Recenze: Dům neřesti

Autor:
Candice Proctor

Název originálu: The Bequest

Počet stran: 348

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Alpress

Rok vydání v ČR: 2003


Oficiální anotace:
Romantický příběh o lásce a nenávisti nás zavede do amerického hornického města konce 19. století. Gabriele své dětství prožila ukryta za zdmi kláštera a nečekaná zpráva o dědictví je pro ni překvapením. Po příjezdu do upadajícího nevelkého města se dovídá, že po své matce zdědila dům neřesti. Navíc musí bojovat s bezohledným a neotesaným partnerem své matky.

Moje hodnocení: 

Historický román z amerického hornického městečka konce 19. století. Se zavádějícím názvem, který sice s knihou svým způsobem souvisí, ale naprosto jinak než se na první pohled může zdát.

Sledujeme osud mladičké Gabriely, která po letech strávených v klášteře zjišťuje, že jí její matka odkázala prosperující podnik v malém hornickém městě. Na základě dopisu, který dostala se vydává na cestu do onoho městě, podívat se o jaký podnik se vlastně jedná. Když dorazí je ale jedním slovem rozčarovaná. Po matce zdědila podnik, ale rozhodně jiného druhu než jaký očekávala. Zdělila Dům u Celesty, luxusní nevěstince proslulý po celém městě. Čistá, naivní dívka, vyrůstající v klášteře se tak ze dne na den musí smířit s tím, co byla její matka zač a s vidinou toho, že v domě bude muset nějaký čas žít, než se rozhodne co bude dál.

Matčin společník Jordan Hayes, tajemný muž, před kterým všechny ženy padají do kolen. Je další z důležitých postav. Na první pohled působí bezohledně a neotesaně, ale stává se Gabrieliným pomocníkem a také pokušitelem. Probouzí v ní city, o kterých do té doby neměla tušení. Její klášterní výchova a probuzená vášeň ale nejdou dohromady a ona se tak zmítá v protichůdných pocitech, se kterými se nemá komu svěřit. Jordan sám bojuje se svými démony a kvůli starým ranám se odmítá vázat. Chápe, že může Gabriele jedině uškodit, nedokáže se od ní ale držet dál.

Samozřejmě nechybí pohledy do zákulisí nevěstince, jeho složité řízení, setkávání se s dívka, které v něm pracují a pomalé rozplétání pohnutých osudů některých z nich. Díky čemuž se ukazuje, že jejich život nebyl vůbec jednoduchý a mnoho z nich je zde jen kvůli nelehké životní situace.

Co by to bylo za příběh bez velkého hlavního záporáka. Tady je to Slaughter. Muž, který ovládá polovinu města a je rozhodnutý získat Dům u Celesty za každou cenu. Nebojí se ničeho a používání špinavých prostředků je u něj na denním pořádku. Gabriela s Jordanem proti němu stojí bok po boku a také jeho přičiněním si k sobě nacházejí cestu.

V románu je mimo jiné krásně popsána měnící se příroda v městečku. Drsná zima přecházejí do jara plného naděje. Podkresluje události odehrávající se hlavním hrdinům. Jak už u romantických historických románů bývá nevyhneme se několika erotickým scénám, které jsou ale napsané umírněným způsobem a jen dokreslují děj, nezaujímají hlavní pozici.

Příběh je čtivě a zajímavě napsaný. Nechybí v něm láska, ale také akce, dobrodružství a napětí. Kapitoly nejsou dlouhé ale vždy končí velmi otevřeně, přímo vybízejí k dalšímu čtení. Přestože se nejedná o náročnou četbu je kniha velmi příjemným čtením.

Obálka knihy je stejně jak název lehce zavádějící a připravuje čtenáře na něco, čeho se v knize vůbec nedočká. Což je škoda, protože tak od sebe mnoho čtenářů odláká.

4 komentáře:

  1. O knize slyším prvně, ale bohužel nazaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vyloženě odpočinková romantika. Chápu, že ne pro každého. :))

      Vymazat
  2. Téma knihy je zajímavé, mám ale radši knihy ze současnosti :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.