Recenze: Všechno nebo nic


Autor: Eva Urbaníková

Název originálu: Všetko alebo nič

Počet stran: 320

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Motto

Rok vydání v ČR: 2010



Oficiální anotace:
Nejprodávanější kniha na Slovensku roku 2007 v českém překladu. Velmi otevřená kniha o tom, co dokáže jeden obyčejný muž udělat s racionálně uvažující ženou. Linda, majitelka prosperujícího bratislavského antikvariátu, je úspěšná, inteligentní žena s velkým smyslem pro humor a touhou po opravdové lásce, ale zároveň frustrovaná z několika nevydařených vztahů. Jednoho (ne)šťastného dne se virtuálně seznámí s Jakubem. Pár dní si píšou na internetu, protelefonují spolu celé hodiny a oba mají pocit, že jsou stvořeni jeden pro druhého. Skutečné setkání jejich cit neoslabí, naopak, Linda prožívá Lásku s velkým L a nepochybuje o tom, že našla muže svých snů. Ale jak je na tom Jakub? Je to i pro něj osudový vztah?

Moje hodnocení:

Kniha, popisující život obyčejná ženy v Bratislavě, ženy, která nemá zrovna štěstí v lásce a pořád neví co vlastně chce.

Hlavní postava Linda je majitelkou úspěšného knihkupectví v Bratislavě, kde se se zákazníky dveře netrhnou. Pořádá autorská čtení, křesty knih... V tomto ohledu jí vše vychází. V osobním životě to ale tak dobře nejde. Je rozvedená a sama se stará o svou maličkou dcerku Lucii. Její bývalý manžel žije nedaleko, občas si Lucii bere k sobě, ale jako autorita a rodič moc nefunguje. Ve svém milostném životě Linda nemá moc štěstí, až do doby, kdy se pro zábavu zaregistruje do online seznamky. Nevěří, že by mohla někoho potkat, ale ono se to nakonec opravdu stane. Začne si psát se záhadným Jakubem, který jí hned zaujme. Píší si, volají třeba i několik hodin a když se konečně potkají, Linda si je jistá, že se zamilovala. Prožívá tak velmi silný milostný vztah a soudí, že našla muže svých snů.

Jakub, na první pohled muž snů. Pozorný, laskavý, vtipný... něco na něm ale nesedí. Lindino okolí to něco vidí, Linda nikoli. Má nasazená „růžové brýle“ a do Jakuba je bláznivě zamilovaná, čehož si on je velmi dobře vědom. Postupem času se začíná ukazovat, že všechno okolo něho je zamotané a že se vlastně nechce vázat, a ani to co nasliboval není úplně pravda.

Kolem Lindy se vyskytuje velké množství dalších osob, které nejsou nějak výrazně popsány, ani v příběhu nezastávají důležitější role. Nejvýraznější z nich je Vanda, její nejlepší kamarádka, se kterou si říkají všechno a navzájem si radí. Dále to jsou bývalý manžel Erik se svou nepříjemnou přítelkyni, kamarád-gay Eda a rodina, která i přes nesouhlas s Lindiným počínám ji vždy podrží a pomůže jí.

Kniha je psána lehkým, svižným stylem, jednoduchým jazykem, takže se velmi snadno čte. Kapitoly jsou krátké a v některých místech je vložená chat konverzace mezi Lindou a Jakubem.

Osobně musím říct, že mě kniha nenadchla. Čekala jsem od ní rozhodně něco víc. Dočkala jsem se plytkého příběhu spíše podobného harlequinkám, kde se nic moc nestalo a a ni neřešila. Příběh má jistě potenciál, téma sama o sobě mě zaujalo ani anotace nevypadá špatně, bohužel nebyl využit. Autorka zbytečně rozpitvávala nedůležité věci a ty „zásadnější“ nechávala bez povšimnutí.

Jako odpočinková jednohubka, u které člověk nemusí přemýšlet není špatná. Stejně i v zařazení mezi takovéhle knihy ji považuju za jednu z těch slabších. Bohužel, jsem vážně čekala něco víc. (Po této zkušenosti ani nemám chuť podívat se na film)

Obálka knihy slibuje romantiku, které jsem se částečně dočkala. Jako sama kniha ale působí lehce prvoplánově.

6 komentářů:

  1. Občas si moc ráda přečtu i nějaké negativní recenze a zrovna teď i na jednu náladu mám, takže jsi mě potěšila :D Aspoň vím, že se knížce mám spíš vyhnout.

    OdpovědětVymazat
  2. U negativních recenzí se občas taky ráda pobavím a ta tvoje je skvělá:) O této knížce jsem neslyšela a jak vidím asi jsem o nic nepřišla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, myslím, že jsi opravdu o nic zásadního nepřišla. :))

      Vymazat
  3. No knihu jsem nečetla, nejspíš asi ani číst nebudu, ale mam dojem, że je podle tohoto námětu natočený film se stejným názvem. Nemyslím, ze to bude něco extra, ale tak oddechovka na večer proč ne....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě díky filmu jsem se ke knize dostala. :) V plánu bylo přečíst knihu a podívat se na film, ale teď po dočtení...nevím jestli chci film vidět. Možná časem. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.