Recenze: Se záští


Autor: Eileen Cook

Název originálu: With Malice

Počet stran: 256

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2017


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!


Oficiální anotace:
Osmnáctiletá Jill Charron vyráží na výlet do Itálie. Má to být dobrodružství na celý život. Ale dochází k nehodě. Jill se probouzí v nemocnici, nohu v sádře, stehy v obličeji, a místo paměti z posledních 6 týdnů jen jedno velké nic. Jill zjistí, že se připletla do nehody se smrtelnými následky. Její otec jí nechá převézt domů, aby měla kvalitní péči. Včetně právníka a houfu novinářů... Zdá se, že nehoda nebyla nehoda... Jill se snaží dát dohromady události posledních šesti týdnů, než její dosud pohodlný a bezproblémový život zmizí v nenávratnu.

Moje hodnocení: 

Kniha plná napětí, stísněnosti a pochybností o druhých i o nás samotných. Tak by se dala popsat kniha Se záští, která popisuje osud Jill Charronové, dívky která se probouzí v nemocnici po autonehodě, jíž si nepamatuje. Má štěstí, že vůbec přežila, bohužel její kamarádka Simone, která jela spolu s ní takové štěstí neměla. Kromě závažných zranění trpí Jill také ztrátou paměti, takže nejen že si nepamatuje nehody, ale nepamatuje si ani posledních 6 týdnů svého života. Což je v tuto chvíli docela zásadní. Je totiž obviněna ze Simoniny vraždy.

Jill milá, tichá, skromná a trochu zvláštní dívka, tak by jí nejspíš každý popsal, se musí srovnat s vědomím, že si nic nepamatuje a se všemi kteří si myslí, že je vražedkyně. Sledujeme její marné pokusy o vyvolání alespoň nějaké vzpomínky, která by pomohla s očištěním jejího jména. Žádná ale nepřichází. Spolu s Jill musíme pomalu rozplétat zamotanou situaci a to převážně za pomoci médii a rozhovorů s lidmi, kteří jí znaly. Můžeme se jen dohadovat zda Jill skutečně spáchala to z čeho ji obviňuje nejen policie ale celý svět.

Naopak Simone Jilliina kamarádka byla jejím pravým opak. Přátelská, oblíbená dívka, která se s každým hned spřátelí a rozumí si s ním. Spolu s Jill jsou kamarádky už od dětství, doplňující se a jedna bez druhé nedají ani ránu. Po Simonině smrti ale na povrch vyplouvají nové informace o tom, že všechno nebylo tak zalité sluncem jak se na první pohled zdálo.

Kniha ukazuje, jak jednoduché je začít pochybovat o sobě, ale i o svých blízcích. Jak se z bezstarostné inteligentní dívky, stává rozklepaný uzlíček nervů a jak jednoduše dokáží lidé člověka odepsat. Nejhorší na tom je, že v Jillinu nevinu moc nevěří ani její rodiče, kteří jí ale samozřejmě pomáhají jak jen jde. V podstatě se vzdávají normálního života, veškerý svůj čas tráví spolu s Jill v nemocnici.

Kniha je psána z pohledu Jill, která si o nehodě nepamatuje naprosto nic a jen díky kusým informacím od jejího okolí pomalu zjišťuje, co že se vlastně mělo stát. Kapitoly z Jillina pohledu jsou střídány opisy z výslechů podezřelých a případných svědků, z webových stránek píšících o nehodě, nebo z televizních show. Hlavně díky těmto zdrojům se dozvídáme podrobněji okolnosti nehody. To že mezi kamarádkami nebylo všechno v pořádku, jejich časté hádky a výměny názorů. O to horší je pak pro nás i pro Jill nevěřit obviněním proti ní vzneseným.

Kniha je čtivě napsaná, kdy čtenář napjaté očekává jakékoliv nové informace a v podstatě se od knihy nejde odtrhnout. Každá nová kapitola, dokonce i stránka přináší nové zásadní informace a čtenář tak knihu v podstatě nedokáže odložit. I díky častým výňatkům z policejních výslechů se kniha rychle čte a stránky se otáčí v podstatě sami. Až do poslední chvíle není jisté jak celý případ nakonec dopadne a kdo je tedy za autonehodu vinen.

Na druhou stranu musím uznat, že obvykle tenhle žánr moc často nečtu, takže nemůžu tolik srovnávat. Já osobně jsem konec neodhadla a kniha mě celkově moc bavila. Pro časté čtenáře thrillerů ale kniha může být možná až moc jednoduchá, málo propletená a málo thrillerová.

Obálka knihy se mi libí moc. Příběh se odehrává v Itálii a obálka knihy tomu krásně odpovídá.





Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. Musím se přiznat, že jsem měla strašný problém s napsáním recenze. Psala (spíš upravovala) jsem jí několik dní a stejně to stále není ono. Thrillery čtu neustále, přesně jak si napsala v předposledním odstavci, už mě toho moc nepřekvapilo, nebylo to nic nového, ale i tak jsem ráda, že jsem si knihu mohla přečíst. Ta otázka okolo přátelství je hodně silná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem s psaním recenze měla taky poměrně velký problém. :) prostě jsou knihy, u kterých to nejde za žádnou cenu... :)

      Vymazat
  2. Myslím, žes tu knihu svou recenzí vystihla přesně :-) Moc hezky napsáno. Ten konec jsem taky neodhadla a o to víc mě mile překvapil, že nebyl "americký". Kniha se mi líbila, ač námět originální nebyl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :). Souhlasím, konečně to nebyl přeslazený happy-end. :)))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.