Knihovnování #9


Po opravdu hrozně dlouhé době jsem navštívila knihovnu, abych si půjčila knihy, které nesouvisí se školou. A nebyla bych to já, kdybych si jich neodnesla pěknou hromádku.

Jedná se o tyhle kousky:
- Špulka modré nitě (Anne Tylerová)
- Maryčka Magdonova (Petr Bezruč)
- Krásná katastrofa (Jamie McGuire)
- Učiněná katastrofa (Jamie McGuire)
- Poslední píseň (Nicholas Sparks)
- Buď se mnou (J. Lynn)

a potom něco, co přeci jen trošku souvisí se školou
- Láska, moc a intriky - Královny a jejich milenci (Helga Toma)
- Vladař (Niccolo Machiavelli)



Jeden dům. Jedna rodina. Tři generace.
Rodina Whitshankových oplývá jakýmsi nepopsatelným nádechem výjimečnosti, zároveň se ale podobá jakékoli jiné rodině. V příbězích, které jednotliví protagonisté vyprávějí sobě i jiným, odhalují jen část pravdy – a některé kousky skládačky vyplouvají na povrch až po mnoha letech. Jako v
e všech rodinách i v té jejich je spousta lásky a smíchu, stejně jako zklamání a žárlivostí. V centru vyprávění jsou manželé Abby a Red a jejich čtyři děti, především nejmladší syn Denny, neschopný se vázat ani k povinnostem, ani ke vztahům či práci, zároveň rozčilující i přitažlivý, který se do rodiny vrací a zase mizí, rozvíří emoce a stáhne se.
Rodinná sága začíná ve dvacátých letech minulého století, kdy do Baltimoru přicházejí Redovi rodiče Junior a Linnie a táhne se až k Abbyiným a Redovým voučatům na počátku nového století. Hlavně se ale odvíjí kolem krásného domu, který patriarcha Junior kdysi postavil pro bohatého zákazníka a pak získal pro sebe.




Příběh o lidském neštěstí umocňovaném lhostejností ostatních otevírá téma k zamyšlení: Zmizela bída a zoufalství popisované v Bezručových Slezských písních opravdu ze světa, nebo se jenom schovávají do míst, kam se raději nedíváme, protože my máme přece každé ráno na stole snídani a v zimě nám stačí otočit kolečkem termostatu? Je dnes víc než před sto lety pomáháno lidem, kteří se nikoli vlastní vinou dostali do situace, kdy musejí pomáhat blízkým, kteří se o sebe neumějí postarat? Mají dnes maryčky jinou možnost, než zvolit skok do vod řeky Ostravice?






Ona nepije ani nenadává a ve skříni má spoustu seriózních svetříků. Abby věří, že si dokázala vybudovat dostatečnou vzdálenost mezi sebou a svou temnou minulostí, ale když se svou nejlepší kamarádkou dorazí na univerzitu, její cestu k novému začátku zkříží rebel a polykač holek na jednu noc, Travis Madox. Urostlý, potetovaný hezoun je to poslední, co Abby potřebuje…
On tráví noci vyděláváním peněz na zakázaných zápasech a holky střídá častěji než ponožky. Do Abbyina života se vetře trikem – nabídne jí sázku, že měsíc vydrží bez sexu – když ona s ním ten měsíc bude bydlet. Ať tak či onak, Travis netuší, do jak těžkého zápasu se pustil.






ON – Jmenuje se Travis. Jeho život je plný povolných žen, nepovoleného hazardu a násilí. Jenže zrovna když si myslí, že je nezranitelný, potká JI. ONA – Abby je kombinací nevinné krásy a hříšné minulosti. Vnímá Travise jinak než ostatní a rozhodně nemíní být JEHO další trofejí. ON + ONA – Rozdílné pohledy na jedno společné téma. Tentokrát je na řadě ON, muž s věčným nepokojem v duši. Jak dopadne nejkrásnější milostný příběh jedenadvacátého století?







Život vzpurné sedmnáctileté Ronnie se obrátí vzhůru nohama, když musí opustit milovaný New York a odjet na letní prázdniny za svým otcem do ospalého městečka u moře. Nemůže se smířit s tím, že její táta, koncertní pianista, před třemi lety odešel od jejich rodiny. Ronnie se rozhodne, že odmítne každou tátovu nabídku ke smíření, i když po jejich společně prožívané vášni pro hudbu se jí tajně stýská. Na městské pouti se Ronnie seznámí s výstřední dívkou Blaze, která by mohla být skvělou kamarádkou nebýt jejího násilnického kluka Marcuse, a potká pohledného Willa. Ronnie ho považuje za hloupého frajírka, ale brzy bude muset svůj názor změnit. Ostatně o těchhle prázdninách na ni čeká krom velké první lásky i mnohem větší a osudovější překvapení.



Tereza Hamiltonová prožívá drsný rok – zamilovala se do nejlepšího kamaráda svého staršího bratra. Jase s ní ale nepromluvil od té doby, kdy jí věnoval opravdu úžasný, dech beroucí polibek, takový, co vám změní život. Tereza se právě vymotala z příšerného vztahu a navíc jí hrozí, že kvůli zranění bude muset dát sbohem taneční kariéře. Nastal čas na plán B – vysokou školu. Možná tak dostane šanci přesvědčit Jase, že jí jeden polibek nestačí.
Jase Winstead má obrovské tajemství, jež nikomu neprozradil. Obzvlášť nechce, aby ho znala neuvěřitelně krásná sestra jeho nejlepšího kamaráda. Přestože s Terezou sdílel nejžhavější polibek v životě, uvědomuje si, že závazky mají přednost. Rozhodně nemá čas na romantický vztah. Nijak mu však nepomáhá, že nedokáže přestat myslet na polibek dívky, jež mu může převrátit život naruby. Jase a Tereza se potkávají stále častěji a nejsou schopni vzájemné city popírat. Na obzoru však číhá nebezpečí, jež vyvrcholí tragédií. Zatímco se lidé v kampusu vzpamatovávají, osudem pronásledovaní milenci se musí rozhodnout, co jsou ochotni riskovat a co obětovat, aby mohli být spolu.




Mimomanželské vztahy několika evropských panovnic a mocenské ambice jejich favoritů.
Dokonalá znalost reálií, které jsou zpracovány velmi přitažlivou, téměř beletristickou formou. Známé historické postavy jako aktéři milostných příběhů a často též oběti mocenských intrik.









Klasický renesanční spis, jenž je považován za jedno z prvních a zároveň jedno z nejvýznamnějších politologických pojednání o moderním způsobu vládnutí. Čtivé dílo vzniklo v období restaurace vlády Medicejských na florentském dvoře r. 1513. Autorem, bývalým sekretářem ministerstva zahraničních věcí, je adresováno však již zesnulému Lorenzu Medicejskému. Hlavní osou dvaceti šesti kapitol jsou příklady z antických a římských dějin, pomocí nichž je postupně eklekticky obhajován osvícený vladař, řídící se zásadami logiky a zdravého rozumu. Spiskem rovněž prosvítají zárodky nacionalistických tendencí.






Znáze knihy, nebo jste dokonce i četli? Co na ně říkáte?

12 komentářů:

  1. Četla jsem Maryčku Magdonovu a Vladaře. :) A mám na seznamu Nicolase Sparkse, ale fakt netuším, kdy na něj dojde. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám. :) Na seznamu toho je, ale než se k tomu člověk dostane... :)

      Vymazat
  2. Par znam od pohledu, ale v podstate nic pro me... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vladař ve mě vyvolává docela rozporuplné pocity :D Spojené taky se školou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme na tom stejně. :) Je to velmi zvláštní dílo... :)

      Vymazat
  4. Poslední píseň jsem viděla pouze jako film, který byl opravdu nádherný a dojemný.
    Ať se ti všechny knihy líbí! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Doufám, že se líbit budou.
      Po přečtení Poslední písně mám v plánu se na film podívat, ale zatím si nechci zkazit pocity z knihy.:)

      Vymazat
  5. Na Katastrofu mám zálusk od chvíle, kdy mi ji doporučila spolužačka s tím, že je to opravdu nádherná série.
    Četla jsem ale Buď se mnou a byla jsem s knihou naprosto spokojená. Je vidět, že J. Lynn opravdu umí psát. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím od J.Lynn jsem už pár knih četla a byla jsem spokojená. Bohužel to samé se nedá říct o Krásné katastrofě, která byla opravdu tak trochu katastrofa. :)

      Vymazat
  6. Katastrofy jsem si kdysi hrozně chtěla přečíst, tak díky za připomenutí :D Teď po maturitě dám asi klasikám typu Bezruč chvíli pokoj, ale jednou bych si právě Maryčku ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryčka určitě stojí za přečtení. :) U katastrofy si tím nejsem tak jistá... :) Asi spíš jako odpočinková četba.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.