Recenze: První

Autor: Kiera Cass

Název originálu: The One

Počet stran: 278

Série: Selekce

Díl v sérii: #3

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání v ČR: 2015


Oficiální anotace:
Když byla America vybrána do Selekce, ani ve snu by ji nenapadlo, že by se ocitla na dosah samotné koruny, natož k srdci prince Maxona. S blížícím se koncem soutěže narůstají hrozby za branami paláce a America si uvědomuje, jak je lehké všechno ztratit a jak těžce bude muset za svou budoucnost bojovat.

Moje hodnocení:

Třetí díl ze série Selekce.
Po velkém zklamání v podobě prvního dílu jsem k tomuto přistupovala tak trochu s rezervou. Nevěděla jsem a také se bála, co můžu očekávat. Přišlo ale velké překvapení. Kniha se vrátila k nastavené laťce z prvního dílu a stala se tak rovnocenným dílem. (jen se tak potvrzuje moje myšlenka, že většina druhých „vycpávkových“ stojí za nic).

Hlavní postava Amerika se najednou úplně proměnila. Stala se z ní inteligentní dívka, který konečně ví, co chce. Chová se kultivovaně, snaží se vyhnout trapným a nevhodným situacím a přemýšlí nad svým jednáním. Stává se tak velkou favoritkou na vítězství Selekce. I přesto, že se začala kontrolovat, jisté vlivné lidi v paláci nepřesvědčila a tak se jí i nadále snaží podrážet nohy. Konečně se tak stala postavou, které můžu fandit.

Mezi čtyřmi posledními účastnicemi a bojovnicemi o místo princezny se strhává nejedna bitva a o palácové intriky tak není nouze. Nakonec se ale rozvine i jistá forma přátelství mezi dívkami.

Maxon je tentokrát ten, který váhá a neví co dělat, nebo kterou dívku si vybrat. Stojí před nelehkým rozhodováním. Navíc je ze všech stran do něčeho nucen. Nejvíc na něho působí „rady“ jeho královského otce. Ten si nebere servítky, otevřeně ukazuje své smýšlení a to že se ho všichni včetně syna bojí, mu ani trochu nevadí. V průběhu knihy ale Maxon nejednou prokáže odvahu, chladnou hlavu a hlavně mnoho kladných vlastností vhodných pro budoucího krále.
Aspen se taktéž změnil a jistým způsobem uklidnil. Spolu s Amerikou si vše vyříkají a oběma se tak velmi uleví. Tentokrát oproti minulým dílům zastává důležitější a výraznější roli. Ve které prokáže svou loajalitu, ale také odhodlání a nesmírnou oddanost.

Po tolika narážkách konečně potkáváme obě strany rebelů. Jižními i severními. Tato setkání jsou jednoduše řečeno velmi odlišná. Očima rebelů se můžeme podívat na svět naprosto jinými očima a mnoho nevyřčeného, co do teď bylo jen v náznacích konečně začíná dávat smysl.

Stejně jako v minulém díle i tentokrát není nouze o akčnější a napínavější scény. Tentokrát jsou ale lépe vymyšlené, připravené, v ději jsou prospěšné a velmi ho posouvají dopředu.

Prostředí, kde se děj odehrává je opět palácové a jedním slovem nádherné. Samozřejmě není nouze o nádherné róby dívek, které jsou velmi věrně popsány. Tentokrát a to hlavně díky rebelům se dostáváme i za zdi paláce do chudého prostředí, které hodně vypovídá o fungování země a hlavně kastovní společnosti.

Při četbě se mi zdálo, jakoby tuto knihy psal někdo jiný než předchozí. Děj logicky plynul, něco se odehrávalo, charaktery postav se změnily k lepšímu a dá se říci dospěli. Vše co se mi v minulém díle nezdálo a nelíbilo bylo napraveno. Akční scény byly velmi dobře popsány a děj posouvali dopředu. Nechce se věřit, že obě knihy autorka napsala.

Obálka knihy je stejně jako všechny z této série vážně krásná. Dokonce se mi snad líbí nejvíc.

8 komentářů:

  1. Také jsem ze třetího dílu byla nadšenější jak z toho druhého. Ten druhý díl byl jedna velká špatná. Ačkoliv i ten třetí by se dal zlepšovat, tak se mi přesto, stejně jako tobě, příběh líbil. Hodnotila jsem také 4*.

    https://klarin-svet.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že máme stejný názor. :) A ano určitě by se i tenhle díl dal vylepšit. :)

      Vymazat
  2. Tento díl mi přišel docela fajn. Četlo se to dobře a jak píšeš, bylo zajímavé konečně vidět rebely. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oproti dílu minulému je tohle něco neskutečného. :) Musí se nechat, že autorka razantně změnila styl psaní... :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) První jsem četla a taky se mi líbila mnohem více než Elita :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :) Ono se není čemu divit, vzhledem k úrovni Elity... :))

      Vymazat
  4. Veľmi pekná recenzia, neviem, či v dohľadnej dobe siahnem po tejto knihe - mám neúrekom naplánovaného čítania, ale keby náhodou, určite k tomu Tvoja recenzia dopomohla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Naprosto tě chápu, já mám taky v plánu spoustu knih - jenom ten čas mi chybí. :))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.