Knižní přírůstky #22

Jak už to tak bývá, člověk si nedokáže odpustit něco co má rád. A já nejsem výjimkou. Proto se mi doma zas objevilo několik nových knih, o které se musím podělit.


Ještě z doby krásných letních dní je to kniha Láska po řecku od autorky Kat French, kterou jsem si koupila z jednoho jednoduchého důvody - dovolenou jsme trávili v Řecku. Takže tematická kniha. Plánovala jsem si ji vzít s sebou, ale nakonec se nezadařilo a já ji stále nemám přečtenou...
Útěk na ostrov může být řešením všech problémů!
Tři nejlepší kamarádky se rozhodnou koupit nádhernou vilu na odlehlém řeckém ostrově a provozovat v ní penzion, aby unikly od svých životních problémů. Stará vila vypadá jako dokonalý splněný sen, skrývá však nejedno překvapení – štědré zásoby ginu ve sklepě, pohledného
, ale zadumaného souseda nebo nečekaný příjezd slavné rockové kapely a jejích přitažlivých členů. Dokážou se kamarádky díky novým zážitkům odpoutat od minulosti a začít znovu?




U romantických knih ještě zůstaneme, jako další je to Láska s chutí makronky od Sarah Vaughan. Která vypadá jako výborná oddechová a přesladká kniha, nejen kvůli příběhu.
VEZMĚTE pět docela cizích lidí, které spojuje jen jejich vášeň pro pečení.
PŘIDEJTE populární pekařskou soutěž a vypracujte tuhé těsto.
OHŘEJTE na správný stupeň napětí.
OZDOBTE sladkobolným životním příběhem ženy, která je všechny inspirovala.
UZOBÁVEJTE tajně po malých kouscích, nebo spořádejte na posezení.
VYCHUTNEJ
TE SI vytříbenou kombinaci lehkých a silných chutí, lahodných situací a zápletek, z nichž se vám budou zaručeně ještě dlouho sbíhat sliny.

Román pro ženy odehrávající se v prostředí populární gastronomické soutěže Hledá se nejlepší pekařka! Každý z čtveřice účastníků má k zalíbení, které našel v přípravě pečených lahůdek, své vlastní důvody.
Baculatá Jenny čelí syndromu prázdného hnízda a problémům v manželství. Svobodná matka Claire obětovala životní sen kvůli dceři a nemůže se vymanit ze vztahu s mužem, který ji využívá. Pro bývalou učitelku Vicki je mateřská role náročnější, než původně očekávala, snad kvůli komplikovanému vztahu s matkou. A zdánlivě dokonalá Karen je odhodlaná vyhrát, aniž by její pečlivě vypilovaná maska byť jen na okamžik sklouzla a odhalila, co se skrývá pod ní.

Postupem času začnou mezi finalisty vznikat spojenectví a na povrch vyplouvají důvěrná tajemství a soukromé bolístky. Mít vládu v kuchyni se jim daří dokonale, nad svými životy už to však tak jednoduché není.
Kniha je průběžně doplňována recepty a životním příběhem slavné pekařky paní Eadanové. I za jejím věhlasem se však skrývá osobní tragédie.




Trocha klasiky v podobě Srpnové neděle od Františka Hrubína. Divadelní hra, která mě osobně naprosto minula a proto jsem se to rozhodla napravit.

U jihočeského rybníka vládne zdánlivý klid. Hra, která znamenala výrazný posun české dramatické tvorby v padesátých letech minulého století, ale odhaluje silný pocit odcizení lidí, kteří zde tráví jeden srpnový den. Stále působivé drama českého básníka.




Kniha, která není tak úplně knihou. Slovník, který ale neučí žádný cizí jazyk. Tak by se dala popsat další kniha. Plzeňsko-český slovník: Pročpa tudlecto říkáme? od Jana Hajšmana. Pro mě jako pro rodilého "plzeňáka" byla tato kniha nutností a musím přiznat, že jsem se u ní pobavila. (Plzeňština opravdu působí jako jiný jazyk) :)
Plzeňsko-český slovník obsahuje stovky výrazů, které se používají v Plzni a blízkém okolí. Vysvětluje, odkud slova pocházejí a uvádí příklady jejich používaní. Kniha je doplněna také místopisným slovníkem, který se zabývá názvy plzeňských lokalit a okolnostmi jejich pojmenování.




Co by to bylo za výčet nových knih, bez několika pro mou mladší sestru. Tentokrát jsou to obě pokračování oblíbených sérií Emily Vichrná a loď ztracených duší od Liz Kesslerové, která je už šestým pokračováním. 
Emily s Aaronem na jedné ze svých výprav objeví tajnou vyhlídku, odkud zahlédnou zakletou loď, která se objevuje vždy jen v určitý čas a pak zase mizí. Společně zjistí, že loď i její pasažéři uvízli mezi světem živých a mrtvých a že jedině Emily jako napůl mořská panna a napůl suchozemec je může zachránit. Pokud se jí to však nepodaří, nevrátí se zpátky ani ona. Obstojí Emily v tak těžké zkoušce?




A další kniha ze série Kouzelný atlas Putování časem, tentokrát s názvem Egypt: V nitru pyramidy od autorky Veroniky Válkové.
Tentokrát atlas poslal Báru do minulosti sice za dne, ale zato ji šoupl skoro doprostřed Nilu, ve kterém se proháněli hladoví krokodýli. Ještě že byl poblíž šťastnou náhodou lovec Maimose! Nebo to snad nebyla náhoda? Je možné, že Maimose na místo přivedla kočičí bohyně Bastet, aby si na Báře krokodýli nepochutnali? Ať tak či onak, zdá se, že Bastet má s Bárou určité plány. Když totiž Bára v jejím chrámu usne, zelenooká bohyně jí ve snu předá tajemný vzkaz: Ušlechtilé srdce a síla lva nechť duši Réovu doprovodí k bílým zdem - zesnulý Velký bůh nesmí zemřít! Sachmet tě volá! Pátrání po smyslu vzkazu přivede Báru, Maimose a jeho bratra Neferiba nejen na stopu spiknutí proti egyptskému králi Menkauréovi (to je další dějepisný švindl, Egypťané vůbec neznají slovo faraon!), ale nakonec až do samého nitra pyramidy.




Na závěr je to kniha, za kterou musím moc poděkovat Megaknihám. Je to třetí díl ze série Šest tudorovských královen od autorky Alison Weirové, pojednávající o manželkách nechvalně proslulého Jindřicha VIII. Třetí díl s názvem Jana Seymourová: Laskavá královna je o jeho třetí manželce. 
Pouhých jedenáct dnů po popravě Anny Boleynové obléká Jana Seymourová svatební šat, aby se stala třetí ženou Jindřicha VIII. Poslední dobou přitom zblízka sledovala, jak se králova vášeň k předchozí manželce rychle mění v ledový chlad a velkolepé dvorské slavnosti, hostiny, lovy i chodby královských paláců se náhle stávají kulisami děsivé tragédie. Jana ví, že musí porodit králi syna, jinak jí hrozí smrt.
Nová královna musí vystoupit ze stínu Kateřiny Aragonské i Anny Boleynové a dát zemi dědice, jen tak totiž může přimět krutého krále, aby s ní i s celou zemí jednal laskavěji. Sílu jí dává její víra a naděje, že se jí na tomto zkaženém světě podaří vykonat alespoň něco dobrého.




Znáte knihy, nebo jste je už četli? Pokud ano, co si o jich myslíte?  

12 komentářů:

  1. Láska po Řecku vypadá super! Z téhle edice jsem ještě nic nečetla, ale docela ráda bych si ji přečetla komplet, vypadá to na super oddychovky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Mě se také celé edice moc líbí. :) Jsem si jistá, že tohle nebude jediná kniha, kterou si z ní přečtu. :)

      Vymazat
  2. Alison Weir okukuji vždycky v Levné knize. Ale ještě jsem se nedostala k žádné její knize, tak teď další nekupuji...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda historii, jsou její knihy ideální. Skvěle dokáže historicky věrná fakta přetavit do zajímavého příběhu. :)

      Vymazat
  3. Já rozhodně přemýšlím nad Láskou po Řecku. Zrovna tato edice Srdcovek se mi hodně líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ten slovník zní zajímavě! Mě vždycky mrzelo, že nepocházím z nějaké oblasti, kde se mluví nějak zajímavě. My prostě používáme tu nejobecnější češtinu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zajímavý je. :))) Dost se u čtení bavím - netušila jsem kolik slov je čistě plzeňských, nebo do plzenštiny upravených. :))

      Vymazat
  5. První dvě knihy bych si také v dohledné době chtěla přečíst. Přeji příjemné čtení ^_^

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.