3x mini recenze: Život s hvězdou, Boží duha, Adelheid

Autor: Jiří Weil

Název originálu: Život s hvězdou

Počet stran: 160

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Mladá Fronta

Rok vydání v ČR: 1964



Oficiální anotace:
Bankovní úředník Roubíček, hrdina románu, je přímo prototypem všedního, obyčejného člověka, který je náhle vržen do nepřátelského, absurdního a nesmyslného světa nacistické hrůzovlády.

Moje hodnocení:

Útlá knížečka s opravdu silným příběhem. Sledujeme Josefa Roubíčka, který je Žid. Za války za protektorátu jeho život opravdu není snadný. Musel se podřizovat nesmyslným zákazům a příkazům, neustále žít ve strachu. Během příběhu se střetává stále s dalšími příkořími. Překvapivě si z toho ale nic nedělá a je smířený se svým osudem. Právě jeho charakter je to, co v knize sledujeme a co se nejvíce mění pod tíhou okolností. Ze smířeného člověka se stává osoba, která je rozhodnutá bojovat za každou cenu.
Tato kniha není nijak výrazně zajímavá co se příběhu týče, za to atmosféra je opravdu hodně silná, dusivá a plná strachu. Jako vhled do tehdejší společnosti je to opravdu poučné. Strach, teror a nesmyslná nařízení. Zajímavý je kontrast této těžké a dusivé doby s autorovým vyprávěním, které je strohé a spisovné. Tím dodává ještě silnější atmosféru. Zajímavé je, že za celou dobu vyprávění autor jen jednou použije slovo Žid, jinak všechny popisuje neurčitým způsobem, neurčitými názvy.
Obálka knihy je přesně taková, jaké se ke knize hodí. Já měla staré otrhané vydání z roku 1964 a o to víc jsem cítila sílu knihy. 







Autor: Jaroslav Durych

Název originálu: Boží duha

Počet stran: 170

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladateství: Melantrich

Rok vydání v ČR: 1991


Oficiální anotace:
Balada v próze o setkání dvou lidí, mladé ženy a starého muže, v opuštěném pohraničí zřejmě hned po válce. Dochází k trýznivému střetnutí, v němž jedna, trapičská stránka mužova charakteru nutí ženu k výpovědi o jejím minulém utrpení, zatímco druhá stránka mužovy povahy pomáhá oběma minulost překonat a najít cestu společného dorozumění. Prolínání protikladů stáří a mládí, smyslů a ducha, lidské konečnosti a věčnosti, životního utrpení a pocitu životní krásy vytváří přízračně působivou atmosféru.

Moje hodnocení:

Zvláštně napsaná kniha, která je neurčitá od začátku do konce. Už jen to, že dvě hlavní postavy, žena a muž, nejsou pojmenovány. Děj se odehrává po odsunu Němců z pohraničí a střetává se zde muž Čech a žena Němka. Oba jsou zvláštní a něčím poznamenaní a oba hledají klidné místo, kde by se se svými traumaty vyrovnaly.
Styl jakým je text napsaný je stejně jako všechno neurčitý. Nečte se špatně, ale má v sobě tolik skrytých významů a poselství, že je čtenář nucen neustále zastavovat a přemýšlet o právě pronesené větě. Zarazily mě dialogy mezi postavami, které se rovnaly spíše dvěma nesouvisejícími monology. Každý mluvil o něčem jiném a jen velmi zřídka se střetly.
V kontextu doby bylo dílo jistě potřebné a tehdejší čtenáři ho chápali jinak něž my dnes. Já po dočtení ale cítím jisté rozčarování a nevím, co si o knize vlastně myslet. Možná jsem jen knihu nečetla ve správnou dobu a nepochopila jsem její plný význam a poselství.
Obálka knihy také není příliš povedená. Předpokládám, že se jedná o hlavní postavu Němky. Ale stejně jako celá kniha, i obálka na mě působí zvláštně.






Autor: Vladimír Körner

Název originálu: Adelheid

Počet stran: 144

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství:  Argo

Rok vydání v ČR: 2019


Oficiální anotace:
Milostný příběh s nadčasovým významem; drama podivné lásky příslušníka zahraničního odboje Viktora Chotovického a dcery nacistického pohlavára Adelheid Heidenmannové. Děj se odehrává bezprostředně po válce, na podzim a začátkem zimy v severomoravské pohraniční obci Schwarzbach – Černá Voda. Téma smíření mezi národy se zde mísí s tématem osobního hledání smyslu života. Körner rozkrývá temné psychologické drama dvou osamělých lidí, které osud sice přivedl k sobě, ale čím více se k sobě snaží přiblížit, tím více se od sebe vzdalují. Rozporuplná doba nepřeje ani lásce, ani smíření sama se sebou. Adelheid zůstane pro Viktora hádankou.

Moje hodnocení:

Další kniha z poválečné doby, kde se setkávají Čech a Němka. Jedná se o zajímavá pohled do tehdejšího období a do poválečných vztahů mezi Čechy a Němci, které rozhodně nebyly příjemné. Příběh Adelheid, německé dívky z rodiny velkého nacistického pohlavára, a Viktora, bývalého letce RAF, je vlastně jen okrajovou linií na pozadí tehdejších historických událostí. O kterých už jenom číst není vůbec snadné. Nenávist, vztek, smrt, ale i smutek, se kterými se setkáváme na každém kroku, vzbuzují nepříjemný až tísnivý pocit.
Každá z postav, která se v knize objeví si s sebou nese jisté břímě a nevyřešenou minulost, je ale jen na nás jak ho pochopíme. Nic není přesně řečeno a spoustu věcí si musíme jen domýšlet.
I přesto tohle těžké téma se kniha četla téměř sama. Je napsána lehkým nekomplikovaným jazykem, který s události v knize výrazně kontrastuje. 
Obálka knihy se mě osobně vůbec nelíbí a zdá se mi, že téměř shazuje to, co je napsáno uvnitř. Člověk by neřekl, že se jedná o nové vydání a nově graficky zpracovanou obálku.

6 komentářů:

  1. Těžké čtení, to si nechám na lehčí dny :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu. Rozhodně to není snadné čtení. :)

      Vymazat
  2. Z těchto knih jsem pouze přečetla Život s hvězdou a měla jsem na to podobný názor jako ty. Byla to skvěle napsaná kniha. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsme se shodly. :) Jednoznačně kniha silná nikoliv příběhem, ale atmosférou.

      Vymazat
  3. Já četla jen Adelheid a taky se mi líbilo, jakým lehkým jazykem to bylo napsané :) Podruhé to ale stejně číst nebudu, nijak to ve mně nezůstalo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, ani já se ke knize s největší pravděpodobností nevrátím. Ale i tak jsem byla mile překvapená. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.