Recenze: Knihkupectví pana Livingstona

Autor: Mónica Gutiérrez Artero

Název originálu: La librería del señor Livingstone

Počet stran: 248

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2021

 

 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!

 

Oficiální anotace:

​Mladá archeoložka Agnes Martíová se z rodné Barcelony přestěhovala do Londýna v naději, že najde práci v jednom z britských archeologických muzeí. Když se však po několika měsících neúspěšného hledání chystá zklamaně vrátit domů, při melancholické procházce čtvrtí Temple zabloudí do útulného knihkupectví Moonlight Books.

Bručounskému majiteli Edwardu Livingstonovi se bystrá dívka ihned zamlouvá, a tak ji zaměstná jako svou pomocnici. Třebaže se Agnes nevzdává svého archeologického snu, brzy propadá kouzlu onoho obchodu i jeho stálých návštěvníků, jako je přemoudřelý chlapeček Oliver Twist, horlivá čtenářka paní Dresdenová, mlčenlivý spisovatel píšící ve světle modré lampičky nebo Edwardova sympatická přítelkyně, nakladatelka Sioban, a zjišťuje, že Edward není zas takový misantrop, za jakého se vydává.

Poklidný každodenní život knihkupectví však naruší krádež – drahocenný deník Edwardova předka zničehonic zmizí a Agnes se obává, že podezření padne na ni. A když se navíc vyšetřování ujme pohledný inspektor John Lockwood, archeoložka přijde o poslední zbytky klidu.

Moje hodnocení: 

Kniha Knihkupectví pana Livingstona je další z mnoha knih, které vycházejí v edici 7lásky a stejně jako vždy i tentokrát jde o velice příjemné čtení, ačkoliv tentokrát není řešeno žádná závažné téma. 


Hlavní postavou je archeoložka Agnes, která z rodné Barcelony odchází do Londýna, kde si chce najít práci, ideálně ve svém oboru, tedy někde v muzeu. Tak trochu se ve všem "plácá" a nemůže najít své místo na světě. Najít práci v oboru je těžší než se na první pohled zdálo. Všechno se ale změní, když náhodně narazí na knihkupectví Moonlight Books, které právě hledá výpomoc. Agnes je jako postava příjemná, milá a trochu zvláštní, ale v pozitivním slova smyslu. Hledá své místo na zemi a chce prorazit, zároveň cítí nejistotu a sama sebou chvílemi opovrhuje.  

Druhou výraznou postavou je starší pán, velký bručoun a majitel knihkupectví, pan Livingstone. Na venek působí nedobytně, přísně a bručounsky, ale uvnitř v srdci je dobrák. Jen to příliš nedává najevo, a pokud ano, tak je to velmi zvláštním způsobem. Jeho knihkupectví působí jako oáza klidu, míru, ticha a pozitivna v jinak uspěchaném a zlém světě.

Dále stojí za zmínku malý chlapec Oliver Twist, kterého pracovně vytížená matka do knihkupectví odkládá, nakladatelka a přítelkyně pana Livingstona Sioban a hlavně nová tvář vyšetřovatel John Lockwod, ktterý se snaží vypátrat zmizení deníků předka pana Livingstona, který záhadně zmizel z výlohy. Toto pátrání je ale opravdu jen na vedlejší koleji a vlastně není pro vyznění příběhu vůbec významné. Všichni tito lidé jsou nedílnou součástí malého světa v knihkupectví a bez nich by nebylo tím, čím je. 

Všechny postavy jsou velmi milé, příjemné a svým způsobem až trochu nereálné. Jakoby všichni měli jen pozitivní stránky a přechodem přes práh knihupectví se změnili a pochopili podstatu života a určitého životního klidu a moudrosti. Atmosféra je totiž opravdu kouzelná, pohodová, s častými čajovými dýchánky, ve vzduchu je cítit láska a spousty knih.

Ve vyprávění se střídá Agnes a pan Livingstone a jejich promluvy jsou často zpestřovány citacemi z klasických knih, např. častá jsou dramata od Shakespeara. To samozřejmě dodává knize další rozměr a jisté kouzlo.  

Pokud bych měla knihu nějak shrnout, jde o krátký, poklidný příběh, ve kterém se toho zas tolik zásadního nestane. V podstatě jde převážně o atmosférickou knihu. Přesto má knihu určitou výpovědní hodnotu. Ukazuje, že každý z nás má své místo na světě, jen ho musí najít a stejně tak přátele a lidi podobně smýšlející jsou blíž, než si myslíme. 

Obálka kniha a celkové grafické zpracování je opět nádherné, jak je u této edice zvykem. Tentokrát je motiv knihkupectví z obálky v knize použit vícekrát a funguje částečně i jako oddělovač jednotlivých částí příběhu.





Knihu Knihkupectví pana Livingstona si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

12 komentářů:

  1. Zní to jako milá a oddychová četba. Pěkná recenze.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. :) Na 7lásku trochu netypické, ale je to přesně jak říkáš: milá a oddychová kniha. :)

      Vymazat
  2. Zrovna nevím zda by mě bavila, ale za zkoušku se nic nedá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, a třeba bys nakonec byla mile překvapená. :)

      Vymazat
  3. z této edice jsem nic nečetla, ale jednu mám na seznamu :) jen si pamatuji, že je zelená a také o knihkupectví, ale už nevím, jak se jmenuje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tu jsem zas nečetla já, ale myslím, že vím, o jakou jde. :)

      Vymazat
  4. V té edici už musí být také spousta knih :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se nepletu, tak je to celkem 23 knih. Takže ano, je jich celkem dost. :D

      Vymazat
  5. Pěkná recenze, z této edice jsem ještě nic nečetla 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a zároveň vřele doporučuji v podstatě jakoukoliv knihu z edice. :D

      Vymazat
  6. Moc pěkně sepsáno, také se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.