Recenze: Jak se točí Cizinka: Oficiální průvodce sériemi 1 a 2


Autor: Diana Gabaldon, Tara Bennett

Název originálu: TheMaking of Outlander: The Series: The Official Guide to Seasons One & Two

Počet stran: 240

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Omega

Rok vydání v ČR: 2017

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega!


Oficiální anotace:
Kniha vás zavede jak do zákulisí, tak přímo do děje. Herci, scénáristé, producenti, hudebníci, kostýmní výtvarníci, technici a mnozí další se s vámi podělí a své zážitky a výzvy, kterým čelili, než se tato vzrušující sága objevila na obrazovce. V exkluzivních rozhovorech, včetně Caitriony Balfe (Claire), Sama Heughana (Jamie) a Tobiase Menziese (Frank Randall / Black Jack Randall), se dočtete o jejich o nelehkém úkolu věrně ztělesnit nejoblíbenější postavy románů. Výkonný producent a Ronald D. Moore se svěří s tím, jak pracoval tým scénáristů, jak objížděli vytipované lokality pro natáčení i kolik energie stála výroba kostýmů a staveb, aby vše bylo dokonalé. Kniha také zkoumá všechny epizody seriálu prostřednictvím exkluzivních rozhovorů s jejími autory a režiséry, kteří se s vámi podělí o fascinující fakta z natáčení díl po dílu.

Moje hodnocení:

Na úvod je nutno říct, že se nejedná o klasickou beletrii, ale o knihu, jejímž úkolem je pomoci fanouškům proniknout do komplikovaného světa vytváření seriálu Cizinka.

Jedná se o obsáhlou knihu plnou informací o natáčení seriálu Cizinka, jeho zákulisí, ale také rozhovory s herci ohledně jejich postav a názorů na příběh jako takový. Rozhodně se jedná o knihu pro milovníky seriálu i jeho knižní předlohy.

Na začátku knihy je krásný a dojemný úvod napsaný samotnou autorkou Cizinky Dianou Gabaldon, která vzpomíná na začátky psaní knihy a na komplikované a zdlouhavé domluvání se na vhodné televizní podobě. Na první „pohled“ je vidět, že je autorka velice milá a příjemná osoba.

Následuje samotná kniha, tedy informace o seriálu. Rozčleněná je do dvou velkých celků, první a druhá řada, které jsou dále děleny podle jednotlivých epizod. Ke každé z epizod je informace o tom, kdo se na jejím vytvoření podílel a zajímavosti a postřehy scénáristů, kterým dal seriál velice zabrat. Mezi jednotlivými díly jsou vždy rozhovory s herci, kteří se rozpovídali o tom jak vlastně vnímají svou postavu, jak se na ní připravovali, nebo co si myslí o ostatních hercích. Všichni ale působí velice přátelsky a zdá se, že si práci na seriálu vyloženě užívají.

Nechybí ani podrobné popisy výroby kostýmu a dekorací. Výběr správných látek, střihů, vzorů hodících se do tohoto časového období a nábytku, který se v té době používal. Samozřejmě každý z herců musel mít svůj kostým, hlavní postavy i několik, proto byla výroba v takovémhle množství velmi náročná. Navíc za velmi krátký čas.

Samozřejmě velkou otázku byl i výběr natáčecích lokalit, čehož se tvůrci zhostili naprosto výborně. Zaujaly mě některé podrobnosti a místa, která se zdají být něčím, čím vlastně vůbec nejsou a divák nemá šanci nic poznat. V knize je vážně obrovské množství informací, po jejichž přečtení jsem na seriál začala pohlížet odlišným způsobem.

Velkou roli sehrávají samozřejmě fotky, kterých je v knize nespočet. Jsou to převážně fotky z natáčení. A krásně přibližují atmosféru seriálu.

Mimo jiné je v knize probírána i ústřední melodie k seriálu, která je upravenou verzí skotské lidové dětské písně, což mě celkem překvapilo.

Pro mě jako pro milovníka Cizinky, byla kniha nutností a jsem nesmírně ráda, že jí mám doma a kdykoliv si ji můžu znovu prolistovat. Její čtení jsem si užila a rozhodně doporučuji číst si o každém z dílů až po jejich zhlédnutí, kniha totiž prozradí velké množství spoilerů. Mimo jiné se dozvíme i o tvorbě dílu, případných úskalích při natáčení, což by zážítek ze zhlédnutí pokazilo.

S obálkou knihy a celkovým grafickým provedením jsem více něž spokojená. Jen jedna věc se mi na knize zdála nedomyšlená, a to členění textu, které se mi v některých místech zdálo lehce chaotické. Sloupce textu, do toho začleněné poznámky... ale v zásadě se nejedná o nic hrozného.

Knihu jednoznačně doporučuji a to zejména fanouškům Cizinky, kteří budou jistě stejně jako já, naprosto nadšení. Ale i těm, kteří se na Cizinku chystají a chtějí znát podrobnosti z natáčení.







Knihu najdete přímo na stránkách nakladatelství Omega. K zakoupení je pak v knihkupectví knihy Dobrovský.

2 komentáře:

Děkuji za každý váš komentář.