Recenze: Kavárna v Kodani

Autor:
Julie Caplinová

Název originálu: The Little Café in Copenhagen

Počet stran: 352

Série: Romantické útěky

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2018


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!



Oficiální anotace:
Vtipný příběh o lásce, štěstí a cestování, který vás chytne od první stránky! Popadněte teplou deku, hrnek horké čokolády a začtěte se…

Úspěšná manažerka Kate má přesně takový život, jaký si vysnila. Pracuje pro jednu z nejlepších PR agentur v rušném Londýně, je úspěšná, okouzlující a její přítel je tak… skvěl
ý. Dokud jí tento skvělý přítel neukradne nápady, díky nimž je povýšen místo ní. Kate by ráda všem dokázala, že není tak mladá a nezkušená, jak si všichni myslí. Získat jako nového klienta velkého prodejce dánských bytových doplňků a nábytku je její šance. Protože práce je pro ni vším.

Proto musí absolvovat cestu do Kodaně. Co se zprvu zdá jako otravný PR výlet pro hrstku ještě otravnějších novinářů, jehož jediným účelem je získání zakázky pro Kate, se nakonec změní v cestu, která všem účastníkům změní životy. Během poznávání krás Kodaně a dánského přístupu k životu poznávají novináři i Kate sami sebe. A nakonec se ukáže, že všichni získali mnohem víc než jen námět na články nebo pracovní příležitost.

Moje hodnocení:

Kniha Kavárna v Kodani je prvním dílem série Romantické útěky, která, jak už název napovídá, je plná romantiky, lásky a šťastných konců. Takové příjemné odpočinkové čtení.

Hlavní postavou knihy je Kate, mladá, talentovaná a ambiciózní žena pracující v PR agentuře. V současné chvíli se ale nachází v situaci, kdy se jí její osobní život bortí pod rukama a ani s prací to nevypadá příliš nadějně. Proto bez přemýšlení skočí po projektu, který by jí mohl otevřít dvířka zpět ke spokojenému životu. Tím projektem  není nic jiného, než kodaňský hygge koncept otevření nového obchodního domu v Londýně. Díky tomuto projektu se spolu s Kate a šesti novináři ocitáme v Kodani, poznáváme tamější kulturu, prostředí a hlavně hygge způsob života. Ten si jistě téměř každý zamiluje a alespoň částečně se v něm najde a pozná.


Všech šest novinářů, se kterými Kate cestu podniká, je v průběhu výletů po Kodani hlouběji charakterizováno. Pomalu na povrch vyplouvá jejich skutečný život bez příkras, jejich osobní problémy a starosti. Na začátku nesourodá skupinka lidí se nakonec stává téměř nerozlučnou a drží při sobě. Právě osudy a starosti jiných lidí rozbíjejí typicky romantickou zápletku mezi hlavními postavami. Kate a jedním z novinářů Benem.

Ben působí tajemně, nepředvídatelně a zdá, se že o nic, co se kolem něho děje nemá zájem. Otázkou je, do jaké míry je to jen přetvářka. Postupem knihy zjišťujeme, že je Ben typickým romantickým hrdinou, který má své mouchy, ale i tak je objektem zájmu mnoha žen.

Hlavní myšlenka prostupující knihou je hygge. Zastavit se, zamyslet se nad svým životem, možná najít podobnou kavárnu jako byla ta v Kodani s laskavou paní Evou. Díky knize se nikomu nejspíš život nezmění, ale na zamyšlení se nad sebou je ideální.

Jedná se o romantickou knihu, která je prostě kouzlená. Velmi dobře se čte a na čtenáře přenáší příjemnou atmosféru. Skvělé je také zapojení poznávání památek Kodaně, trocha její historie a informací o ní. Hlavní je ale romantika, která od začátku, ať už přímo nebo nepřímo, prostupuje celým příběhem.


Nechybí několik vtipných a dramatických momentů. Jedná se o romantiku, takže erotice se nevyhneme, ale v opravdu nenásilně podané a v mírném množství. Zásadnější erotická scéna je v knize pouze jednou a myslím, že je to naprosto dostačující. Celá kniha je pojata tak, že jde spíše o emoce, nikoliv o fyzično.

Jak už název série napovídá, rozhodně se jedná o Romantický útěk a to jak pro čtenáře, tak pro hlavní postavu.

Obálka knihy je stejně jako obsah moc povedená a na první pohled na čtenáře dýchne určitou romantickou příjemnou. Navíc přímo vybízí ke čtení.




Knihu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

10 komentářů:

  1. Taky se mi kniha moc líbila a zároveň odstartovala lásku k této sérii. Měla jsem sto chutí se okamžitě vypravit do Kodaně a jíst skořicové šneky! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nevypadá to úplně špatně. Romantické knihy sice moc nevyhledávám, ale tuhle možná vyzkouším. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Měla jsem z přesně ty samé pocity. Nejednou jsem se pozastavila nad myšlenkami paní Evy a jak je život okolo nás uspěchaný. Najít přesně takovou kavárnu by bylo skvělé (dokonce mě přepadla myšlenka, že takovou vytvořit by bylo ještě lepší.. :D). Pěkná recenze :) Hned bych knihu otevřela znovu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) Jsem ráda, že hned několik čtenářů mělo stejné pocity jako já. :)

      Vymazat
  4. Moc hezká recenze :)Do takové kavárničky bych hnedka zašla :) Tuhle sérii mám ráda, protože je romantická a vždycky z ní mám akorát chut na něco dobrého :D :D

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to moc hezky. :) Jedná se o knihu, kteoru bych si i moc ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že tě kniha zaujala. Romantický příběh na odpočinek se vždycky hodí. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.