Recenze: Losing it


Autor: Cora Carmacková

Název originálu: Losing It

Počet stran: 248

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Jota

Rok vydání v ČR: 2014


Oficiální anotace:
Jak to, že jsem pořád ještě panna?, ztrápeně si opakuje každý den při pohledu do zrcadla Bliss Edwardsová, na první pohled úspěšná a bezproblémová studentka herectví obklopená množstvím přátel, kteří však absolutně netuší, čím se jejich pohledná a inteligentní kamarádka užírá. Hodlá skoncovat s panenstvím – jenže ten pravý stále ne a ne přijít. V okamžiku, kdy se její sexem protřelá kamarádka Kelsey dozví, že Bliss není ani lesbička, ani nehodlá odejít do kláštera, navleče ji do úzkých šortek a trička s tak velkým výstřihem, jaké by si samotná Bliss nikdy neoblékla. A potom ji s prohlášením konečně si vrzneš odtáhne do blízkého baru, kde ji po konzumaci několika panáků na kuráž vybízí, aby si našla kvalitního milence na jedno použití. Bliss prchá zbaběle na záchod, ale cestou narazí na zajímavého mladíka jménem Garrick, zabraného do čtení Shakespeara. Neplánovaně přeskočí jiskra a Bliss má tu noc skutečně šanci prožít pohádkový sex…, ze kterého však na poslední chvíli s mnoha nepodařenými výmluvami vycouvá. Další den ráno, první hodinu posledního semestru, Bliss málem omdlí: zjišťuje, že Garrick, který před necelými osmi hodinami ležel nahý v její posteli, je jejím novým profesorem!

Moje hodnocení:

Romantická odpočinková kniha s předvídatelným dějem i zápletkou.

Hlavní postavou je Bliss Edwardsová, studentka herectví, které vadí jedna zásadní věc. Ještě s nikým nespala. Na první pohled se může zdát, že jde o velmi primitivní téma a možná je to i pravda. V knize ale nejde jen o tohle, Bliss nám ukazuje těžkou chvíli v životě každého studenta, a to rozhodování se, kam po škole. Příběh je vyprávěn právě jejíma očima. Dozvídáme se tak detaily z jejího života, o přátelích i škole. Bohužel Bliss není charakterově nijak výrazně vykreslena. Všechno prožívá v zásadě povrchně a není snad kapitola, kde by nebrečela nebo se alespoň nehroutila. Tato její vlastnost mi v knize velmi vadila. Na druhou stranu se v některých ohledech chová velmi dospěle, například přemýšlení nad svým budoucím životem a má velmi silné morální cítění. Hlavně díky ní se dostáváme do divadelního prostředí, a to do zákulisí i na jeviště, do světa konkurzů, úspěchů, ale i častých neúspěchů a zklamání.
Nejzásadnější Blissinou vlastností je morálnost. I přesto že se na první pohled bláznivě zamiluje do svého učitele Garricka, snaží se všemi možnými způsoby vyvarovat častému setkávání, neustále o něm přemýšlí a my jsme tak svědky jejího duševního rozpolcení.

Druhou zásadní postavou je Garrick Taylor, nový učitel herectví, do kterého se, aby to nebylo tak jednoduché, Bliss zamiluje. City jsou vzájemné a oba se musí rozhodnout, zda zariskují a budou spolu, nebo se pokusí být každý sám. Garrick je prototyp muže do kterého se každá dívka zamiluje. Je pohledný, vysoký, zábavný, sečtělý a s britským přízvukem. K tomu všemu je to ještě učitel. Není divu, že po něm všechny studentky pokukují. On má ale oči jen pro Bliss.

Setkáváme se i s mnoha Blissinými spolužáky a přáteli ze školy, díky kterým se ještě více odhaluje herecké a divadelní prostředí. Většina z nich není příliš propracována, míhají se v ději jen velmi lehce a v podstatě se o nich nic zásadního nedozvídáme. Výjimkou jsou Cade a Kelsey, Blissini nejbližší přátelé, kteří jí radí a pomáhají se životem.

Kniha je velmi čtivě napsaná. V podstatě se od ní nelze odtrhnout, navíc každá kapitola končí velmi otevřeně a svádí k dalšímu čtení. Děj knihy plynule ubíhá, nevykytují se žádná hluchá místa, a přestože je téma velmi, banální čtení jsem si užila. Od knihy samozřejmě nelze očekávat mistrovskou propracovanost, je ale velmi příjemné a jako oddechové čtivo naprosto ideální.

Obálka knihy se mi nijak výrazně nelíbí. Nejsem zastáncem postav na knižních obálkách a ani v tenhle případ není výjimkou. Po grafické stránce mě také nijak neuchvátila a hlavní a nejzásadnějším důvodem je naprostá odlišnost postav na obálce od mnou vyfantazírovaných knižních hrdinů.

4 komentáře:

  1. Tuhle knížku jsem se pokoušela sehnat a nenašla jsem ji už nikde...:-( Po přečtení tvojí recenze mě to mrzí ještě víc :-/
    Připomíná mi to tématem Ariu a Ezru z Pretty Little Liars, takže bych si to strašně ráda přečetla... :-/ :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ji měla půjčenou z knihovny, takže nevím, jestli se ještě sehnat dá. Ale souhlasím, že podoba s Arií a Ezrou je velká. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.