Knižní přírůstky #30

Na přelomu srpna a září se mi doma nakupilo velké množství knih, které jsem dostala od Nakladatelského domu Grada, za což ještě jednou moc děkuji. Myslím, že všechny tituly jsou skvělé a už se moc těším, až se do nich pustím. A proto, že jich je tolik, rozhodla jsem se rozdělit přírůstky do dvou částí. 

V téhle části bude první várka, které patří ještě k srpnovému čtení a příště budou už čistě záříjové knihy.

 

Ještě než se pustím do avizovaných novinek z Grady, musím ještě zmínit jednu knihu. Jedná se o knihu Aglajina zem od české autorky Petry Variant. Možnost přečíst si knihu jsem dostala přímo od autorky, která mi knihu nabídla a za což jí moc děkuji. Jak sama píše, kniha je krátká fantasy pohádka a já už teď můžu konstatovat, že nevypadá vůbec špatně.

Aglajině zemi – panensky čisté planetě, kde lidé žijí v harmonii a míru – hrozí návrat do temných časů naplněných strachem a utrpením. Náhle totiž umírá její Ochránkyně, čarodějka Diviena. Těsně před svou smrtí se, sžírána obrovským pocitem viny, odhodlá k riskantnímu činu, jenž by nakonec mohl obyvatele Aglajiny země zachránit...

Na Zemi, planetě velmi vzdálené od Aglaji, vede obyčejný život třicetiletá Melinda. Pracuje v knihkupectví, volný čas tráví s kamarádkou Viktorií a bydlí sama se svou mouratou kočkou. Touží po lásce, ale žádný vztah jí nevydrží moc dlouho. Netuší, že to má svůj důvod.

Když jí do života vstoupí Adam, vše se obrátí vzhůru nohama. Melinda se konečně šťastně zamiluje a je přesvědčená, že Adam je ten pravý. Vzápětí ho ale ztrácí. Pro to, aby se znovu setkali, je Melinda ochotna uvěřit čemukoli a jít kamkoli.

Cesta za milovaným mužem ji zavede do Aglajiny země. Tak, jak svým zoufalým činem předurčila Diviena...

 

 

No a teď už ke knihám z Grady, kterých je poměrně dost. 

Jako první je to YA kniha, která je všude vidět a přináší samé kladné ohlasy Návod na vraždu pro hodné holky od autorky Holly Jackson.

Zmizela oblíbená středoškolačka, Andie Bellová. Tělo se sice nenašlo, ale policie ví, kdo je vrah. Všichni vědí, kdo je vrah! Sala Singha za vraždu přítelkyně odsoudili všichni, kromě soudu a poroty. Sal Singh totiž spáchal sebevraždu a nikdo neusiluje o očištění jeho jména. Až na Pipu Fitz-Amobiovou. Městečko rozežírá nenávist k rodině vraha, ale ona nevěří, že je vinen.
Pět let po zločinu začíná vyšetřovat pod záminkou závěrečného školního projektu. Je to ale úkol, který ji může zabít. Jestliže se Pipa nemýlí a vrah je stále na svobodě, nikdo neví, kam až bude ochotný zajít, aby své tajemství zachoval. Kdosi chce totiž minulost utajit za každou cenu. A kam až dokáže zajít Pipa, aniž by zaplatila životem?

 

 

Ještě jedna YA kniha Spolu jsme dokonalá holka od Ariel Kaplanové, která na první pohled působí jako příjemná oddychovka.

Bethany a Aphra jsou nejlepší kamarádky. Bethany je krásná, ale plachá. Aphra je vtipná, chytrá, ale připadá si nemožná. Dohromady jsou dokonalé. Obě dvě se zakoukaly do stejného kluka, Grega. Aphra je přesvědčená, že o ni Greg nestojí. Chce tedy pomoct své nejlepší kamarádce tím, že mu začne psát zprávy pod jménem Bethany. Prostě geniální plán. Co by se mohlo pokazit?

 

 

Humorný román o rozlehlém lehce schátralém zámku Zřícenina na krku a jiné katastrofy od autorky Hannah Rotschildové.

Kdo nikdy nesnil o životě na zámku… bez střechy, ústředního topení a s břečťanem místo nábytku?
Rozlehlý cornwallský zámek Trelawney se všemi svými věžemi, okrasnými hláskami, pokojem pro každý den v roce, šesti kilometry chodeb a 500 tisíci akry půdy dlouho představoval okázalou a nepřehlédnutelnou vizitku svých majitelů.

O 700 let, 24 finančně negramotných hrabat, 2 světové války a 1 finanční krizi později je rodina Trelawneyů úplně švorc a velkolepé sídlo jim padá na hlavu. Přesto následníci rodu – hrabě Kitto, jeho manželka Jane, jejich tři rozmazlené děti, pes, Kittovi staří rodiče a teta Tuffy, etymoložka studující blechy – žijí dál na chátrajícím zámku, kde je víc místností se zdmi porostlými břečťanem než těch, kam nezatéká, a dělají jakoby nic.

Když do zámku dorazí dopis oznamující příjezd Ayeshy – dcery krásné Anastazie, dávné přítelkyně Jane, spustí se lavina událostí, která převrátí celé sídlo i život jeho obyvatel naruby. Rozhádaná rodina se musí spojit a přijmout zpět také Kittovu odloučenou sestru Blaze, aby zachránili sídlo i čest rodiny. Jane a Blaze rychle zjišťují, že dům sám je jen velmi malou součástí toho, co doopravdy drží jejich rodinu pohromadě.

 

 

Ještě jedna humorná kniha, která mě osobně nálakala díky tomu, s jakou rychlostí dokázala autorka reagovat na současnou situaci. Rande na balkoně od Felicie Kingsley.

Romantiku a humor nepřemůže ani zákaz vycházení „Zůstaňte doma! Zůstaňte doma!“ znělo z reproduktorů opuštěnými ulicemi Milána. Nikdo nebyl připravený na to, že život najednou zamrzne. Alex se ocitl zavřený doma s tím posledním člověkem, se kterým by chtěl dýchat stejný vzduch: se svou bývalkou. Hned za zdí uvízla Didi v bytě přeplněném hlučnou rodinou. Milující a milovanou rodinou, před níž se ale v této situaci dalo uniknout jen na balkon. Na tom sousedním se snažil najít chvilku klidu Alex. Jejich náhodná setkání a povídání přes balkon se změnila v příjemné každodenní schůzky. Samozřejmě s dodržením nařízeného odstupu. Může za tak zvláštních okolností vzniknout láska?

 

 

Zas jsem se jednou rozhodla, že zkusím vystoupit z obvyklé komfortní zóny žánru, který běžně čtu. Není k tomu lepší kniha než thriller Třetí na řadě od Allison Brennanové, který slibuje vraždy, detektivní linku a mnoho napětí. Navíc se jedná o první díl z připravované série.

Tři dny do další vraždy. Šest dní, než zemře jeden z nich.

Když policistka Kara Quinnová náhodou objeví tělo mladé ženy, spouští se tím vlna chaosu a paranoie. Způsob vraždy totiž ukazuje na dokonale kontrolovaný vztek psychopata a profil zločince odpovídá tzv. Trojkovému vrahovi, sériovému zabijákovi, který za sebou nechává vž
dy tři oběti v rozestupu tří dnů, než na tři roky zmizí. A mrtvá z Liberty Lake značí start nového cyklu.
K případu je přidělena nově vzniklá mobilní vyšetřovací jednotka, založená agentem FBI Mattem Costou pro operace v odlehlých oblastech bez dostatečného pokrytí policejními složkami. Přestože ale speciální tým posílený Karou dělá, co může, vyšetřování neprobíhá zrovna hladce. Nemají svědky, nemají důkazy, ale ze všeho nejvíc – nemají čas.
Nejenže do další očekávané vraždy zbývají necelé tři dny, ale pokud se Kaře a Mattovi Trojkového vraha nepodaří zastavit, za další tři bude na řadě policista – dost možná jeden z nich.

 

 

Jako úplně poslední knihou je Pohlednice z Itálie od autroky Alex Brownové, která slibuje prolíná časových rovin v podobě vracení se do minulosti skrze nalezené dopisy. Pro mě je právě tato kniha nejlákavější ze všech výše zmíněných. Je to přesně to, co běžně a moc ráda čtu. 

 Skrývají staré dopisy klíč ke šťastné budoucnosti?

Grace Quinnová má zlomené srdce, spoustu starostí s matkou a budoucnost vidí černě. Pracuje ve společnosti pronajímající lidem skladové prostory a jediný zdroj dobrodružství pro ni představuje vyklízení těch starých, za které nájemníci přestali platit a v nichž se skrývá spou
sta pokladů. Jedním z takových je i sklad jisté Connie Levinové – jenže v něm Grace oproti ostatním objeví poklad skutečný: sbírku umění nevýslovné ceny, a také stoh dopisů a deníkových zápisků, které by snad mohly odhalit tajemství jeho původu. Skrze ně se Grace dozvídá o Conniině životě a obdivuhodném rozhodnutí vypravit se koncem druhé světové války za svojí láskou do Itálie. Na cestě ji čekala spousta překážek, ale bezelstná a cílevědomá Angličanka se s nimi vždy pokoušela vypořádat, jak nejlépe dovedla. Ohromená Grace si z Connie vezme inspiraci a konečně se rozhodne se sebou něco udělat – a zároveň dostat Conniin majetek k její rodině, pokud nějakou má. Vydává se na cestu. Také do Itálie. Do růžové vily zhlížející z vysokých útesů na malebnou riviéru. Dovede změnit svůj život? Podaří se jí rozplést pravdu o všech zradách a rodinných tajemstvích, které se snažila Connie tak těžce překonat? A čeká na ni na konci cesty láska jejího života?

 

 

 Znáte knihy? Pokud ano, chystáte se na ně, nebo jste je už četli?

12 komentářů:

  1. Moc pěkné přírůstky. :) Aglajinu zem mám přečtenou a docela se mi líbila, opravdu pěkná pohádka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si mylsím. :) Já Aglajinu zem zrovna čtu a přestože jsem očekávala něco trochu jiného, zatím se mi líbí. :)

      Vymazat
  2. Páni, moc pěkné přírůstky, přeji pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihy vyzerajú skvele :-) Návod na vraždu... som zachytila na instagrame a malo to pozitívne ohlasy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě knihu také víděla všude kolem a zaujala mě na první pohled. :)

      Vymazat
  4. Spoustu knih máme stejných, tak se těším, až si budeme moct porovnat názory :-)
    Ať se tedy knihy líbí, přeju hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, doufám, že se líbit budou. :) Také mě zajímá, jestli se v názorech shodneme, nebo ne. :)

      Vymazat
  5. Rande na balkóně zní lákavě - uvažovala jsem o ní, ale nějak mám problém stíhat číst, tak jsem nechtěla dlužit recenze... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, je špatné, když se čtení stane závod a snaha rychle sepsat všechny recenze. :/

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.