Recenze: Jasno lepo podstín zhyna

Autor:
Sara Baume

Název originálu: Spill Simmer Falter Wither

Počet stran: 264

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Odeon

Rok vydání v ČR: 2016



Oficiální anotace:
Pozoruhodný titul úspěšné prvotiny mladé irské autorky je poetickou variantou názvů čtyř ročních období, která tvoří časový rámec příběhu přátelství dvou psanců – osamělého člověka a týraného psa. Sedmapadesátiletý podivín Ray žije sám v domě po svém otci v nejmenovaném městečku na pobřeží. Nikdy nechodil do školy, bojí se lidí, jeho jedinými společníky jsou knihy. Jednoho dne si v místním útulku pořídí zohaveného jednookého psa, rychle k němu přilne a poprvé v životě pocítí hluboké pouto k jiné živé bytosti…

Moje hodnocení:
Poetické kniha, jejíž název Jasno lepo podstín zhyna vyjadřuje čtyři roční období, během kterých se příběh odehrává.

Hlavními a dost netypickými postavami jsou starý muž Ray a jeho pes Jednook. Jsou to dva opuštění staří tvorové, kteří se shodou náhod dostanou k sobě a vznikne mezi nimi nerozlučné přátelství. Ray je zvláštní a tajemná postava, o které se v průběhu příběhu velmi pomalu a postupně dozvídáme podrobnosti o jeho povaze a hlavně o jeho zážitcích z dětství, kvůli kterým je takový jaký je. Jeho velkým koníčkem je sbírání věcí, podle toho také jeho malý domek vypadá. Jemu je to ale jedno. Celkově se nestará o dění kolem, lidem se zásadně vyhýbá, trpí zvláštními představami a osobní hygieně také moc nedá. Jeho život se zásadně změní poté, co se dostane k Jednookovi, ten mu ukáže, že ne vše na světě je špatné, a to jak jednoduché je někoho milovat. 

I pro psa Jednooka se mnoho změní. Ray ho při jedné světlé chvilce zachrání z útulku, jako ubohé vyděšené stvoření, které se za agresivitu a nehezký zjev jenom skrývá. Ray to prohlédne a pomalu, ale jistě se z nich stávají přátelé. Jednook se také stává Rayovým důvěrníkem.

Důležitou linkou příběhu je Jednookovo napadení jiného psa, které zapříčiní pokusy o jeho odebrání Rayovi. Ten to ale nedovolí, sbalí si vše, co pokládá za nezbytné k životu, nasedne spolu se psem do auta a odjíždí. Vydává se na strastiplnou cestu bez cíle. Pro něj je to poprvé co opouští své rodné městečko. Sledujeme jeho zápas o přežití v zimou vymrzlém autě a bez peněz. 

Závěr knihy rozhodně dostojí slovu, kterým by se dala celá kniha popsat - zvláštní. Hodně zvláštní a smutné zároveň

Kniha není napsaná klasickým způsobem. Její vypravěč, Ray, nesměřuje žádné ze svého povídání čtenářům. Všechno vypráví Jednookovi. Čtenář se tudíž stává jen jakýmsi vzdáleným přihlížejícím. Navíc se autorka pokouší jakýsi lyrický poetický styl psaní, na který je třeba si určitou chvíli zvykat. V jejím podání se tak i naprosto obyčejné jednoduché věty mění v kouzelnou hru se slovy. Navíc nechybí spousta odborných názvu fauny a flory, kterými mě autorka vážně hodně překvapila, kolikrát se totiž objevily názvy, o kterých jsem nikdy ani neslyšela.

I když se na první pohled jedná o jednoduchý příběh, je v něm mnoho skrytých myšlenek a při čtení je třeba všímat si, co se skrývá mezi řádky. A mnohokrát jsou to velmi zajímavé myšlenky.

Obálka knihy. Jak už jsme u Odeonek klasicky zvyklý, nechybí na ní čárový kód, navíc zvolení barev a osamoceného psa na pláži, dle mého přesně popisuje příběh skrytý uvnitř knihy.

11 komentářů:

  1. Kniha mě popravdě moc nezaujala. Tedy jo, námět má zajímavý a věřím, že spoustu lidí nadchne, ale spíše autorčin styl psaní mě odrazuje. Hádám, že na knihu bych musela mít přesně onu náladu, abych si ji mohla plně vychutnat. A recenze je velmi vydařená :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Kniha je opravdu hodně specifická a ne každému se bude líbit. Já s ní popravdě také ze začátku bojovala. :))

      Vymazat
  2. Miluju psy a takovéhle osudy... Kniha mě hrozně láká, ale neskutečně se bojím, že mě psychicky rozloží... Myslíš, že mě psychicky rozloží?! :-D :-D No... Chce to další Odeonku, takže jde vysoko na wish list. Děkuji za tip a super recenzi! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Já bych se na tvém místě nebála a šla do ní. :)) Určitě je to v mnoha ohledech silná kniha, ale z toho, že tě až tak moc dostane bych strach neměla. :)

      Vymazat
  3. Zní to zajímavě, ale asi to nebude úplně pro mě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosto chápu. Je to hodně specifická kniha, pro úzký kruh čtenářů. :)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Mám moc ráda knihy o psech a zvířatech :) Nejsem si úplně jistá touto knihou, potřebovala bych do ní nakouknout a to taky brzy v knihkupectví udělám :) A děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Určitě nakoukni, kniha je zvláštní, ale věřím, že se ti bude líbit. :)

      Vymazat
  5. Tak jsem knihu začátkem listopadu rozecetla, a nějak se nemůžu zacist :((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to taky nějakou dobu trvalo. Je ale pravda, že na knihu je třeba určitá nálada, takže možná odložit a počkat... ? :)

      Vymazat
    2. Dočteno - netypická kniha, bohužel neoslovila, tak jak bych chtěla... Svojí recenzi asi sepisovat nebudu (možná jen mini). A ty lytické záležitosti mě spíš odrazovaly.
      Ale možná jak píšeš - možná nebyla správná "nálada" na knihu. Sama o sobě je kniha taková depresivní a číst jí v depresivním období asi nebylo to pravé ořechové.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.