Deset knižních dní / Deset skvělých knih

Již na mnoha blozích jsem narazila na projekt Deset knižních dní, jehož autorkou je Vlasta z blogu Vysvobozená. Jedná se o projekt, kde si člověk po deset dní vybírá nejoblíbenější knihy, autory, emoce, citáty.... A velmi mě zaujal. Nějak jsem se k němu ale nemohla dostat, až do teď.

Tak je tady první článek s názvem Deset skvělých knih. Vybírání bylo vážně náročné, protože skvělých knih, které jsem přečetla je spousta. Abych se úplně nezbláznila, vybírala jsem těchto deset knih ze seznamu přečtených knih 2017. Řazené jsou abecedně, takže jejich umístění v seznamu nijak neukazuje, která je ta nejlepší - protože to jsou všechny.



1. CIZINKA (Diana Gabaldon)
Historický román odehrávající se ve Skotsku. Hlavní hrdinka Claire po dotknutí se magického kamene přenese o dvě století nazpět do doby skotského jakobitského povstání. Sledujeme její život v naprosto neznám prostředí, její marné snahy o návrat do své doby za manželem a následně milostnou linku s horalem Jamiem.
Každému, kdo knihu četl, je jasné proč jsem ji sem zařadila.


2. DVŮR MLHY A HNĚVU (Sarah J. Maasová)
Stejně jako první díl i z tohohle jsem byla naprosto unesená. Sledujeme život čerstvě přeměněné víly Feyre, která je nejen statečná a důvtipná, ale také má neskutečnou moc. Kniha je akční, dobrodružná ale nechybí ani milostná linka s Rhysem (do kterého se čtenář prostě musí zamilovat). Autorka má skvěle propracovanou celou magickou zemi, jednotlivé dvory, vílí historii... a s tím vším nás v průběhu knihy seznamuje.


3. KATEŘINA ARAGONSKÁ: PRAVÁ KRÁLOVNA (Alison Weirová)
Historický román o první z manželek tudorovského panovníka Jindřicha VIII. Jedná se o její rozsáhlý životopis psaný velmi čtivou a zajímavou formou. Potkáváme se s ní hned jako s mladičkou princeznou odjíždějící z rodného Španělska do Anglie, až po její tragickou smrt v ústraní a bez dcery. Jedná se o velmi silný příběh, zvlášť když si uvědomíme, že jde o skutečnost.


4. KRUH (Dave Eggers)
Dystopický román o možném (velmi reálném) osudu celého lidstva ovládaného technologií. S mladičkou Mae se ocitáme v společnosti Kruh, která se snaží spojit všechny počítačové účty do jednoho velkého celku. Řeší se v něm zejména aktivita, používání smajlíku, hodnocení... To co ze začátku vypadá jako dobrý nápad, ale nabývá nebývalých rozměrů. Bohužel nikdo ze zaměstnanců ani z venčí to nevidí. Celý dystopický prvek spočívá v tom, jak snadno by se něco takového mohlo stát a že technologie není všechno.


5. POMSTA A ROZBŘESK (Renée Ahdiehová)
Retelling na pohádky tisíce a jedné noci. Hlavní postava Šeherezáda se ocitá v paláci mocného ale krutého Chálida. Musí doslova bojovat o každý rozbřesk a vymýšlí plán - příběh na pokračování... Tím ale podobnost s pohádkou končí. Tahle verze je mnohem akčnější, zapletenější a plná lásky. Je zde skvěle popsáno orientální prostředí a myšlení lidí.


6. REVERENDOVA ŽENA (Katherine Webbová)
Román odehrávající se ve dvou časových rovinách. V současnosti, kde hlavní hrdinka díky dopisu bezejmenného vojáka pomalu odkrývá dávno zapomenutou tragedii. Druhá linka je z minulosti (1911), právě onoho bezejmenného vojáka. Krásně se nám tak ukazují, skutečné události a pátrání hlavní hrdinky, její omyly ale i bravurní dedukce. Až do poslední chvíle není přesně jasné jak kniha dopadne.


7. ŘEKA OSUDU (Barbara Erskinová)
Kniha opět rozdělená do několika časových rovin - tentokrát do tří. Současnost, středověk a keltské období. V každé rovině objevíme jeden příběh, všechny ale spojuje budova, stodola, která po staletí stojí na stejném místě, přízrak vikingské lodi a lidská zášť. I přestože se časové roviny střídají, všechny jsou velmi dobře propracované a v příběhu není problém se orientovat. Jak je autorčiným zvykem, není zde nouze ani o tajemno a magii.


8. TAJEMSTVÍ HRADNÍ VĚŽE (Kathleen Kirkwood)
Historický příběh z Anglie 18. století. Mladá šlechtična odjíždí na skotský zámek, ve kterém dostává velmi krásný pokoj. Hned první noc se ale záhadným způsobem přenese do minulosti, kde se setkává s dávným skotským horalem. Ráno se opět probouzí ve svém pokoji. Její cesty se ale opakují. Po konzultaci se svým hostitelem se do minulosti začne vydávat pravidelně a zjišťuje informace o dávné době do které se přenáší. Mezi tím se ale pomalu začíná do skotského horala zamilovávat.


9. VŠECHNY MALÉ ZÁZRAKY (Jennifer Nivenová)
Dojemný a hluboký příběh o psychické poruše, šikaně, pokusech o sebevraždu, ale i náhodné lásky. Hlavní postaty se náhodně setkávají u zábradlí na věži, kde se jeden z nich pokouší o sebevraždu. Jejich osudy se pomalu ale jistě začínají prolínat a spojovat. Dva zcela odlišní lidé se tak dávají dohromady, pomáhají si překonat těžká období a společně prožívají alespoň pár šťastných chvil. Kniha je velmi dojemnou  zpovědí dvou mladých lidí, bojujících za lepší život.


10 ZTRACENO V PÍSKU (Ivana Špičková)
Ne tak známá kniha od české autorky, nás přivádí do Alžírska, orientálního světa muslimů. Hlavní postavou je mladičká francouzská otrokyně, která se ale nehodlá sklonit před mocnými a spolu se svými přáteli zosnuje nebezpečný plán útěku. Díky popisům orientálního prostředí, povah, srovnávání křesťanů a muslimů se kniha mimo jiné stává zajímavou sondou do tamního života. Kniha je velice čtivá, napínavá a rozhodně stojí za přečtení.

10 komentářů:

  1. Také jsem nad tímto projektem několikrát uvažovala, ale vždy mě odrazilo to množství odpovědí. Nejsem si jistá, že bych to dala dohromady a vždy obdivuju, kdo se do toho vrhne rovnýma nohama a dá dohromady všechny seznamy.
    Z tvých knih jsem nečetla ani jednu, takže nemůžu soudit, jak jsou dobré ani jestli bych je také zařadila do seznamu. Ale 1., 2. a 9. mě láká. Budu se těšit na další články ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě proto jsem to tak dlouho odkládala. :) Docela mě překvapuje, žes ani jednu nečetal :)) všechyn uvedené knihy můžu jedině doporučit.

      Vymazat
  2. Tak tento projekt taky často vídávám a moc se mi líbí a uvažuji, že bych se do něj taky pustila. Trochu mě děsí ty poslední body, oblíbení knižní hrdinové - nad tím jsem nikdy moc nepřemýšlela, ale myslím, že bych asi něco dohromady dala :-) Každopádně z tvého výběru jsem četla akorát Cizinku a Tajemství hradní věže, které se mi hodně líbilo, kupodivu. Mamka mi kdysi tuto knížku koupila, řekla bych jen tak náhodně, ona se v knížkách moc nevyzná a ani nevěděla, jaké typy knih čtu. No zůstala odložená několik let s tím, že ji nikdy nepřečtu a až před tak dvěma lety jsem se do ní pustila a mile mě překvapila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni jsou vlastně obě knihy hodně podobné. Na Tajemství hradní věže jsem taky narazila náhodou, měla jsem strach z červené knihovny a nakonec to byla bomba. :)) Rozhodně se do projektu půst. ;)

      Vymazat
  3. "Dvůr mlhy a hněvu" byl skvělý, hlavně ten konec mě dostal! Autorku obdivuji, dokáže napsat pěkně tlustou knihu a přitom to má hlavu i patu, těším se na pokračování! "Cizinku" jsem zatím nečetla, ale koukám se na seriál, jsem u šestého dílu první řady a zatím jsem zvědavá, jak se to vyvrbí.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle projekt se mi moc líbí :) Myslím, že se také zapojím :) Jinak skvělý výběr, Cizinka je vážně vynikající a stejně tak i Pomsta a rozbřesk :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ;) to se určitě zapoj. Já se dlouho odhodlávala a nakonec jsem ráda. :)

      Vymazat
  5. Ahoj :) to je hrozná škoda, že tenhle projekt putuje po blozích neozdrojován. Autorkou nejsem já, ale i tak mě to mrzí - vymyslela ho Vlasta z blogu Vysvobozena.blogspot.cz. Neříkám, že je to přímo tvá chyba, protože k tobě se projekt mohl dostat už neozdrojovaný. Prostě se to někde zamotalo, a je to škoda. (Pokud ti to už někdy někdo psal, omlouvám se.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je velká nevýhoda takovýhle řetězových projektů. Viděla jsem ho na mnoha blozích, ale přesně jak říkáš, zdroj jsem na žádném neviděla. Takže jsem se s tím více nezabývala.... :) Děkuju za upozornění.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.