Recenze: Spoutání magií


Autor: Richelle Mead

Název originálu: Spirit Bound

Počet stran: 360

Série: Vampýrská akademie

Díl v sérii: #5

Nakladatelství: Domino

Rok vydání v ČR: 2010


Oficiální anotace:
Dimitrij dal Rose poslední šanci, aby se rozhodla. Její volba však byla špatná...
Po dlouhé a strastiplné cestě na Sibiř, kam se vydala hledat milovaného Dimitrije, se Rose vrací na Akademii svatého Vladimíra, ke své nejlepší kamarádce Lisse a ostatním. Maturita se rychle blíží a dívky se už nemohou dočkat opravdového života za železnou branou akademie. Avšak Rose stále s bolestí v srdci vzpomíná na Dimitrije, kterého přes všechno zlé nedokáže přestat milovat.
Nedokázala ho zabít, když dostala šanci. A v blízké budoucnosti se možná začnou naplňovat její nejhorší sny: Dimitrij ochutnal její krev a Rose v hloubi duše ví, že ji pronásleduje. Přesto se stále nevzdává naděje na Dimitrijovu záchranu - otázkou ovšem zůstává, jestli se jí ho podaří zachránit dřív, než ji Dimitrij zabije a promění ve Strigojku, bude jejich láska opravdu věčná?

Moje hodnocení: 

Do děje se vracíme krátce po Roseině výpravě do Ruska, tentokrát už opět na Akademii svatého Vladimíra. Kde se snaží o úspěšné složení závěrečných zkoušek, aby se mohla stát opravdovou a plnohodnotnou strážkyní. I přes svoje dosavadní zkušenosti se zabíjením strigojů a s bojem, má ze zkoušky strach a není si jistá jejím úspěšným složením.
Nakonec ji ale s přehledem zvládne a může s Lissou, Adrianem a ostatními absolventy odjet ke královskému dvoru, kde se má rozhodnout o jejím budoucím osudu a o tom, čím strážcem se vlastně stane.

Štěstí jí ale kazí jedna neustálá myšlenka. Stále nemůže zapomenout na Dimitrije a snaží se přijít na cokoliv, co by ho dokázalo zachránit. Nemůže z hlavy vyhnat bláznivý nápad na možnost proměnit strigoje zpět na dhampýra. Ví, že je to nereálné, ale zoufale se k této myšlence upíná a je rozhodnutá udělat naprosto cokoliv, aby našla člověka, který o téhle praktice něco ví a podle vyprávění jí i použil.

Všechny postavy v knize postupem času dospěli a zmoudřeli. A až teď po maturitě plně chápou, to co je v životě čeká a s čím vším si budou muset poradit. Rose se také snaží krotit svou impulsivní a ztřeštěnou povahu, sama si toho hodně prožila a zanechalo to na ní jistou stopu.

Díky změně prostředí se dozvídáme více o královském dvoře, jeho obyvatelích a i o samotné královně Taťáně. Díky velké kauze, která se řeší už dlouho, a tou je možná pomoc morojů jejich magickou silou při boji, se dozvídáme i o soudnictví a zdejších zákonech.
V knize se objevují i nové vedlejší postavy. Jedná se zejména o strážce, nebo vysoce postavené moroje, jako je například rodina Ivaškovových, jsou to rodiče Adriana, se kterým Rose stále chodí, a kteří jejich vztah moc neschvalují.

Všechny minulé díly začaly být akčnější až od druhé poloviny. U tohohle dílu to tak ale není. Byl napínavý od začátku do konce. Není snad strana, na které by se něco nedělo. Hlavní hrdinové se musejí opět vypořádat se spoustou nepříjemných a komplikovaných situací a ani bojům se opět nevyhnou.
Zdá se, jakoby byl každý díl obsáhlejší a obsáhlejší. V tomhle případě to ale rozhodně není na škodu, naopak by kniha snesla i více stran, protože ten konec.....

Celkově se mi kniha hodně líbila a označila bych ji jako jeden z nejlepších dílů série.

Obálky knihy se mi tak jako všechny ostatní moc nelíbí. Stále jsem toho názoru a nejspíš už ho ani nezměním, že pokud by na ní nebyli lidé, ale jenom brána Akademie, bylo by to mnohem lepší, tajemnější a i designově hezčí.

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) VA to je moje srdcovka, tenkrát když jsem ji četla poprvé, byla jsem úplně nadšená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, já jsem si VA taky zamilovala. Teď čtu poslední díl a je mi skoro až líto, že už série končí... :)

      Vymazat
  2. Když mi bylo patnáct, hltala jsem jí na posezení. :D Ve dvaadvaceti už mě bohužel vůbec nebere.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě už taky dávno není patnáct :) a stejně jsem z VA nadšená. Podlé mě dokonalé odpočinkové čtení... :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.