Recenze: Dítě útesů


Autor: Viveca Sten, Camilla Sten

Název originálu: Djupgraven

Počet stran: 418

Série: Hluboký hrob

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2017

 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!



Oficiální anotace:
Nemohu si pomoci a házím zoufalý pohled přes rameno, když vidím cosi následovat člun. Tichý šepot ve vlnách, chladný proud pod hladinou, mnohem rychlejší než já. Nemohu uniknout... Dvanáctiletá Tuva si se svými spolužáky moc nerozumí a tráví hodně času sama. Ale na Haro, kde žije, se cítí jako doma. Má ráda místní malé ostrovy a útesy jako hřbet ruky. Ale letošní podzim je to jiné. Lidé mizí beze stopy v moři, pod hladinou se vlní tmavé stíny a v korunách stromů byly spatřeny nadpřirozené bytosti. Dítě útesů je první část serie thrillerů pro dospívající mládež z pera Camilly a Vivecy Stenových. Nadpřirozené prvky ze severské mytologie se střetávají se starými námořnickými pověrami a legendami. Hlavní hrdinka Tuva má také svůj příběh: jaké to asi je vyrůstat na ostrově v souostroví, když letní sezóna skončí, turisté odjedou a hladinu oceánu pokrývá hustá mlha.

Moje hodnocení:

Tajemná kniha, která je spojením severské mytologie a námořnických legend a báchorek. Objevují se zde  nadpřirozené bytosti a souostroví, kde se příběh odehrává, se tak stává nebezpečným místem.

Ocitáme se na malém souostroví patřícího ke Švédsku, kde jedinou možností dopravy je jízda lodí. Každá rodina proto vlastní loď a do školy děti musí svážet člun postupně objíždějící všechny ostrůvky.

Vypravěčkou a hlavní postavou knihy je malá 12ti letá Tuva. Odtažitá, obyčejná dívka, žijící si svým klidným životem. Ve škole není oblíbená, v podstatě ji to ale nevadí, snaží se všem vyhýbat a neupozorňovat na sebe, což se jí daří. Žije na malém ostrůvku spolu se svou matkou, otcem a psem naprosto normální život. Poslední dobou, má ale divný pocit, že něco není v pořádku a moře, přítomné všude kolem, se začíná měnit. Při orientačním závodě v lese se jí a novému spolužákovi přihodí něco nevysvětlitelného. Zářivé světlo, které jakoby ho zhypnotizovalo a táhlo pryč. Jeden ze spolužáku dokonce záhadně zmizí. Od té chvíle si začíná divných věcí všímat ještě víc a brzy pochopí, že právě na ní je, se vším se vypořádat.

Rasmus je nový kluk ve škole, který se po incidentu na orientačním závodě spřátelí s Tuvou a rozhodne se pomoct jí přijít na kloub záhadě zmizení jednoho ze spolužáků. O Rasmusovi toho moc nevíme a ani se v průběhu knihy moc nedozvíme. Je to chlapec s tajemnou minulostí ve Švédsku, o které nechce příliš mluvit. Jako jediný je Tuviným přítelem a věří jí.

I přesto, že se jedná o knihu pro mladší čtenáře, já jsem si ji užila. Je to  zajímavé čtení, plné tajemna, nadpřirozena a spousty tajemství, má všechno co správná kniha tohoto žánru má mít. Děj není nijak náročný, pomalu plyne a sem tam se dočkáme i větší akce a napětí. Věřím, že mladší čtenáři, pro které je kniha určena, budou nadšení a při čtení se jistě budou bát.

Kniha je velmi čtivá a stránky ubíhají v podstatě sami. Jistě za to může i větší font písma. Takže i když se na první pohled zdá, že je kniha tlustá, ve výsledku tomu tak není.

Autorky dokázaly do příběhu nenápadně propašovat poselství o ochraně přírody a problémech se znečištěním, zvlášť znečištěním Baltského moře. Což se rozhodně musí řešit, a je dobře, že se o něm alespoň touto formou děti dozvědí.

Obálky knihy se mi moc líbí. Není prvoplánově krásná, ale dýchá z ní něco ponurého, děsivého a čistě severského.






Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský

6 komentářů:

  1. Skvělá recenze! Jsem ráda, že se ti kniha také líbila. Jsem moc zvědavá na další díly! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to já taky. :) Kniha mě hodně příjemmě překvapilo, popravdě jsem do ní tolik nečekala. :))

      Vymazat
  2. Já jsem knížku četla a nebylo to vůbec špatné, prakticky jsem jí dala stejné hodnocení jako ty. Pěkný bylo, že na konci knihy byli rady jak neznečišťovat a pomoct Baltskému moři, což bylo určitě zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. :) je zajímavé sledovat, jak se někdy naše názory diametrálně liší a někdy (třeba teď) si myslíme totéž. :))

      Vymazat
  3. Já jsem se docela bála a to nejsem mladý čtenář :D možná jsem jen tak trochu strašpytel. Jinak se mi kniha taky moc líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla docela překvapená, že jsem se nebála, jinak jsem taky strašpytel. :) Možná to bylo tím, že jsem krátký čas před touhle, četla knihu Zimní lidé... u které jsem se bála celkem dost. :))

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.