Recenze: Krabička vzpomínek

Autor: Kathryn Hughesová

Název originálu: The Memory Box

Počet stran: 384

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2022

 

 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis

 

Oficiální anotace:

Jenny slaví sté narozeniny a při té příležitosti rozjímá nad minulostí. Myšlenky se jí vrací především k dávným událostem, které doposud skrývala, protože na ně není zrovna hrdá.

Otevře krabičku, v níž si schovává vzpomínky na turbulentní časy, a rozhodne se podniknout cestu, která jí pomůže vyrovnat se s minulostí. Chce
se vrátit do malebné vesničky v Itálii, která se stala němým svědkem tragických událostí.

Mladá ošetřovatelka Candice, která si plánuje zářivou budoucnost s láskou svého života, si stoletou stařenku oblíbí a navzdory generačním rozdílům se stanou přítelkyněmi. Candice se zájmem naslouchá Jennyinu vyprávění a moudrým radám – s jednou výjimkou.

Nechce slyšet pravdu o svém vztahu. Když se domlouvají, že bude Jenny na její cestě do Itálie doprovázet, ani jedna z nich netuší, jak moc si vzájemně ovlivní život a že stoletá moudrá žena může ještě zažít velké překvapení...

Moje hodnocení:

Kniha Krabička vzpomínek je v pořadí již několikátou knihou, která u nás od autorky vychází. Já sama jsem kromě jedné četla všechny a po každé jsem byla nadšená a překvapená. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. 

Sledujeme dvě časové roviny. Současnost roku 2019 a minulost od roku 1940 přes celá válečná léta. Propojení vícero časových rovin není ničím netypickým, ovšem v tomto případě je zajímavé to, že obě časové roviny propojuje osoba jedné ženy. Tou je Jenny, v současnosti stoletá žena, která žije v soukromém luxusním domově důchodců a své ošetřovatelce Candice začne vyprávět svůj životní příběh. Tímto způsobem chce všechno uzavřít, ve svém nitru i v realitě, a naposledy se ohlédnout. Zároveň má v plánu po vypovězení příběhu podniknout důležitou cestu, o jejímž významu se postupně dozvídáme, díky jejímu vyprávění. Vypráví o životě za války, který byl komplikovaný a z dnešního pohledu nepředstavitelný. Jenny musela udělat mnohá těžká rozhodnutí, která nebyla správná, ale byla jediná možná a v danou chvíli nejlepší. V příběhu jsou ale i chvíle lásky, naděje, přátelství a nových začátků. Zároveň se nevyhneme pocitům zmaru, beznaděje, smutku a bezmoci, za války jsou tyto pocity obzvlášť silné. 


Jenny, ani ostatní postavy, nejsou jen černé nebo bílé. Kolikrát se musí rozhodnout proti svému přesvědčení a povaze, ale žádají si to okolnosti a není jiná volba... Někdy i hodný člověk je donucen udělat špatné věci.

Mimo to má důležitou roli také ošetřovatelka Candice. Ona a její život v nevyhovujícím vztahu, který ji ničí, ale ona sama s klapkami na očích nevidí varovné signály. Zajímavé je určité propojení charakterů mužské postavy současnosti i minulosti. Ukazuje se, že nehledě na dobu, se často musíme potýkat s podobnými typy osobností.

Obě časové roviny se průběžně střídají. Jsou dobře oddělené vždy na začátku kapitoly, konkrétně daným rokem, ve kterém se ocitáme. Vždy ale vypráví Jenny. Jen několik částí sledujeme z pohledu Candice. Přičemž obě časové roviny jsou velmi silné, emotivní a chytnou za srdce. Zejména část z minulosti je opravdu dojemná. Stejně tak závěrečná část, při které jedno oko nezůstane suché, protože rozuzlení je opravdu něco nečekaného a dojemného.  

Tematika 2. světové války je v tomto druhu knih častá. Konkrétně zde, se ale nejedná o hlavní motiv, byť je příběh zasazen do válečného prostředí.

Autorka dokáže skvěle proplétat osudy jednotlivých postav, zamotávat je a měnit, ale následně také logicky rozplétat. Takže čtenář nemá do poslední chvíle tušení, jak to vlastně všechno je. Říkám to u každé knihy (Klíč, Dopis, Tajemství) a řeknu to i teď, autorka prostě umí psát, dokázala mi to několikrát a stejně tak i tentokrát. Tentokrát je spojení minulosti a současnosti trochu jiné, než obvykle, protože se nepátralo po tom, jak to bylo, ale sama aktérka vyprávěla, co zažila. Byla to vítaná změna a osvěžení.

Kniha je nejen emotivní a smutná, ale objevují se i silné motivy přátelství, lásky, rodinných pout a pomoci bližnímu v nouzi. Podle mě rozhodně stojí za přečtení. 

Obálka knihy je opět moc hezká a skvěle se hodí k předchozím knihám. Ale musím říct, že např. obálka knihy Klíč se mi líbí více.





Knihu Krabička vzpomínek si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

10 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. Kniha zní moc dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) To máš pravdu, je to zas něco trochu jiného, než co je obvyklé v tomhle druhu knih.

      Vymazat
  2. Po knize jsem také pokukovala, ale nakonec jsem dala přednost jiné. Ale koukám, že bych bývala byla spokojená. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Krabička vzpomínka se mi moc líbila. Byla po knize Dopis mou druhou knihou od autorky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se také líbila moc. Zatím všechny autorčiny knihy, které jsem četla, mě nadchly. :)

      Vymazat
  4. Jo, tahle kniha se mi taky líbila 😁 hezká recenze 🙂

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.