Knihovnování #11


Další návštěva knihovny = další hromádka knih k přečtení. Už si ani nedělám iluze, že bych snad mohla odejít s prázdnou.
Jako vždy jsem si vypůjčila mix všech možných žánrů. Objevuje se romantika, historie a také četba do školy. (jak jinak)


Jedná se o tyhle knihy:
- Začít znovu (Mona Kasten)
- Irské báje a pověsti (Michael Scott)
- Cizinec hledá byt (Egon Hostovský)
- Oldřich Mikulášek (Ortely a milosti)
- Kolik příležitostí má růže (Jan Skácel)
- Kirke (Madeline Miller)
- Námi to končí (Colleen Hoover)





Allie Harperová se kvůli studiu stěhuje do Woodshillu a touží po jediném – začít znovu od začátku. Proto se jí úplně nelíbí, když jí nezbyde nic jiného než spolubydlet s arogantním grázlíkem. Kaden White je sice neuvěřitelně atraktivní, ale se svým potetovaným tělem a nestydatým chováním také ten poslední, s kým by Allie chtěla sdílet byt. A k tomu ještě hned na začátku vymyslí seznam pravidel, z nichž to nejdůležitější zní: V žádném případě spolu nikdy neskončíme v posteli! Allie si však záhy uvědomí, že Kaden toho v sobě skrývá mnohem více, než si původně myslela. A čím lépe se navzájem poznávají, tím těžší pro ni je odolat vzájemné přitažlivosti.




Obsahují celkem 6 bájí a pověstí.
Dále také doslov, ve kterém jsou irské dějiny, náboženství apod. blíže vysvětleny.










Cizinec hledá byt začíná v prosinci 1945 v New Yorku, kde český emigrant, lékař Václav Marek, marně hledá byt, v němž by našel stůl a klid ke své práci, jíž chce dokončit. Avšak je neustále zatahován do osobních problémů jeho hostitelů. Svoji práci nemůže nikdy dokončit, protože je něčím, co je mimo naše možnosti, je symbolem bloudění a tudíž je hlavní postava na nekonečné pouti života, na které nenalezne to, co hledá. Je člověkem, který nikdy nezakotví, je Ashaverem (věčným poutníkem).






Sbírka básní Ortely a Milosti vyvolala značný ohlas pro svou tehdy neobvyklou důslednost při vyjevování rozporů lidského nitra i lidského společenství (např. báseň Vyvolavač). Mučivý rozkmit mezi tragikou samoty, citové okoralosti a smrti na jedné straně a extatickým prožitkem milostiplné vzájemnosti na straně druhé zde básníkovým veršům propůjčil nevšední naléhavost.







  
Kniha lyrických básní svěžími obrazy zachycuje kouzlo všedního dne, vzpomínky na domov, život ve městě a na vesnici, svět pracujícího člověka s jeho sny a tužbami, poesii práce, také však dojmy z okupace. Vydatným zdrojem básníkovy inspirace jsou motivy přírodní.








V paláci boha slunce Helia, nejmocnějšího z Titánů, se narodí dcera. Malou Kirku všichni považují za nedochůdče - nevládne na první pohled zřejmou mocí jako její otec ani zlomyslnou krásou jako její matka. Teprve když se pokusí zahnat samotu mezi smrtelníky, zjistí, že přece jen dostala do vínku jisté nadání - čarodějnou moc, jež jí dovoluje měnit sokyně v příšery a postavit se samotným bohům. Román Kirke se svými plnokrevnými postavami, podmanivým jazykem a stránkami plnými napětí nabízí mistrovsky zpracovaný příběh o rivalitě mezi příbuznými, palácových intrikách, lásce a ztrátě a přináší svědectví o nezdolné ženské síle ve světě ovládaném muži.



Občas právě ten, kdo nás nejvíc miluje, dovede nejvíc ublížit.
Lily to neměla v životě vždycky jednoduché. Ušla ale dlouhou cestu a teď žije v Bostonu a rozjíždí vlastní business. K tomu se ještě seznámila s dokonalým a neskutečně přitažlivým neurochirurgem Rylem. Vypadá to, že jí všechno vychází na jedničku. Ryle je do Lily b
lázen, pronásledují ho ale traumata z minulosti, kvůli kterým se jejich vztah komplikuje. Když se navíc do Lilyina života vrátí její láska z dětství Atlas, všechno, co si tak důkladně budovala, se začíná rozpadat…







Znáte knihy? Četli jste je? Pokud ano, co si o nich myslíte? 

20 komentářů:

  1. Bohužel žádnou z knih jsem nečetla, dokonce ani žádnou pořádně neznám, byť třeba o jejich autorech jsem už slyšela. :) Ať se ti líbí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě mě to ani moc nepřekvapuje. :))) Snad se opravdu budou líbit. :)

      Vymazat
  2. Chystám se na Kirke, tak se budu těšit na tvůj názor :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem přečetla prvních pár kapitol a jsem spokojená. :) Snad to vydrží.

      Vymazat
  3. Knihy nepoznám, ale návštevy knižnice, z ktorých nevládzem odniesť svoje nové objavy, dôverne poznám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi každý knihomol a návštěvník knihovna zná. :))

      Vymazat
  4. Moc pěkné úlovky :) Na Začít znovu a Kirke mám taky spadeno :) Já se v knihovně objevila teď po dlouhé době a nalovila toho tolik, že se mi to ani do tašky nevešlo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám a stává se mi to dost často. :) S jednou knihou člověk prostě nikdy neodejde. :)

      Vymazat
  5. Pěkné knihy. :) Zrovna na knihu typu Začít znovu mám chuť. :) Jinak rozhodně chci zkusit Kirke a Námi to končí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začít znovu můžu rozhodně doporučit. I přestože je to romantika s poměrně předvídatelným koncem, je napsána tak čtivě a příjemně, že se čte sama. :)

      Vymazat
  6. Mám to asi hodně podobně, jako jedna slečna, která psala, ale já knihy neznám. :D Což neznamená, že je to špatně,ba naopak se ráda dozvídám o nových knihách, takže děkuji za rozšíření obzorů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co. :) Nikdo neznáme všechny knihy a to je právě to skvělé - náhodně se dozvídat o nových a pro nás naprosto nutných. :)

      Vymazat
  7. Kirke je velke lakadlo... :-) Pockam si ale na recenze...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem v polovině a jsem nadšená. :) Pokud máš ráda řeckou mytologii, jistě nebudeš zklamaná. :)

      Vymazat
  8. Kirke mám taky momentálně půjčenou. Primárně jsem po ní sáhla kvůli Čtenářskému klubu Martinusu, ale zatím na ni slyším tak pozitivní ohlasy, že počítám, že by to mohla být pecka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě bude. :) Vypadá to na hodně dobrou knihu.

      Vymazat
  9. Hodně mě zaujala kniha Kirke, přesně něco takového bych si ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě také zaujala na první pohled. :) Ještě jsem nedočetla, ale i tak můžu stoprocentně doporučovat. :)

      Vymazat
  10. Četla jsem Circe a byla výborná, jiná pomalejší, ale naprosto skvělá <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Mám už také přečteno a jsem nadšená. :) Mě tempo, kterým byla napsána vyhovovalo a nepřišlo mi nijak extra pomalé.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.