Recenze: Knihkupkyně



Autor: Cynthia Swanson

Název originálu: The Bookseller

Počet stran: 320

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2018


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!


Oficiální anotace:
Denver, 1962: Kitty Miller se smířila se svým jednotvárným samotářským životem. Miluje knihy a s kamarádkou Friedou si založily knihkupectví. Je ráda, že má plnou kontrolu nad svým životem. Když nechce do práce, nemusí jít, nikomu se nemusí zodpovídat. V jejím životě byl jen jeden muž, lékař Kevin, ale nefungovalo jim to tak, jak Kitty doufala.
Denver, 1963: Katharyn Andersson je vdaná za Larse, lásku svého života. Mají krásné děti, velký elegantní dům a spoustu přátel. Prostě všechno, po čem Kitty Miller toužila. Ale Katharyn existuje pouze tehdy, když Kitty spí...
Kitty je přesvědčena, že tyto sny jsou prostě jen kvůli její hyperaktivní představivosti. Ale s každou další nocí se lákavý Katharynin život stává stále více reálnější. Může si Kitty vybrat, který život chce? A pokud ano, jaká bude cena za to stát se Katharyn?
Hranice mezi těmito dvěma světy se Kitty začínají rozmazávat. Dokáže ještě rozlišit, co je skutečné a co jen představa?



Moje hodnocení:

Kniha z amerického Denveru 60.let, kdy uvolněné mravy a nacházení sebe sama a emancipace byli na prvním místě.

Na začátku příběhu se ocitáme s hlavní postavou Kitty v jejím naprosto obyčejném životě. Žije sama se svou kočkou, rodiče má nedaleko a její největší životní vášní je malé knihkupectví. To vlastní se svou kamarádkou Friedou. Bohužel se ale její malý svět začíná bortit, zákazníci ubývají a spolu s nimi i vydělaných peněz, zato dluhů přibývá. Stojí proto před velkým rozhodnutím, zda přesídlit se svým obchodem do nově otevíraných nákupních center. To ale není vše co Kitty řeší. Začínají se jí zdát velmi zvláštní sny, kdy žije s mužem (kterého v reálném světe opravdu potkala, ale na rande s ní nikdy nepřišel) a několika dětmi v přepychovém novém domě. Na první pohled se vše zdá naprosto dokonalé a Kitty, Katharyn, jak ji zde oslovují, si jen užívá klidného rodinného života. Postupem času ale zjišťuje, že není vše tak skvělé jak se zdá a šťastný rodinný život něco stojí. Nejprve sny bere jako útěk z reality, čím více času v nich stráví, tím víc začíná pochybovat, který ze dvou světu je skutečný a který je jen sen.

Tyto dva paralelní světy se v mnohém překrývají. Na druhou stranu jsou jisté věci, které se diametrálně liší.

Frieda, Kittyina nejlepší přítelkyně a spolumajitelka knihkpectví, se snaží vysvětlit Kitty, že život v knihkupectví je ten pravý a snová realita je jen výplodem vyčerpaného mozku. Podporuje jí a radí ji ať si snového života bez zábran a v klidu užívá. Kitty ale zjišťuje, že v onom snovém světe, Frieda není...

V knize se vyskytuje velké množství vedlejších postav. Zvlášť ve snovém světě. Tam je však Kitty nezná a tak jsme spolu s ní nuceni hádat, o koho jde a o čem mluví a na co naráží. Kromě Kittyiny rodiny a jsou většinou popsány jen okrajově, jako nepříliš důležité články příběhu.

Autorka krásně ukazuje jaké maličkosti dokáží naprosto změnit budoucí sled událostí k nepoznání. A to, že každý z nás má svůj malý sen, pro který je ochoten udělat téměř vše.

V knize se střídají dvě časové roviny, realita a sen. Není ale problém se v nich vyznat. Vše je dobře označeno. V  některých chvílích jsme ale stejně jako hlavní hrdinka zmatení, o čem je vlastně řeč.
Příběh je velmi čtivý, zajímavý a přesto, že se nic zásadního nestane a děj pomalu plynule ubíhá, věřím, že se nudit nebudete. Jedná se o obyčejný příběh, ozvláštnění o tajná zákoutí našeho mozku, který si vymýšlí druhý svět pro útěk z reality.

Od příběhu jsem nevěděla, co očekávat. Po přečtení několika málo stran jsem byla překvapená příjemným stylem psaní a po dočtení mám z knihy velmi dobré pocity.

Obálka knihy se mi líbí, ukazuje ony dva životy, dvě Kitty a jemné rozdíly mezi nimi jsou patrné už z obálky.



Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

11 komentářů:

  1. Koukám, že jsem asi jediná, kdo jí nedal. Já jí raději poslala dál jiné blogerce, abych nemusela psát negativa. Nemohla jsem se vůbec začíst a nebavila mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je psaná zvláštně, takže chápu, že ti nemusela sednout. Co mě se týče čtení jsem si užila. :)

      Vymazat
    2. Tak to je moc dobře :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :) Já se zatím rozmýšlím jestli se do této knihy mám pouštět, četla jsem názory všelijaké :)Ale nejspíše neodolám a stejně ji zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Je pravda, že názory jsou hodně rozporuplné. Pokud ale má člověk rád zvláštní, neotřelé knihy, jistě je fajn ji vyskoušet. :)

      Vymazat
  3. Já jsem na knihu zvědavá, ale nemám ji úplně extra vysoko na svém seznamu. Nicméně ráda bych se k ní časem propracovala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takových knih (přečtu si časem..) mám na svém seznamu taky spoustu. :))

      Vymazat
  4. Tématicky je kniha velmi zajímavá, ale žánrově to není můj tip. I tak děkuji za recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý máme rád něco jiného. :) A tohle je v mnoha ohledech typický román, takže tě chápu. :)

      Vymazat
  5. Pekná recenzia, kniha vyzerá celkom zaujímavo :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.