Recenze: Plstěné lahůdky

Autor: Alena Isabella Grimmichová

Název originálu: Plstěné lahůdky

Počet stran: 80

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Grada

Rok vydání v ČR: 2020


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada!

 

Oficiální anotace:

Různé lahůdky, dorty, cukroví, koláče, obložené chlebíčky, těstoviny, ovoce a zelenina a mnoho dalšího do dětských kuchyněk, obchodů a domácností lze snadno ušít z plsti.
Postupy krok za krokem ukáží, jak je to snadné a přitom velmi zábavné. Postupy zvládnou děti ve věku, kdy se naučí stříhat a šít dva základní stehy. Mater
iál je levný a snadno dostupný.
A pokud dostanete při šití chuť na právě zhotovovanou lahůdku, je každý postup doplněný skutečným receptem. Zatímco malá kuchařka bude šít koláče, maminka nebo babička je upeče.

Moje hodnocení:

Kniha Plstěné lahůdky je úžasným propojením vyrabění z plsti a zároveň skutečných receptů.


Autorka hned v úvodu popisuje, jak skvělé a snadné je vyrábění z plsti, a že ho bez problému zvládnou i malé děti (samozřejmě podle komplikovanosti výrobku). Minimálně jako opravdoví velcí pomocníci mohou pomoci mamince, nebo tomu, kdo s nimi bude vyrábět. Tato kniha obsahuje celou řadu potravin a hotových jídel, které budou jistě vítanou součástí dětských kuchyněk, nebo obchůdků. Autorka zdůrazňuje, že tohle je jen několik nápadů, které se dají obměňovat, případně vymyslet zcela nové dobroty. 

Následuje část s názvem Co budeme potřebovat, která podrobně vysvětluje, z jakého materiálu se výrobky budou vyrábět a další nástroje, které jsou nezbytně nutné, namátkou jsou to například nůžky, podložka, různě barevné nitě... Následně ještě autorka dovysvětluje, jak se s plstí pracuje, jakých chyb se vyvarovat, nebo co dělat se zbylými odstřižky, které určitě není potřeba vyhazovat.

Poté už se otevírají samotné výrobky. Autorka obsah pojala zajímavým a podle mě ideálním způsobem. Vždy je určitá hlavní sekce, například sekce vánoční cukroví, která je dále rozdělena na menší podkapitoly, ve kterých se podrobně věnuje danému druhu (linecké koláčky, perníčky, sněhové pusinky...). Stejně tak postupuje v dalších sekcích koláče, těstoviny, obložená mísa... a další. U každého výrobku je v krátkosti popsáno, o co přesně jde, dále potřebný materiál a následně podrobně rozepsaný postup s fotodokumentací každého kroku.

Co se je naprosto úžasné jsou recepty na skutečný pokrm, vždy následující po výrobním postupu z plstě. Autorka to zdůvodňuje tak, že když při vyrábění přijde hlad, můžeme si rovnou uvařit, to co jsme zhotovovali.

Kniha je po grafické stránce opravdu krásná. Obsahuje velké množství fotografií, které krok po kroku provází výrobní proces. Stejně tak písmo, jehož barvu má každá sekce jinou, pro lepší orientaci. 

Mě osobně se koncepce této knihy i její výsledné provedení líbí opravdu moc. Na první pohled vypadá dobře a po prolistování ještě lépe. Umím si představit, jak bude každá malá kuchařka/kuchař nadšený z nových potravin do své kuchyňky nebo obchodu. Sama jsem si jako malá takhle moc ráda hrála a mnohé z výrobků by mě jistě nadchly.

Obálky knihy je v podstatě předzvěstí toho, co najdeme uvnitř knihy a podle mě vypadá velmi dobře a lákavě. 



Knihu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

 

   

  

8 komentářů:

  1. Já se musím přiznat, že mi to přijde trochu bizardní. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobě možná, ale věř, že 90% dětí bude z nového jídla do kuchyňky nadšené. :) Svým způsobem to možná trochu bizarní je. :)

      Vymazat
  2. To vypadá naprosto fantasticky. :D A hlavně se přitom můžeš vyblbnout a zároveň si něco upéct. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle by pro mě asi nebylo, na tyhle věci jsem hrozně nešikovná :D ale uvařit recepty bych asi zvládla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys určitě zvládla, mělo by to být i pro začtečníky. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.