Recenze: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Autor:
Ransom Riggs

Název originálu: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

Počet stran: 358

Série: Sirotčinec slečny Peregrinové

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Jota

Rok vydání v ČR: 2012


Oficiální anotace:
Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu.
Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech.

Moje hodnocení:

Příběh o tom, že nikdo není obyčejný, i když si to zpočátku myslí.

Ocitáme ve společnosti mladého chlapce Jacoba, který si o sobě myslí, že je naprosto obyčejný a nezajímavý. Po smrti svého dědečka upadá do letargie, truchlení, ale hlavně začíná pochybovat a uvažovat o dědečkových příbězích. Příběhy vyprávěl z prostředí sirotčince, kde za války přebýval. Nebyli to ale jen tak obyčejné příběhy. Dědeček mu vyprávěl o svých přátelích, zvláštních, neobyčejných přátelích, kteří měli každý nějaký dar. Jacob samozřejmě uvažoval skepticky a dědečkovi nevěřil, poté co u jeho bezvládného těla viděl děsivé monstrum, začíná uvažovat jinak a spolu se svým otce se vydává do Walesu. Najít onen tajemný sirotčinec. Naprostou náhodou objeví časovou smyčku, kde všechny postavy z dědečkových příběhů ožívají. Až tehdy skutečně uvěří.

V knize se kromě Jacoba objevuje velké množství vedlejších postav. Většina z nich ale není nijak hlouběji popsána. Jacobovi známý a rodinní příslušníci, nebo lidé které potkává na ostrově. Největší roli ale hrají děti ze sirotčinec, každý se svým jedinečným nadáním a slečna Peregrinová, vychovatelka díky které je sirotčinec a jeho obyvatelé stále v bezpečí.

Kromě kapitol je kniha rozdělena na dva velké celky a to na Předtím a Potom. První část se zabývá Jacobovým klidným jednoduchým životem, ve kterém o existenci nadpřirozena a sirotčince nic netuší. Ve druhé části naopak už vše ví a snaží se pomoci.

Aby to nebylo tak jednoduché o záporné postavy, netvory, není nouze. Ti se snaží všechny podivné děti pochytat a zlikvidovat. Teď se navíc zaměřili na slečnu Peregrinovou a jí podobné, které děti chrání. Jediným, kdo ony netvory dokáže vidět je Jacob a právě v tom spočívá jeho dar. Musí se tak rozhodnout jestli pomůže ostatním a nebo uteče pryč.

Příběh je velmi zvláštně napsaný. Vážně dobře se čte, nechybí napětí, spousty tajemství a dokonce se objevuje i lehká romantická linka. Která působí velmi roztomile. Na můj vkus byla první část hodně popisná, dlouho se nic nedělo a než se příběh rozjel uběhla víc jak polovina knihy. Když se konečně rozjede je zase rychle ukončen a akce je vměstnaná do pár kapitol. I tak jsem si čtení užila.

Za vyzdvyhnutí rozhodně stojí zpracování knihy po grafické stránce. Po sundání přebalu je kniha jako starý deník, pevné zdobené desky a lemování. Navíc dobové fotografie knize dodávají na zajímavosti. Možná čtenáře ochuzují o možnost představivosti, ale knihu krásně doplňují. Některé z nich jsou vážně děsivé.

Obálka knihy není špatná. Je na ní vyobrazena jedna z fotek podivných dětí. Podle mě ale kniha vypadá mnohem lépe právě po sundání přebalu, kdy vykoukne pravá tvář knihy.

8 komentářů:

  1. Na knihu se pořád ještě chystám, ale film rozhodně stál za to! :) I když pustit si ho v půl desáté večer nebylo nejrozumnější! :D

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak tomu naprosto rozumím, tenhle druh filmů je nutné pouštět nejlépe za světla. :))

      Vymazat
  2. Moc jsem si chtěla knížku přečíst, ale úplně jsem na ni zapomněla! :o

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla před premiérou filmu a moc se mi líbila :) Chystám se na pokračování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :)) Já se na pokračování taky v blízké době chystám. :)

      Vymazat
  4. Knihu jsem bohužel nečetla, ale byla jsem na filmu a z toho jsem byla nadšená. A po filmu už se mi moc do knihy nechce :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, taky o to u některých knih takhle mám. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.