Recenze: Začít znovu

Autor: Mona Kasten

Název originálu: Begin Again

Počet stran: 425

Série: Začít znovu

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2018


Oficiální anotace:
Allie Harperová se kvůli studiu stěhuje do Woodshillu a touží po jediném – začít znovu od začátku. Proto se jí úplně nelíbí, když jí nezbyde nic jiného než spolubydlet s arogantním grázlíkem. Kaden White je sice neuvěřitelně atraktivní, ale se svým potetovaným tělem a nestydatým chováním také ten poslední, s kým by Allie chtěla sdílet byt. A k tomu ještě hned na začátku vymyslí seznam pravidel, z nichž to nejdůležitější zní: V žádném případě spolu nikdy neskončíme v posteli! Allie si však záhy uvědomí, že Kaden toho v sobě skrývá mnohem více, než si původně myslela. A čím lépe se navzájem poznávají, tím těžší pro ni je odolat vzájemné přitažlivosti.

Moje hodnocení:

Romantický příběh o hledání sebe sama a o lásce, která je někdy opravdu trochu slepá.

Hlavní postavou je Allie Harperová. Dívka, která si s sebou z minulosti nese nepěkné zážitky a se svou rodinou se příliš nemusí. Před minulostí a vším, co se jí stalo, utíká daleko, do jiného města. Chce začít studovat a stát se novou osobou, kterou nikdo nezná a nesoudí. (odtud název knihy, chce začít znovu) První zásadní otázku je najít si bydlení. Po komplikovaném hledání se jako podnájemník zabydlí v bytě Kadena.

Kaden je druhou hlavní postavou. Je prototypem drsného, pohledného muže, který se líbí všem dívkám v okolí. Je potetovaný a na první pohled působí odtažitě a tajemně. Jak už to ale bývá, pod drsnou slupkou se ukrývá citlivý člověk, která si s sebou také nese traumata z minulosti.

Prvních několik dní/týdnů společného soužití není vůbec snadných. Allie a Kaden nemohou vystát jeden druhého a snaží se co nejméně potkávat. Jak to ale bývá, čím víc se člověk snaží, tím méně snadné to je. Postupně se ale spřátelí, navzájem se sobě otevřou a časem se z nich stává něco víc než jen kamarádi.

Samozřejmě nechybí ani nejlepší kamarádi hlavních postav. Dawn, která Allie se vším pomáhá a které se na první pohled zalíbí kamarád Kadena Spencer. V knize se vyskytuje i velké množství dalších postav a to zejména ze školy, kam hlavní hrdinové chodí, nebo ze strany rodičů Allie a jejich přátel a známých.

Vzhledem k tomu, že se jedná o romantickou knihu, nechybí v ní ani několik erotických scén. Ty ale nejsou nijak přehnané, nebo nevhodné a ani nejsou příliš časté. Hlavní zůstává psychično, nikoliv fyzično vztahu.

Na první pohled se zdá, že se jedná o nic neříkající knihu, která jen kopíruje spousty a spousty knih s podobnou tématikou ze žánru romantiky. Není to ale tak úplně pravda. Samozřejmě motiv knihy, tedy láska mezi dvěma lidmi, kteří se původně nesnáší, není příliš originální. Autorka ale dokázala i přesto, napsat velmi čtivé a zajímavé dílo. Z obyčejných běžných témat, udělala něco neobyčejného. Osobně si myslím, že je to jedna z nejlepších YA romantických knih, jakou jsem kdy četla a to už je co říct.

Obálka knihy. V současné době je v prodeji již třetí díl série, a aby k sobě jednotlivé díly po grafické stránce ladily, změnila se obálka prvního dílu. Já ještě četla původní vydání se starší obálkou. Na níž jsou při bližším prozkoumání dívka a barevná světýlka, která jsou zásadním motivem knihy a po přečtení, každý pochopí, proč se na obálce objevily. 

14 komentářů:

  1. Zaujala mě už samotná obálka! Tohle vypadá fakt dobře :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to moc dobře, určitě něco, co bych si ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujala mě obálka, pak mě zklamala anotace, protože mi došlo, že je to YA kniha hned po slově grázlík :D Takže sice zajímavé, ale pro mě už to není :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu rozumím, ale na druhou stranu, přestože se jedná o YA, lehce se tomuto žánru vymyká. :)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Tuhle knihu bych si taky moc ráda přečetla, prý je to skvělá romantika :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) To tedy je, rozhodně můžu doporučit. :)

      Vymazat
  5. Píšu si na seznam, díky za tip :) Někdy mám chuť na YA romantiku, takže děkuji za připomenutí. Nějak mi ta kniha uplně unikla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že tě kniha zaujala. :) Jednou za čas je fajn přečíst si něco romantického, nenáročného... :)

      Vymazat
  6. Tahle knížka byla tak úžasná! A ten další díl! Prostě pohádka :-) Teď mi doma leží Cítit znovu, snad se k ní brzy dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K dalším dvěma dílům bych se také ráda co nejdřív dostala. :) Jestli jsou stejně skvělé, jako tenhle, určitě nebudu zklamaná. :)

      Vymazat
    2. Vážně?!? Tak to se těším o to víc. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.