Knihovnování #6 a knižní přírůstky #10


Jsou tu vánoce a s nimi i konec roku. Všem přeju jejich krásné prožití a Šťastný nový rok plný spousty skvělých knih. 
Ještě naposledy v tomto roce se ale musím podělit o nové přírůstky a knihy „ulovené“ v knihovně. Nebude jich mnoho, na všechny se ale moc těším.

Jako první ukážu knihy z knihovny. Jsou to tři knihy, klasiky.
Kronika ohlášené smrti od kolumbijského autora Gabriela Josého Garcíi Marquéze, Ostře sledované vlaky od Bohumila Hrabala a Sophiinu volbu od Williama Styrona.


Pár hodin po svatebním obřadu "vrátil" Bayardo San Román svou nevěstu jejím rodičům: krásná Angela nebyla pannou. Rodina ji přinutila prozradit jméno milence a její bratři se zařekli, že Santiaga Nasara za zhanobení sestry zabijí. Všichni v městečku tuší, že k vraždě dojde, ale nikdo poroti tomu nic nepodnikne... Proč? Vyprávění se obrací nikoli k odsouzení dvou vrahů, ale k odsouzení společnosti, která to strpí. Kroniku ohlášené smrti nekoncipoval Márquez jako kriminální román v tradičním smyslu. O vraždě se sice dovídáme už na první stránce, ale nevysvobodí nás to z účasti na osudu zavražděného, o němž víme, že je obětí předsudků a svatouškovské pseudomorálky. V tragickém příběhu kolektivní viny poznáváme sami sebe: i my denně přihlížíme působení zla, a i když s ním nesouhlasíme; i my podléháme strachu, pohodlí, lhostejnosti a mravní ochablosti...



Novela o milostných nesnázích mladého železničáře a jeho boji proti okupantům se odehrává na malé železniční stanici na konci druhé světové války.
Dnes již klasický román světové literatury začíná okamžikem, kdy se Stingo, mladý jižanský spisovatel, přistěhuje do brooklynského penzionu, aby tam pracoval na svém románu. Brzy však začne být téměř proti své vůli vtahován do citového dramatu, které se odehrává mezi jeho sousedy, Nathanem a Sophií. Neurotický, přecitlivělý Žid Nathan se propadá stále hlouběji do zničující duševní choroby a krásná Polka Sophie, která prošla Osvětimí, je navždy poznamenaná prožitým utrpením. Zatímco Stingo sleduje, jak během jediného manhattanského léta a podzimu osudy Sophie a Nathana směřují ke svému nevyhnutelnému tragickému závěru, poslouchá Sophiino vyprávění o minulosti, z něhož se po částech vynořuje děsivý, krutě realistický obraz společenského zla, které páchá nenapravitelné škody na lidské duši.


Z knižních přírůstků je to již po několikáté kniha z nakladatelství Omega. „Dávám ti své tělo...“ - Jak píšu milostné scény od Diany Gabaldon.


V tomto výtahu uznávaná spisovatelka Diana Gabaldon nabízí své neocenitelné zkušenosti se psaním milostných scén s použitím síly emocí. Poznáte rozdíl mezi sexem bez příčiny a milostnými scénami, které jsou důležité pro děj a posunují příběh kupředu a jak zacházet s pikantními akty, které však nejsou bezúčelné, ale slouží příběhu. Gabaldon také poznamenává, že sex může být popsán originálně. Ale musí se zapojit smysly, používat originální věty a ne se uchylovat k otřepaným frázím.Vše demonstruje na příkladech ze své série Cizinka.



A na závěr kniha přímo od české autorky Ivany Špičkové. Jedná se o její nejnovější knihu, kterou mi nabídla a jíž jsem bez velkého přemýšlení přijala. Jedná se o historický román Strom života.


Strom života je zatím nejrozsáhlejší historický román spisovatelky Ivany Špičkové. Autorka se ve svém díle věnuje několika postavám, které jsou zajímavě vykresleny a prezentovány. Ovšem náboj vynikajícího románu je vtom, že se nevěnuje jenom jejich lidskému příběhu, ale i jejich vzájemné interakce a náboji společných vztahů, které se v průběhu času mění. Historicky je román zasazen do 1. st. p.n.l. (cca roky 50) a věnuje se stále tajemným Keltům. Román se mohl klidně odehrát třeba i někde u nás…

10 komentářů:

  1. Jsem zvědavá, co řekneš na Sophiinu volbu. Nejraději bych se do ní hned ponořila, jak ji vidím :D Všechny knihy si užij a ať se ti líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) na Sophiinu volbu se chystám už opravdu dlouho, ale nějak jsem se nemohla odhodlat (přeci jen je to těžká a hlavně smutná kniha).

      Vymazat
  2. Samé velmi zajímavé knížky!
    Krásný Štědrý den :)

    OdpovědětVymazat
  3. Rozmanitý výběr :-) Ať se knížky líbí a přeji Štastné a veselé Vánoce :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ani jednu neznám, ale ta Diana Gabaldon vypadá vážně skvěle! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkné nové knihy :) Přeji pěkné čtení a krásné Vánoce :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.