračování příběhu. Další vyprávění o tom, jak se život Lucy dále rozvíjel a zároveň by mohla být podrobněji řešena rekonstrukce domu a nové vztahy. 

Obálka knihy je krásná a zaujme na první pohled. Jediné nepatrné mínus je za to, že k popisu Zimní vilky se budova na obálce příliš nehodí a neodpovídá mu.





Knihu Dům v zátoce si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

8 komentářů:

  1. knihu dostala maminka loni na Vánoce :) doufám, že bude spokojená jako ty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad ano. :) Přeji, ať se líbí. Ale myslím, že pokud máš ráda střídání časových rovin a pátrání v minulosti, budeš nadšená. :))

      Vymazat
  2. Ta zní moc dobře. Píšu na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. To já vím. Tvoje recenze mě, mimo jiné, na knihu nalákala. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.