Recenze: Hrad ve Skotsku

Autor: Julie Caplinová

Název originálu: The Christmas Castle in Scotland

Počet stran: 320

Série: Romantické útěky

Díl v sérii: #9

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2022

 

 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!

 

Oficiální anotace:

Na Skotskou vysočinu se pomalu snášejí první sněhové vločky a předvánoční závod s časem začíná.

Izzy McBrideové se ani nesnilo, že zdědí skutečný hrad. A teď se z ní díky odkazu prastrýce Billa stala hradní paní s velkými plány a mizivou hotovostí. Její excentrická matka Xanthe naštěstí sehnala první dobře platící hosty
, jejichž peníze pomohou prostory zvelebit. Střechou sice stále ještě zatéká, ale počet obyvatel hradu nečekaně roste.

Zbývá už jen maličkost – během pár týdnů před Vánoci proměnit chátrající hrad v kouzelný hotel. Naštěstí má k ruce pár pomocníků, kteří se pustí do renovace spolu s ní. Jedním z nich je i Ross, na kterého Izzy myslí víc, než by se jí líbilo. Vždyť ona přece musí chystat sváteční menu, a ne dumat nad tím, co se tomu tajemnému spisovateli honí hlavou…

Moje hodnocení:

Kniha Hrad ve Skotsku je v pořadí již devátým dílem ze série Romantické útěky, která má i při tolikátém pokračování stále co nabídnout.

Tentokrát sledujeme hlavní hrdinku Izzy. Její "útěkářství" je trochu netypické, neboť se rozhodne zakotvit na zděděném hradě ve Skotsku, zrekonstruovat ho a vytvořit z něj krásný hotel. Sama na hradě žije a rekonstrukce probíhá doslova v jejím novém domově. Izzy je poměrně sympatická žena. Mezi její hlavní vlastnosti patří rozvážnost, schopnost zachovat klid i ve vypjatých situacích a navíc je velmi schopná organizátorka i pracovnice. Vše se snaží dělat, jak nejlépe umí. Navíc se vrátila z intenzivního kuchařského kurzu (Domek v Irsku) a chce vařit a zajistit hotelu to nejlepší gastronomické zázemí.

Společně s Izzy žije v hotelu také její matka Xanthe, nutno podotknout krajně nesympatická. Upřímně jsem ji nemohla vystátá a její chování mi často "pilo krev". Egocentrická, upovídaná, v určitých aspektech života zcela bezohledná, i když často nezáměrně. Asi bych měla problém s ní vyjít. Nakonec se ale ukazuje, že není zas tak hrozná, jen má prostě zvláštní svou povahu, co hodně lidí nezkousne.


Kromě této dvojice sehraje důležitou roli také Ross, mužský element knihy. Host na hradě, který je pro Izzy tak trochu překvapením. Milý, tichý muž pracující na své nové knize, kterého postupem času dění na hradě zaujme a sám se značně zapojí. Ross je tak trochu typ mužského knižního hrdiny - vysoký, zadumaný a málomluvný, inteligentní, svalnatý...

Není překvapením, že velmi brzy ucítíme jistou chemii mezi Izzy a Rossem. Překvapivě je ale romantika jen velmi okrajová. Ano, objeví se, ale žádných hlubších popisů ani situací se tentokrát nedočkáme.

Co ale opět knize dodává na zajímavosti, jsou nádherné popisy jídla, prostředí zejména skotského venkova a přírody plné jezer a lesů. Skotské prostředí je zajímavě a krásně představené. Velká část knihy je věnována také popisům renovace hradu a jednotlivých pokojů, salonků, nebo problémům s provozem. Vzhledem k prostředí hradu je vše nové, jiné a zajímavé.

Období, ve kterém se ocitáme je předvánoční čas až ke Štědrému dni. Vánoční nálada, výzdoba, pomalé, ale trochu hektické chystání se na Vánoce, vánoční jídlo, stromky, dárky v punčochách. Z knihy vánoční atmosféra přímo sálá. A přátelští lidé ochotní pomoci a přiložit ruku k dílu příjemnou atmosféru ještě upevňují.

Jako vždy u autorčiných knih, jsem i tentokrát potřebovala cca tři kapitoly, než jsem se pořádně začetla, ale pak už to šlo samo a příběh stál za to. Ano, je poměrně prvoplánové a jasné, jak pozitivně vše dopadne, ale u této série je to tak vždycky a vůbec to příběhu neubírá na zajímavosti nebo čtivosti. Jediné co bych malinko vytkla, jsou hodně dlouhé kapitoly. Myslím, že kdyby se zkrátily a rozdělily, bylo by to lepší.

Obálka knihy je krásná na první pohled navíc krásně ladí s ostatními díly. Zobrazené jezero, hrad, lesy a sníh ve spojení s drinkem (nejspíš whisky) je stylové, krásné a ideálně se hodí k obsahu knihy. 





Knihu Hrad ve Skotsku si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

12 komentářů:

  1. Už bych si zase mohla něco od autorky přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Její knihy jsou tak pozitivní a příjemné, že fungují skvěle na zlepšení nálady. :)

      Vymazat
  2. Celá tato série byla fajn, ale nejvíc se mi líbila kniha Útěk na venkov :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten mě ještě čeká, ale těším se na něj hodně. :)

      Vymazat
  3. Já jsem zatím od této autorky nic nečetla, ale tvá recenze je dost lákavá na to udělat výjimku. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli můžu, tak bych ti tuhle autorku a všechny její knihy doporučovala. :) Jde o příjemnou romantiku a navíc velké pozitivum jsou popisy prostředí a gastronomie z místa, kde se příběh zrovna odehrává. :)

      Vymazat
  4. Tak tohle se mi líbilo. ☻Skvělá série.

    OdpovědětVymazat
  5. Na tuhle autorku se teprve chystám, tak jsem zvědavá 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je to sázka na jistotu a určité odreagování. Stoprocentně doporučuji. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.