Recenze: Dash & Lily - Kniha přání

Autor:
David Levithan, Rachel Cohn

Název originálu: Dash & Lily's Book of Dares

Počet stran: 288

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání v ČR: 2014

 
Oficiální anotace:
Dash tráví v knihkupectví Strand dlouhé hodiny a jednoho dne najde mezi ostatními knihami červený zápisník, v němž je série úkolů souvisejících s knihami. Samozřejmě mu to nedá (taky který knihomol by odolal?) a pustí se do jejich plnění. Na závěr pak napíše do zápisníků svůj vlastní úkol a nechá ho na smluveném místě. A v tom okamžiku vstupuje do hry Lily (jak už jste asi uhodli, právě ona je majitelkou zápisníku i autorkou úkolů). A následuje série šifer, dopisování, vtipných míjení se i setkávání.

 Moje hodnocení: 

Kniha z které vánoční atmosféra a pohoda přímo srší a díky, které člověk dostane chuť dát si cukroví, rozbalit dárky a hlavně zajít si do knihkupectví pro červený zápisník.

Ocitáme se v New Yorku, ve městě, které bere Vánoce velmi vážně. Vánoční výzdoba, ozdoby, koledníci a Santové s elfy jsou na každém rohu a ze všech koutů města sálá krásná vánoční atmosféra. I když pravda, ne všude je takový klid a pohoda, jaký by se slušel. Například v nákupních centrech je to spíš boj o holý život.

Své by o tom mohl vyprávět Dash. Mladý chlapec, který tráví dobrovolně vánoční svátky o samotě jen ve společnosti svých oblíbených knih. Je to uzavřený mladík, který se nepřátelí s mnoha lidmi. Ti, které si k sobě pustí ale poznají že je také vřelý, přátelský, vtipný, inteligentí a pro přátele ochotný udělat cokoliv. Právě on při jedné z procházek po knihkupectví najde tajemný červený zápisník s instrukcemi a úkoly, které má splnit. Nebyl by to Dash, aby se do výzvy nepustil, nesplnil ji a zápisník nenechal na jiné místě s hromadou úkolů pro vlastníka knihy. Díky tomu začíná zajímavé dopisování mezi dvěma neznámými lidmi, kteří se k sobě ale krásně hodí.

Druhým dopisovatel a vlastně mozkem celého plánu se zápisníkem je Lily. Pravý opak Dashe. Ona Vánoce naprosto zbožňuje, připravuje se na ně už dlouho a ani nekonečné fronty a boje v obchodech jí nevadí, právě naopak. I ona tráví tyhle Vánoce sama, ale na rozdíl do Dasha ne zcela dobrovolně. Rodiče jí odjeli na Fidži a ona tak zůstává sama s bratrem, který si jí příliš nevšímá a se svým dědečkem, ten ale brzy na to odjíždí za svou milou oslavit Vánoce i s ní. Lily se tak snaží zabavit a nemyslet na letošní smutné Vánoce. A díky zápisníků se jí to podařilo. Po napjatém očekávaní, kdo se k jejímu zápisníku dostane, si zamiluje chlapce, který ho našel a kterého zná jen z několika řádků ze zápisníku.

Oba dva vymýšlejí ty nejbláznivější a nejkomplikovanější úkoly a zápisník nechávají schovaný v různých skrýších po celém městě. Nevyhnou se jim tak ani velmi humorné situace, ze kterých musí s grácií vybruslit. Podle toho co si píšou, vypadají jako skvělý pár, ale co se stane až se skutečně potkají?

Příběh je psán z pohledů obou hlavních hrdinů. Vždy se střídají po kapitole a pomalu se tak o nich dozvídáme víc a víc. Zajímavostí je, že autoři knihy se stejně jako je to v kapitolách střídali ve psaní. Rachel Cohn psala za Lily a David Levithan za Dashe. Ani samotní autori při psaní nevěděli, co ten druhý vymyslí a jak se bude jejich příběh vyvíjet dál. I díky tomu se kniha skvěle čte a je poznat, že se autoři skutečně střídali a každý z nich má na věc svůj názor, pohled a hlavně svůj styl psaní.

Téma s putovním zápisníkem je víc než originální a podle mě velmi dobře zpravované. Kniha se čte  sama, děj plynule ubíhá a je naprosto bez hluchých míst. I přesto, že jsem knihu četla v v létě dýchala na mě vánoční atmosféra a dokonce jsem měla chuť pustit si koledy. Věřím, že čtením v zimě kniha ještě získá.

Obálka knihy není špatná, krásně ukazuje, že děj knihy se odehrává v rušném městě. Srdce zas poukazuje na to, co bude jedním z hlavních důležitých citů - láska.

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Tuhle knihu už tu mám k přečtení hodně dlouho, ted už si ji schovávám na Vánoce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Mě se dostala do ruky teď a tak jsem neodolala. :)) četba na Vánoce bude ale určitě ještě lepší. :)

      Vymazat
  2. Já tuhle knížku miluju! Četla jsem ji minulý rok o Vánocích a byla úžasná:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.