Recenze: Hamlet

Autor:
William Shakespeare

Název originálu: Hamlet, the Prince of Denmark

Počet stran: 152

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Academia

Rok vydání v ČR: 2009


Oficiální anotace:
Hlavnímu hrdinovi se ve snu zjeví duch jeho otce, dánského krále otráveného vlastním bratrem Klaudiem, a žádá, aby pomstil jeho vraždu. Hamlet na hradě zinscenuje hru, která přesně popisuje smrt jeho otce. Klaudius se sám usvědčí a nařkne Hamleta, že je blázen. Slavná tragédie popisuje osud Hamleta a končí jeho smrtí v souboji.

Moje hodnocení:

Shakespearova dramatická tvorba, zvláště jeho tragédie Hamlet je jistě velmi dobře známá a spolu s Romeem a Julií je to kniha, kterou by si měl každý přečíst.

Ocitáme se v království dánském, kde mladému princi Hamletovi tragicky zemře otec, dánský král. Na trůn usedá Hamletův strýc Klaudius, který je ze svého nového postavení více než nadšený. Na své okolí Hamlet působí jako někdo, kdo to nemá v hlavě v pořádku, opak je ale pravdou. On jediný ví, že za smrtí jeho otce nestojí náhoda, ale právě jeho vlastní strýc Klaudius. Rozhodnutý dokázat onu strašnou skutečnost, je Hamlet schopen čehokoliv.

Jednou z ústředních postav je také Hamletova matka, královna Gertruda, která se svého syna snaží neúspěšně bránit, nebo Ofélie, Hamletova milá, kterou ale kvůli její poddajné povaze a jejímu stálému svěřování se otci, díky němuž vznikne velké nedorozumění zavrhne a ona si tak z hlubokého žalu bere život.

Celá hra působí velmi temným a děsivým dojmem. Lidé si navzájem nevěří a mají k tomu dobrý důvod. Nikdo není takový, jak se na první pohled zdá a plány osnující vraždu nejsou ničím neobvyklým. Jak už to u tragedií bývá, nikdo nepřežije. Všichni tragicky zahynou a i přesto, jak nedobré charaktery většina z nich byla, nejde jinak, než je litovat. Na druhou stranu se ale může zdát, že jejich smrt ukazuje, že si nikdo z nich nezaslouží žít. Přes množství intrik a podvodů, které všichni vykonali.

V podstatě je celá hra o smrti a o tom, jak se s ní lidé dokáží vyrovnat každý po svém.

Protože se jedná o divadelní hru je kniha psána jako drama, střídající se dialogy a monology postav, bez vypravěče. Jen s občasnými scénickými poznámkami. Proto také čtení velmi rychle ubíhá. Některé dlouhé monology, převážně Hamleta, se můžou na první pohled zdát nudné. Po bližším prozkoumání v sobě ale skrývá mnoho zajímavých myšlenek.
Tak jako celé dílo, které ani po tolika letech od vydání neztratilo nic na své čtivosti, zajímavosti a hlavně aktuálnosti a podobě s dnešní společností.

Obálka knihy. Kniha, kterou jsem četla já, je z filmové edice nakladatelství Academia, tudíž je obálka z filmové Hamleta. Proto v podstatě nejde hodnotit. Já osobně filmové obálky, nebo celkově obálky, kde vyskytují lidé moc nemusím, ale tahle filmová edice je na obrázcích z filmů vystavěná, tudíž jí není co vytknout.

Na závěr musím zmínit muzikál Hamlet od Janka Ledeckého, který je naprosto úžasný. Přesně dokázal podchytit onu temnou, dusivou atmosféru, navíc vybraní herci jsou ke svým rolím ideální. Muzikál, stejně tak kniha rozhodně stojí za to.

8 komentářů:

  1. Já se přiznám, že Shakespearova tvorba prostě není nic pro mě...:-D Hamleta jsem četla k maturitě, ale nechtěla jsem si ho vytáhnout, moc mě nebavil ani se mi dobře nečetl...:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému se líbí něco jiného. Já znám také několik knih, které všichni vychvalují a mě nechávají naprosto chladnou. :)

      Vymazat
  2. "Mahlet" je srdeční záležitost, ve všech podobách! I když některé ty moderní adaptace ztrácí své kouzlo. Klasika je nejlepší! :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. doporučuju v létě jít na nějakou z her na Shakespearovských slavnostech - úžasný zážitek... i Hamlet byl moc povedený

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O návštěvě Shakespearových slavností přemýšlím už dlouho a zrovna Hamlet by mě lákal. :) Snad se mi to jednou podaří. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.