Recenze: Reverendova žena


Autor: Katherine Webbová

Název originálu: The Unseen

Počet stran: 416

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Ikar 

Rok vydání v ČR: 2013


Oficiální anotace:
Spisovatelku Leah, která zrovna trpí nedostatkem inspirace, požádá její bývalý přítel, aby mu pomohla identifikovat tělo vojáka z 1. světové války, u něhož se našly dva dopisy, adresované Hester Cannigové a odkazující k dávné tragédii. Leah, zaujata příběhem, začíná pomalu rozkrývat dávný příběh osudové lásky, která člověka může dohnat až k šílenství, a hrůzné vraždy.

Moje hodnocení:

Příběh odehrávající se hned ve dvou časových rovinách. První v současnosti přesněji v roce 2011 a druhá v minulosti v roce 1911 (tedy přesně 100 let od sebe).

Na začátku knihy se ocitáme v současnosti spolu s hlavní postavou spisovatelkou Leah v Belgii, kam přijela identifikovat tělo dávno mrtvého vojáka. Zrovna prožívá spisovatelskou a i životní krizi, a tak se jí rozptýlení a nový námět na psaní, dokonale hodí. Od chvíle, kdy vojáka uvidí, cítí, že přesně tohle ji vrátí zpátky do života, naplní jí novou chutí žít, a tak se pouští do velkého pátrání po totožnosti vojáka a jeho životě. Leah se do pátrání pouští po hlavě a s vervou a hlavně díky dopisům, která se u vojáka našli skoro neporušené, pomalu odkrývá jeho život a události z minulosti, které nejsou úplně nevinné.

Ve druhé časové linii sledujeme životní příběh sufražetky Cat, která po propuštění z vězení, kam byla neprávem zavřena, začíná pracovat v domě reverenda Canninga a jeho ženy Hester, kteří si dali za cíl napravit její myšlenek a chování a vrátit jí víru v Boha a po staletí daný řád života.

V průběhu knihy mezi jednotlivými časovými rovinami přeskakujeme a spolu s Leah postupně odkrýváme události minulosti. Zjišťujeme spojitost mezi služkou Cat, manželi Canningovými a jejich hostem theosofem Robinem Durrantem, který se podezřele sbližuje s reverendem a pomalu si podmaňuje celý dům a jeho obyvatele.
Na první pohled klidná domácnost, pod povrchem skrývající mnoho tajemství a nejasností, které se až teď po sto letech snaží Leah rozmotat.

V průběhu  knihy se setkáváme s velkým množstvím postav, a to jak v minulosti tak v přítomnosti. Některé jen prochází ale mnoho z nich zamotá s dějem, tak že pátrání Leah musí začít nanovo.
Krásně se ukazuje život tehdejších lidí, jejich naivita ale i těžký život. V podstatě se ale společnost od té dnešní zas až tak neslyší. Lidé jsou schopni věřit čemukoliv co někdo řekne a bez vlastního názoru, jako ovce, slepě souhlasí.

Kniha je velmi čtivě napsaná a svým tématem se vymyká běžněmu průměr. Nejen že spolu s Leah rozplétáme zamotanou minulost, ale ještě se dozvídáma zajímavé historické informace, například o sufražetkách, jejich programu a o otřesném zacházení ve věznicích.
Jak už bylo řečeno, v knize se střídají dvě časové roviny, přesto se dá snadno pochopit, o co ve které jde a rozhodně jejich často střídání není na škodu.
Přestože se nejedná o akcí nabitou knihu, děj plynule ubíhá a není čas na nudu. Samozřejmě protože jde o historický román, kniha nebude pro každého. Ale ti co tenhle žánr vyhledávají budou z knihy jistě nadšení tak jako já.

O autorce jsem nikdy před tím neslyšela ale po přečtení bych ji přirovnala k Barbaře Erskinové, která píše podobným stylem. (podle mě trochu více propracovaněji)

Obálka knihy působí milým a poklidnám dojmem. A hned po přečtení je jasně patrné, co za postavu je na ní vyobrazeno.

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu neznám, ale podle tvé recenze mě docela zaujala :) Podívám se po ní v knihovně :) Děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, to se po ní určitě podívej. Pokud máš ráda takovéhle knihy, můžu jedině doporučit. :)))

      Vymazat
  2. O knize slyším poprvé, ale tvá recenze mě zaujala.. :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.