Recenze: Mrtvá holka, dobrá holka - část druhá

Autor: Holly Jacksonová 

Název originálu:

Počet stran: 232

Série: Návod na vraždu pro hodné holky

Díl v sérii: #3 2. část

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2023



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!


Oficiální anotace:

Kdo tě bude hledat, až zmizíš ty? Pátrání po identitě tajemného stalkera Pipu dovedlo až k šest let starému případu sériového vraha známého jako LP. Toho policie sice údajně dopadla, dokonce se ke všemu sám přiznal, jenže nic není, jak se na první pohled zdá. Skutečný pachatel zůstal na svobodě a Pipu si vyhlédl jako svoji příští oběť. Má s ní totiž nevyřízené účty.

Vše se vrací zpět k samému počátku. K případu Andie Bellové.

Kruh se uzavírá…

Moje hodnocení:

Kniha Mrtvá holka, dobrá holka - část druhá je závěrečným dílem velmi oblíbené série, kde mladá dívka Pippa vyšetřuje případy vražd. 

Konkrétně tohle je pokračování předcházejícího dílu Mrtvá holka, dobrá holka - část první a začíná přesně tam, kde jsme skončili v předchozím díle. Dokonce i číslování kapitol pokračuje, takže začínáme kapitolou třicet. Bez nějakého většího uvedení je čtenář hozen doprostřed událostí. Není se čemu divit, když jde o rozdělení původně jedné knihy. Naštěstí není problém se zorientovat, a to i vy případě, že jste četli předchozí knihu již před nějakou dobou.

Pippa pokračuje v řešení případu společně se svým přítelem a parťákem Ravim. Respektive řeší situaci, kterou způsobila a je třeba se s ní nějakým způsobem vypořádat a vyřešit ji. A že je to něco. Už od začátku je jasné, že nic nepůjde snadno. Celý díl je vlastně o tom, jak zamést stopy po vraždě a svést ji na někoho jiného. Ne jen tak někoho, ale konkrétně na Maxe Hastingse, kvůli kterému si mnozí už vytrpěli své.

Svést na někoho vraždu není jen tak. Naštěstí má Pippa praxi ve vyšetřování zločinů a naposloucháno celou řadu podcastů a rozhovorů o opravdových zločinech. Začíná tedy zametat své stopy a důkazy o jejím činu a vytvářet zcela nové důkazy, které jednoznačně povedou určitým směrem. Myslí na vše - úklid místa činu a jeho úprava, vytvoření alibi, znehodnocení případného alibi Maxe... je až neuvěřitelné na co všechno si při svém plánu vzpomene. V podstatě udělá vše pro to, aby policie následovala její vodítka a došla zdárně k cíli.

Díky této složitosti, na kterou má jen několik málo hodin, jde o opravdu rychlou jízdu bez větších popisů a "omáčky" okolo. Zároveň se také setkáváme se starými známými postavami, rozplétáme dávné případy a jak Pippa sama zmiňuje: "Kruh se uzavírá." Tímto krátkým výrokem je řečeno vše. To, co se řešilo na počátku a s čím jsme vstupovali do hry, se v nepatrné obměněné podobě vrací, nebo se vysvětluje. Celkově je to takové pomyslné a vlastně i skutečné uzavření všeho.

Od první chvíle jde o čtivé, napínavé, zajímavé a nečekané čtení. Autorka píše naprosto skvěle a já jsem jako vždy nadšená a překvapená tím, kam vlastně příběh směřoval. 

Závěr byl pro mě dost nečekaný a úplná závěr v podstatě taktéž. I když jsem si ho představovala trochu jinak. Doufám, že konec který je naznačený, klapne. 

Ačkoliv se jedná o uzavření série, nebránila bych se nějakým dalším dílům. Autorka prostě umí psát a věřím, že i pokračování by stálo za to. Na druhou stranu se říká, že se má skončit v nejlepším... Tuhle sérii jsem si oblíbila a i přesto, že thrillery moc nevyhledávám, v tomhle jsem se našla a jako už několikrát musím smeknout před tím, jak je vše skvěle promyšlené a zapadá do sebe.

Obálka knihy se mi líbí stejně jako ty předchozí. V tomto případě se mi ale spíš líbila tmavší varianta předchozí část, které mimochodem nebyla špatná, ale toto uzavření je ještě lepší. 





Knihu Mrtvá holka, dobrá holka - část druhá si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář.