Recenze: Láska ve světě lichých ponožek

Autor: Marie Vareilleová

Název originálu: La vie rêvée des chaussettes orphelines

Počet stran: 352

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2020


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!


Oficiální anotace:

Alice má ráda, když je vše, jak má být a v naprostém pořádku. Ať už jde o její nový byt nebo perfektně srovnané tužky na stole. Napůl Američanka, napůl Francouzka právě přijela do Francie, aby unikla nedávné tragické události. Po úspěšné kariéře ve finančnictví v Londýně a New Yorku ale v Paříži najde práci jen v malém start-upu, který vyvíjí aplikaci na hledání ztracených ponožek.
Ačkoliv malá firma je bezpochyby předem odsouzená k selhání, pro Alici představuje jediný záchytný bod. A zatímco majiteli několikrát denně připomíná, že by neměl utrácet víc peněz než vydělá, začíná pomalu přemýšlet, zda to není náhodou ona a její kolegové, koho se její šéf snaží zachránit, a že o ponožky jde až na posledním místě.
Alicině sestře Scarlett matka neustále připomínala, že její narození bylo neplánované a že to byla její chyba, že je otec dívek opustil. A tak bylo na Alici, aby na ni vždy dohlížela a starala se o ni, i když se jejich životní cesty časem rozdělily.
Osud Scarlett, která se nakonec stala rockovou hvězdou, ale brzy jako mladá zemřela, je něco, o čem Alice nemluví a snaží se to udržet v tajnosti.
Není to však její jediné tajemství…

Moje hodnocení:

Kniha Láska ve světě lichých ponožek je jednou z posledně vydaných knih z edice 7lásky, ze které jsem již velké množství představovala. A přestože název edice může svádět, brát knihy "jen" jako romantické příběhy, není tomu tak. V každé z nich láska skutečně je, ale stejně tak nějaké hlubší téma, více či méně známé a probírané.


Tentokrát se vše točí okolo hlavní hrdinky Alice, která se stěhuje do Paříže s cílem začít nový lepší život, než jaký vedla doteď. V podstatě nic moc o sobě nedává vědět, neventiluje své pocity, což je nejspíš jedním z faktorů, proč trpí neovladatelnými záchvaty úzkosti. Nevíme, proč jimi trpí, jediné co je jisté je, že v Aliciine minulosti se stalo něco temného, něco o čem nechce mluvit. Je zajímavé sledovat, jakým způsobem se s těmito úzkostmi vypořádává a snaží se i přesto žít. 

Části ze současnosti se střídají s Aliciinými deníkovými zápisky z roku 2012, kdy se neúspěšně pokoušela otěhotnět a svou touhou po dítěti se snaží ventilovat vzpomínáním na své vlastní dětství. Proto jsou tyto deníkové zápisky proloženy vzpomínkami na její dětství s matkou a mladší sestrou Scarlett. Vzpomíná na jejich vztahy, zvláštní rodičovskou roli matky a pomalu se rodící začátky hudební kariéry sestry Scarlett. Nejprve se zdá, že vzpomínky příliš nesouvisí s tím, co se děje v současné době, ale postupně do sebe jednotlivé útržky začínají zapadat a tvoří velmi zajímavou mozaiku. 

Častěji se samozřejmě ocitáme v současnosti, kdy si Alice v Paříži nachází novou práci ve start-upu, jehož cílem je vytvořit aplikaci na párování lichých ponožek (odtud je také název knihy). Lichá ponožka je úžasná metafora na lichého/samotného opuštěného člověka, který k sobě  nemá spřízněnou duši/ponožku. Všichni, kteří ve start-upu pracují, jsou tak trochu lichými ponožkami. Přesto se ale snaží brát život takový jaký je s nadhledem. Působí velmi přátelsky, někteří i trochu bláznivě a pomalu a nenápadně se jim daří dostávat Alice z její bubliny osamění. 


Jak už jsem v úvodu zmiňovala, nejedná se pouze o romantickou knihu a v tomto případě to platí několika násobně. Kniha má v sobě ukryto mnohem víc a troufnu si tvrdit, že jsou to velice nečekané zvraty. Silné emoce, lásky ale také sourozeneckých a rodinných vztahů, vztahů na pracovišti. Život s psychickou poruchou, neúspěšné pokusy o dítě, nebo poselství "jít za svým snem, ať to stojí cokoliv". 

V podstatě lze říct, že příběh je jako Scarlettiny písničky: pomalý začátek a rychlý vykrystalizovaný konec. Postupně totiž pomalý, lehký a příjemný příběhu nabírá na intenzitě a na síle a konec knihy je jako lavina emocí, zážitků, nečekaných zvratů a událostí. Ještě dlouhou dobu po dočtení ve mě příběh rezonoval a musela jsem se srovnávat s tím, co se vlastně stalo a jak silný zážitek to byl. 

Autorka už jednou dokázala, že psát umí (Někdy je hezké, že mě miluješ) a v této knize to rozhodně mnohonásobně potvrdila. Její texty se výborně čtou, zároveň jsou výrazné a ve čtenáři zanechají různorodé pocity. Za mě je to zatím nejlepší kniha edice 7lásky, kterou jsem měla možnost přečíst.

Obálka knihy je samozřejmě jako vždy krásná a vtipně zpracovaná. Moc se mi líbí použité miniatury ponožek, vždy na začátku deníkového zápisu.





Knihu Láska ve světě lichých ponožek si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

12 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Tyhle srdcovky mám moc ráda, určitě to bude skvělá oddechovka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) To určitě, rozhodně to ale není jenom oddechovka. :)

      Vymazat
  2. To vůbec nevypadá zle, možná se po knížce někdy podívám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Oddechovka na příjemná odpoledne. Proč ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to není jenom oddechovka. Myslím, že si v ní téměř každý něco najde. :)

      Vymazat
  4. Láska ve světě lichých ponožek pro mě byla hodně překvapivá sedmiláska. A moc se mi líbila! Teď mě čeká další - Všechny barvy noci, tak jsem moc zvědavá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu už mám také doma připravenou a v nejbližší době se do ní chci pustit. :) Doufám, že po tomhle skvostu nebude zklamáním...

      Vymazat
  5. Z této řady jsem nečetla ani jednu knihu. Tato vypadá vcelku dobře, dle tvého hodnocení :-)

    OdpovědětVymazat
  6. To zní moc dobře, ostatně jako každá kniha z této edice. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějak, velká většina knih z edice je skvělá. :) Tuhle bych ale určitě doporučila přednostně. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.