Recenze: Kruh


Autor: Dave Eggers

Název originálu: The Circle

Počet stran: 416

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Plus

Rok vydání v ČR: 2015


Oficiální anotace:
Mae Hollandová získala práci v Circlu, nejsilnější internetové společnosti na světě, a nemůže uvěřit svému štěstí. Otevřely se jí tím nejen dveře do světa milých a pracovitých lidí, ale i sportovních klubů, skvělých restaurací a luxusu. Zaměstnanci Circlu používají nejmodernější technické vymoženosti, nosí nejkvalitnější oblečení, stojí u zrodu nových trendů a dokážou svými nápady a oddaností obrátit běh světových událostí k lepšímu. Navíc ve všech situacích drží pospolu a o každém svém kroku se informují na sociálních sítích. Mae tak víří v kruhu pracovních povinností, virtuálního přátelství, rostoucí sebedůvěry a stále větší zodpovědnosti a ani si nevšimne, jak se vzdaluje běžnému kontaktu s rodiči a přáteli…
Opravdu chceme jeden o druhém vědět všechno, nebo je to na škodu? Máme ve světě sdílení informací ještě právo na tajemství a soukromí?

Moje hodnocení:

Život, který je ovládán sociální sítěmi, moderními technologiemi a hlavně Circlem. Svět bez hladu. Svět bez válek. Svět bez nemocí. Neomezené možnosti. V úchvatné a největší společnosti Circle neexistuje problém, který by nebylo možné vyřešit.

Na knihu jsem se moc těšila. A to jsem jí objevila vlastně náhodou, hlavně díky filmu, který přichází do kin. Jsem z ní ale naprosto nadšená a za její objevení jsem neskutečně ráda. Jedná se o dystopický (anti-utopický) román, který je až zarážejícím způsobem podobný skutečnosti. Alespoň v některých částech, kdy si člověk říká, jak jednoduché by bylo, aby se něco takového skutečně stalo.

Hlavní postava Mae Hollandová je přijata do úžasné, moderní společnosti Circle, kde si každý přeje pracovat. Vznikají zde totiž ty nejmodernější novinky ohledně informačních technologií a celkově sociálních sítí. Všechno vypadá slibně, chystá se nová lepší a hlavně transparetntí budoucnost. Nikdo o tom nepochybuje.
Mae se s lehkostí jí vlastní přizpůsobuje životu v komplexu Circle, kde najde vše co potřebuje. Od pracovních budov, přes posilovnu, restaurace...až po pokoje, kde mohou zaměstnanci přespávat. V podstatě se nevyplatí ani odjet domů. Circle si tak svým na oko skvělým prostředím všechny přivlastňuje, aniž by o tom věděli.

Díky svým výborným nápadům, které Circlu prospívají se Mae vypracovává na vysokou pozici, kde k ní všichni vzhlíží. V Circlu ale nejde jen o práci, zaměstnanci mezi sebou soutěží v sociálních aktivitách, od počtu sledovatelů, přes PartyRank (žebříček, jak se zapojují do firemních akcí)... dojde to tak daleko, že jsou všichni odtrženi od reality.

Jen pár jedinců vidí co neustálé sledování, sdílení a celá transparentnost skutečně znamená - nový nadcházející diktátorský režim Circlu. Se svými tvrzeními ale nemůžou vyjít na světlo.

Prvotní myšlenka Circlu pocházející od mladého muže Tye je dobrá. Tak jak to většinou bývá. Poté co se jí ujmou špatní lidé, vytvoří z ní něco naprosto jiného a hlavně něco co roste a roste a už ani nejde zastavit.

Nejhorší na celé myšlence knihy je, že by bylo velice jednoduché, aby se něco takového začalo dít i v reálném světě. A možná k tomu už má naše společnost nakročeno.
Mnoho nápadů Circlu se mi líbilo, o vymýcení násilí, množství informací o čemkoliv, jeden propojený internetový účet na všechno... ale za jakou cenu? Některé věci by měli zůstat světu skryty. Člověk přeci není schopen pojmout tolik informací.

V závěru knihy, kdy jsem čekala určitý konec, jsem byla naprosto odrovnaná, jak to vlastně dopadlo. Jak reálně všechno vyznělo. A ti co viděli budoucí důsledky byli v podstatě umlčeni.

Kniha je velice zvláštně napsaná a to zejména kvůli absenci kapitol. Kniha je rozdělena na tři části, ale jinak jde v podstatě o souvislí text. I přesto že takové knihy nevyhledávám, tahle se mi četla moc dobře a stránky ubíhali sami.

Obálka knihy neurazí ani nenadchne, libí se mi symbol propojení, sdílení, s C jako Circlu ve středu obrazce. V knize je i vysvětleno co přesně logo znamená.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář.