Recenze: Dej tomu šanci

Autor: Emma Lordová

Název originálu: When You Get the Chance

Počet stran: 320

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání v ČR: 2023

 

Oficiální anotace:

Mamma Mia! Život bez špetky dramatu by byl fakt nuda. Millie Priceová má sen, který nemůže nic překazit: stane se broadwayskou hvězdou. A nezabrání jí v tom ani její milý, ale superintrovertní táta, který Millie vychovává sám a nechce, aby vylétla z hnízda a vydala se za svým snem. A už vůbec ne její rival z dramaťáku Oliver, ke kterému ji možná i něco nevysvětlitelně přitahuje. Millie potřebuje spojence. A když táta zapomene vypnout počítač a ona tak omylem narazí na jeho blog z roku 2003, najednou je jasné, co musí udělat: najde svoji mámu.

A tak tu máme Steph, která se pořád snaží prorazit jako herečka a přitom pracuje jako recepční v agentuře. A Farrah, ladnou učitelku tance, která očividně nemá obě nohy levé jako Millie. A Beth, veselou milovnici divadel se stejně nadšenou patnáctiletou dcerou (sestra?! To už se trochu vymyká z rukou!). Ale jak může člověk najít nový dílek života a předpokládat, že do skládačky toho starého zapadne, aniž by po něm zůstaly škrábance? A proč když jeden pátrá v minulosti, vždycky se nakonec vrátí k tomu, co měl celou dobu?

Moje hodnocení:

Kniha Dej tomu šanci je příjemnou odpočinkovou knihou ideální pro čtenáře YA, kteří milují tématiku muzikálů a dobře se v nich vyznají, neboť vsuvek a zmínek o nich je zde opravdu celá řada.

Hlavní postavou je mladá dívka Millie, který je přesně tím typem osoby/postavy, kterou buď milujete nebo nesnášíte. Já se bohužel řadím spíš, ke druhé skupině, takže mi místy opravdu "pila krev". Je ztřeštěná, hlasitá, všude je jí plno a neustále je středem pozornosti. Někdy záměrně jindy ne, každopádně se to stává často a Millie je za to vlastně ráda. S tím souvisí i škola, kterou studuje, tedy umělecká škola. Její velkou ambicí je stát se muzikálovou herečkou a vypadá to, že se svým talentem má velmi dobře našlápnuto. Dokonce zvládá přijímací zkoušky na prestižní univerzitu. Otázka  je jestli jí na druhou stranu států tatínek pustí je hlavní zápletkou.


Millie žije jen s tátou a tetou, matka ji nechala u jeho dveří krátce po narození a nikdy se neviděli. Spolu se svým nejlepším kamarádem Teddym vymyslí plán. Během léta onu ztracenou matku najdou - koneckonců mají hned tři adeptky. Jejich pátrání si pojmenují jako Millie Mia = Mamma Mia. Název vtipný a všeříkající.

Při hledání se často dostává do zajímavých situací a zavane ji to na nová místa, který by jinak neobjevila. 

Objevuje se nám tu také náběh na romantickou linku. Tak trochu enemies to lovers, ovšem jedná se opravdu jen o náznaky a vlastně se téměř nic nestane. V tomto příběhu tedy romantické napětí a lásku nehledejte.

Všechny postavy jsou milé, pozitivní a celkově z příběhu dýchá taková poklidná uvolněná a pozitivní atmosféra, při které si člověk odpočine a uklidní se.

Jak jsem zmiňovala na začátku, kniha je prodchnuta narážkami a upomínkami na všelijaké muzikály, nejen Mamma Mia ale i mnohé další. Což je fajn zpestření zvlášť pro ty, kteří zmiňované muzikály znají.

Upřímně jsem měla ze začátku docela problém se začíst a nějakým způsobem si na postavu Millie zvyknout, která je na můj vkus až moc ztřeštěná, akční a hlasitá. Ale když jsem se s ní srovnala, příběh jako takový mě zaujal a líbil se mi. Byl příjemný a dobře se četl. Navíc je vše pozitivní až do úplného konce. 

Obálka knihy není vůbec špatná a s obsahem velmi dobře koresponduje, ač se to na první pohled nemusí úplně zdát.

1 komentář:

  1. po knize jsem pokukovala, ale nakonec jsem si ji nekoupila :) spíše si ji půjčím a investuji do jiné :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.