Recenze: Špionka v knihovně

Autor: Madeline Martinová

Název originálu: The Librarian Spy

Počet stran: 384

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Comospolis

Rok vydání v ČR: 2023



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!


Oficiální anotace:

Ava vždy milovala vůni starých knih ukrývajících ve svých zažloutlých stránkách příběhy i moudrost minulosti. Nedovedla si představit, že by někdy opustila svou vysněnou práci v Knihovně Kongresu. Za války je ale všechno jinak. Nečekaná nabídka od americké armády ji přivede do Portugalska s novým úkolem: vydávat se v Lisabonu za knihovnici a zároveň pracovat v utajení jako špionka.

Mezitím v okupované Francii nastoupí Elaine do tiskařské dílny, kterou vedou členové odboje. Všem pracovníkům je jasné, že nacisté po tiskárně pátrají a chtějí ji zničit. V jejich světě plném hladu a nebezpečí se objeví mladá Židovka, která i s dítětem unikla zatýkání. Elaine se rozhodne udělat cokoli, aby je zachránila, a zakóduje tajně do připravovaných novin zprávu. Může jen doufat, že ji někdo dokáže objevit a rozluštit.
Zatímco v Evropě zuří válka, Avu a Elaine spojí snaha zachránit ženu s malým chlapcem i poslední zbytky naděje tváří v tvář nebezpečí.

Moje hodnocení:

Kniha Špionka v knihovně je velmi zajímavá kniha z období 2. světové války. Objevují se v ní silné lidské osudy, odvaha bojovat za správnou věc, mezilidské vztahy ve všech podobách a také informace o válečných událostech.

Sledujeme dvě roviny příběhu. Obě se odehrávají ve stejném časovém období za války, ale mají různé vypravěčky. Na rozdíl od většiny knih z válečného období to tedy nejsou dvě oddělené časové roviny, ale pouze oddělená místa.

První linie příběhu se odehrává ve francouzském městě Lyon, které bylo za války jedno z největších protinacistických a protiokupačních center, kde výrazně bujelo odbojové hnutí. Vypravěčkou je Elaine. Zpočátku žije relativně klidným životem se svým manželem, řeší přídělové lístky nebo omezování ve všem možném. To se změní ve chvíli, kdy její manžel zmizí a ona začíná zjišťovat, co vše o něm nevěděla, a kde všude se angažoval. Pod novým jménem se přidává do odbojové organizace rozhodnutá udělat cokoliv, aby pomohla pádu nacistického Německa. 

Vypravěčkou druhé linie příběhu je washingtonská knihovnice Ava, která je poslána do Lisabonu shromažďovat veškeré tiskoviny související s válkou. Každá informace totiž může být důležitá a potřebná k výhře Spojenců. Přijíždí ovšem bez výcviku, znalostí místa a poměrů. Musí se učit za pochodu o tajích lisabonské společnosti, což je někdy velmi náročné. Lisabon, potažmo Portugalsko, je neutrální zemí, tudíž se v něm setkávají Němci, Američané a Angličani a velká řada válečných uprchlíků z Evropy, kteří doufají ve vízum a lodní lístek ideálně do Ameriky, kde budou v bezpečí. Orientovat se mezi těmi všemi, dám si pozor na špiony... je těžký úkol.

V každé z linií je opravdu velké množství více či méně důležitých vedlejších postav. Takže je třeba dávat při čtení pozor. 

Obě místa, Lyon i Lisabon, jsou pro mě neznámá. Odbojové hnutí v Paříži je známé a časté téma ve velké většina knih z války, ale jiná místa tak častá nebývají. Pro mě osobně je to tedy hodně zajímavá a příjemná změna. Stejně tak o válečném Lisabony jsem vůbec nic netušila, takže všechny informace, popisy, prostředí pro mě byly zcela nové a zajímavé. Můžu říct, že zvolené lokality jsou dobrý nápad a dodávají příběhu něco nového, jiného, něco navíc.

Další neobvyklou věcí je to, že se hlavní hrdinky z jednotlivých linií příběhu vlastně nestřetnou. Obě linky jsou samostatné, byť určité pojítko mezi sebou přeci jen mají. 

Jedná se o úžasná příběh, který je plný odhodlání, strádání, mezilidských vztahů v různých podobách, ale také odchodů blízkých a to všemi možnými způsoby. Čtení je dojemné a na zamyšlení. Několikrát jsem se neubránila slzám, protože to, co se odehrává je vážně silné a emotivní. Zvlášť některé pasáže jsou citově náročnější. Svůj úkol sehrávají také neskutečně silné hlavní hrdinky, které jsou schopné a odhodlané udělat leccos, pro to, čemu věří.

Před nějakou dobou  jsem četla autorčino Poslední knihkupectví, které nebylo špatné, ale přišlo mi, že příběhu něco chybí. V podstatě to byly osudy s válkou jen hodně v pozadí. Takže jsem měla trochu obavy, jak se mi bude nebo nebude líbit tahle kniha. Ve výsledku ale můžu říct, že v tomhle případě je to něco diametrálně odlišného. Jsem nadšená. Ačkoliv je to další z řady románů z války, vybočuje vším možným a je na vysoké úrovni.

Obálka knihy je na můj vkus spíš průměrná. Více se mi líbí zahraniční, kde jsou vyobrazeny dvě oddělené ženy, které symbolizují dva různé příběhy v knize obsažené.  





Knihu Špionka v knihovně si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář.