Recenze: Bouře a vzdor

Autor: Leigh Bardugo

Název originálu: Siege and Storm

Počet stran: 384

Série: Griša

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání v ČR: 2017


Oficiální anotace:

Z obyčejné dívky Aliny Starkové se stala světlonoška. Mnozí k ní upínají své naděje – vždyť jen ona jediná dokáže zničit Vrásu stínu, jež odedávna sužuje zemi. Jenže cena, kterou za to platí, je vysoká. Touží žít někde v ústraní s milovaným Malem po boku, místo toho stále prchá a skrývá se před minulostí. Temnyj je víc než kdy předtím odhodlaný využít jejích schopností k získání trůnu. Alina nedokáže jeho silné magii sama čelit a tak vyhledá pomoc u divokého a nevyzpytatelného korzára. Jen on se totiž nebojí a je ochoten jí pomoct. Alina se snaží Temnyjovým nástrahám vzdorovat. Přesto se do nich zaplétá a vzdaluje se od lásky, v níž až doteď hledala své útočiště. Nic není zadarmo, a ona s palčivou naléhavostí cítí, že jestli chce Ravku zachránit, bude si muset vybrat. Ponechá si svoji výjimečnou moc a zachrání zemi, nebo se jí vzdá, bude poslouchat svoje srdce, a zvolí lásku? Čeká ji divoká bouře, vnitřní boj. Vyjde z něj jako vítěz, nebo jako poražený?


Moje hodnocení:

Kniha Bouře a vzdor je druhým dílem série Griša a dá se označit, jako typický výplňkový díly, který funguje zejména jako překlenutí mezi výraznějšími dějovými zvraty a jeho hodnota není tak výrazná. 
 
Příběh začíná přesně tam, kde předchozí díl končí, a to útěkem Mala a Aliny z Vrásy. První část knihy tak sleduje jejich putování z místa na místo a snahu ukrýt se před zlem, která bohužel není příliš úspěšná. 

Setkáváme se s dobře známými tvářemi, jako je Alina, Mal, Temnyj, nebo třeba Ženě, Zoja a David. Většina z postav prodělá poměrně zásadní charakterovou změnu. Nejvíce nejspíš Alina, která se se svou umocněnou silou smířila, ale stále bojuje se svými vnitřními démony a nejistotou, zda to co dělá, je správné. Její myšlenkové pochody a rozervanost je místy až přehnaně zvýrazněna. Na druhou stranu je pravda, že právě jí sedí na bedrech tíha osudu a Ravky, jejíž existence závisí čistě na ní. Mal se naopak změnil spíše k horšímu. Jestli mi v minulém díle nebyl moc sympatický, teď je to ještě výraznější. Jeho neustálé změny názorů a snahy Alinu změnit mě rozčilovaly, stejně tak jeho urážlivost, žárlivost a místy zvláštní chování. Bohužel Temnyj v tomto díle příliš nefiguruje. Přestože se o něm velmi často mluví, ve fyzické podobě se neobjevuje často. Za to jsou ale všechny jeho příchody velmi významné a zapamatovatelné. A mě stále neopustilo jisté zaujetí jeho osobou.
 
 
Je tu ale i celá řada postav nových. Z různých prostředí s různým význam. Jednoznačně nejdůležitějším je Sturmhond, korzár, který je daleko významnější než se na první pohled zdá a i přes svou divokost a nevyzpytatelnost dokáže Alině velmi výrazně pomoci. Navíc jeho trefné a mnohdy vtipné poznámky a narážky stojí vážně za to. Nebo Tamara a Tolja, sourozenci, kteří sehrají také velmi výraznou roli.

Jak už jsem zmínila, tenhle díl je spíše vycpávkovým. Přestože se odehraje několik významnějším zvratů, a akcí nabitých bojů, ve výsledku je větší část knihy spíše putování po Ravce a vymýšlení strategických plánů. Což je také zajímavé, ale oproti předchozímu dílu, méně výrazné. Výhodou pomalejšího děje ale bezesporu je, lepší pochopení vztahů mezi hrdiny a mezi ostatními griši v Malém paláci. Částečně je objasněno jejich fungování a hlavně dělení do řádů.

Autorka ale opět dokázala, že umí psát. Děj plynule ubíhá, je čtivý, výborně vymyšlený a otevřené kapitoly přímo nutí k pokračování ve čtení. Jediná škoda je, že nechala většinu akce až téměř na konec. A opět tak vytvořila velmi otevřený konec, který jen málo vysvětlil a mnoho nového otevřel. 

Obálka knihy, stejně jako grafická podoba souzní s předchozím dílem. Samozřejmě nechybí krásná mapka pro lepší orientaci.  Opět je až po dočtení jasně patrné, co za tvora je v dolní části obálky (ačkoliv já si ho při čtení představovala docela jinak). 
 

14 komentářů:

  1. Sturmhond mě velmi překvapil, vlastně jsem si ho z těch postav nejvíce oblíbila. :D Ale zprvu mi dělalo problém to jeho jméno. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě taky. Pro jistotu jsem jeho jméno ještě několikrát kontrolovala - jestli si ho opravdu pamatuji dobře. :D

      Vymazat
  2. souhlasím, je to výplňková kniha a po pravdě mě nebavila moc :/ do čtení jsem se tak trochu nutila a byla ráda, když jsem ji dočetla a mohla se pustit do třetího dílu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ne že by úplně nebavila. Ale rozhodně byl první díl lepší. :)

      Vymazat
  3. Souhlasím s tím, že tento díl je výplňkový. Taky jsem ho hodnotila jako slabší, protože akce jsme se více méně dočkali až ke konci knihy. Ale i tak si celou tuhle sérii dost pochvaluji :-)

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, série má své mouchy, ale něco na ní je. :)

      Vymazat
  4. A jak vidíš Grišu oproti Šesti vranám? Já právě Grišu nečetla. Šest vran se mi docela líbilo, Prohnilé město asi ještě víc, ale tohle mě nějak moc neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duologii Šest vran jsem četla už před nějakou dobou a dlouho se mi do Griši nechtělo, abych si nezkazila zážitek. :) Nakonec jsem ráda, že jsem si přečetla i tuhle sérii, ale Šesti vranám se nevyrovná. :)
      Pokud tě ale aspoň trochu láká, doporučuju ji zkusit.

      Vymazat
  5. Nojo, Grišu všichni doporučují, ale mě moc neláká. I proto, že je to série, a těch já mám rozečtených strašně moc.
    Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky kapitola na dlouhé rozebírání - rozečtené série. :D Myslím, že jich všichni máme rozečtených mraky... mně osobně to ale nebrání sáhnout po další. :)

      Vymazat
  6. Já si opravdu musím dát re-reading, protože si ze serie nic nepamatuji. Pěkná recenze 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Myslíš velký rereading před seriálem?

      Vymazat
  7. Díky tomu, že vidím recenze všude možně, tak mě nakonec Griša dost láká, ale nemám na ni teď čas :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, pouštět se do něčeho dalšího, když člověk nestíhá ani dávno naplánované knihy... Třeba se k ní časem dostaneš. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.