Knižní přírůstky #29

Není to vůbec dlouhá doba od chvíle, kdy jsem představovala několik nových knih, a přesto se mi doma nashromáždilo zas několik dalších.

Jako první je to kniha, kterou jsem dostala jako dárek (trochu opožděný) za úspěšné zkouškové. Jsem si jistá, že o ni již téměř všichni slyšeli, protože to není nic menšího než Šikmý kostel od Karin Lednické.

Románová kronika ztraceného města, léta 1894-1921.
Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě - také kvůli těžbě uhlí.

Dnes už z výstavních budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strm
ě a varovně ční do pusté krajiny. Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat. Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů, jejichž drsnost je pro dnešního čtenáře v mnoha ohledech téměř nepředstavitelná.

Každý z hrdinů čelí životním výzvám po svém: někdo se jim trpně poddává, jiný se snaží uchopit šance, které mu kvasící doba nabízí. Do všech osudů však opakovaně a nemilosrdně zasahují velké dějiny, které úsilí obyčejného člověka mohou snadno proměnit na prach. Anebo ne.

Příběh je vystavěn na skutečných událostech, z nichž mnohé doposud nebyly v české románově tvorbě zpracovány. Vyprávění ubíhá v dramatickém tempu a natolik autenticky, že se děj před očima čtenáře mnohdy mění na film zaznamenávající i to, co donedávna zůstávalo skryto ve třinácté komnatě české historie.





Jako další je to několik knih, za které musím moc poděkovat Nakladetelskému domu Grada.

Dvě knihy z mé oblíbené edice 7lásky.
Neviděla jsem tě přicházet od autorky Hayley Doyleové.

Někteří lidé hledají lásku. Někteří do ní rovnou nabourají.

Zara Khoury věří na lásku. A to tolik, že vyrazí – se všemi svými věcmi (včetně nepostradatelného mopu) – na cestu z Dubaje do Liverpoolu, aby byla s mužem, kterého sotva zná. Je to riskantní, ale ona si je jistá, že spojit svůj život s Nickem ve městě, kde nikoho
jiného nezná, je přesně to, co potřebuje. Stěhování je pro ni snadné – celý život se přesouvala z místa na místo, takže vlastně ani neví jakou zemi opravdu nazývá domovem. Ví jen, že vila v Dubaji, kde žije se svým otcem, nevlastní matkou a bratrem to opravdu není.

Jim Glover je zaseklý na místě. Od doby, co mu zemřel otec, odložil stranou své sny a zůstává v rodném Liverpoolu, aby se staral o matku. Pracuje na místě bez perspektivy jako výběrčí mýta a vypadá to, jako by pro něj veškeré dobrodružství skončilo. Dokud mu nezazvoní telefon a on se nedozví, že se mu možná právě změnil život – v soutěži v rádiu vyhrál zbrusu nové BMW. Jim má náhle pocit, že získal nový směr. Může prodat auto a vzít matku na Floridu za svou sestrou a jejími dětmi. Může konečně seknout s prací a najít si takovou, která by ho opravdu bavila.

Zara a Jim by se, z hlediska pravděpodobnosti, nikdy neměli setkat, ale štěstěna tomu chce jinak, a když se jejich osudy střetnou, začíná cesta, která jim změní život.
Krásný příběh o odvaze riskovat a žít život naplno.


 
 
A Vypůjčený život do autorky Ashley Farleyové, který slibuje romantický humorný příběh ve stylu filmu Prázdniny.

Romantická komedie pro fanoušky oblíbeného filmu Prázdniny.

Dvě kamarádky z dob studií na univerzitě, Lena Browderová a Olivia Westcoatová, se po třiceti letech náhodně setkávají na nečekané křižovatce: v letištním salonku v Atlantě. Obě mají pocit, že se jejich život dostal do slepé uličky, a jsou odhodlané začít znovu a jinak
.

Lena je na útěku z domova před mužem, který ji tyranizuje, i před svou nevděčnou a nesoběstačnou dospělou dcerou. Olivia ani po dvou letech nemůže zapomenout na bývalého manžela, a navíc se ve své kariéře ocitla úplně jinde, než by chtěla. Obě touží nechat minulost daleko za sebou a začít znovu. Euforicky si připijí na nový začátek, který začíná spontánním rozhodnutím.

Dohodnou se, že si na měsíc znovuobjevování vymění bydlení. Lena bude bydlet v Oliviině moderním bytě v Charlestonu a Olivia na oplátku v Lenině opuštěné chatě u řeky ve Virginii. Dvě dokonalá místa k úniku. Třicet dnů na to začít znovu.

Následující měsíc poskytne oběma příležitost ohlédnout se za svým životem, přehodnotit své postoje a otevřít se novým příležitostem. S novou perspektivou a oživením starého přátelství Lena s Olivií nejen nacházejí své vášně, ale znovuobjevují sebe samé a získávají zpět to, co ztratily. A když se na obzoru objeví nečekaná romance a možnost vydat se v kariéře úplně novým směrem, nastává čas sebrat odvahu a riskovat. Aby opravdu dostaly druhou šanci, budou pro to obě muset něco udělat, leccos přehodnotit a mnohé změnit. Budou mít nakonec život, o jakém sní?




Další kniha je pro mě velkým vykročením z obvyklé čtenářské komfortní zóny. Je to thriller Útočiště, který napsal francouzský autor Jérôme Loubry. A proč jsem si knihu vybrala? Zaujala mě za prvé anotace a potom také to, že kniha získala prestižní cenu za nejlepší francouzský román roku 2019.
Jediná možnost, jak přežít, je uniknout...  Co skrývá tajemný ostrov? A co skrývá lidská mysl?

Sandrine, která se před nedávnem přistěhovala do Normandie, dostává výzvu od notáře, aby si zajela převzít osobní věci z domu po své zemřelé babičce – svérázné ženě, jež žila osaměle na maličkém ostrově nedaleko pobřeží a odmítala se stýkat s dcerou i s vnučkou. Sandrine vystupuje z lodi na šedivém, chladném ostrově a setkává se s hrstkou obyvatel, starých lidí žijících v téměř naprostém odloučení od civilizace. Všichni jí popisují babičku jako milou a laskavou ženu, tedy obraz daleký tomu, co o ní Sandrine vyprávěla matka. Na ostrově vládne podivná atmosféra. Stačí pár hodin, aby si Sandrine uvědomila, že zdejší obyvatelé skrývají nějaké tajemství. Cosi, z čeho mají hrůzu. Proč tedy odtud nikdo z nich neodjede? Co se stalo s dětmi z prázdninového tábora, narychlo uzavřeného v roce 1949? Namísto odpovědí je mladá žena po několika dnech nalezena, jak bloudí po pláži na pevnině s oblečením zmáčeným krví, která není její… Román získal cenu za nejlepší francouzský román roku 2019, která se uděluje na každoročně konaném literárním festivalu detektivek v Cognacu.




Poslední dvě knihy jsou také něčím, pro mě, méně typickým. Jedná se o knihy o přírodě, květinách a bylinách. V jednom případě dokonce o kuchařku. Myslím, že už názvy knih jasně řeknou to, o čem pojednávají.
Les a louka na talíři kuchařka, kterou napsala Gisula Tscharner.

Od svěží zelené louky a okraje lesa až po pastviny a zahrady kolem domů: všude tam najdete chutné divoké byliny a plody, které navíc blahodárně působí na váš organismus.
Autorka vám bude vyprávět jejich příběhy a ukáže, kdy a kde najdete ty nejlepší z nich. Nabídne vám také víc než 150 zdravých a levných receptů. Většinu z n
ich připravíte velmi jednoduše z toho, co nasbíráte kolem domu. Některé vyžadují víc času při přípravě i hledání a občas narazíte i na recept, který naši předkové používali při různých rituálech.
Pomalu totiž znovu začínáme chápat, co oni věděli po staletí: to nejlepší, co si můžeme dopřát, roste v našem bezprostředním okolí.





A Moje motýlí zahrada od autorky Elke Schwarzer.

Pohled na jedinečný půvab pestrobarevných motýlů a jejich neobvyklé letecké manévry je nádherný. Jsou to však nejenom krásní, ale i užiteční tvorové: vedle včel se významně podílejí na opylování a jsou důležitou součástí potravního řetězce.





No, a jako úplně poslední je to kniha, kterou mi poslala samotná autorka Alžběta Bublanová, které za ni moc děkuji. Jedná se o knihu Barák. Ta mě svým zajímavých neotřelým tématem zaujala na první pohled a už teď se na ni moc těším.

Jak moc známe své blízké? Denně je potkáváme, bydlíme s nimi pod jednou střechou, a myslíme si, že o nich víme všechno. „Barák“ je vyprávěn stárnoucí vdovou, která pozoruje své sousedy, kteří na rozdíl od ní prožívají své životy. Působí jako přízrak, co se plouží z domu do obchodu a zpět, jinak vysedává u otevřeného okna činžovního domu. Její stereotyp nahlodá událost, která se dotkne přímo jí a ona prochází proměnou a nachází v sobě opět ženu. Osud zamíchá i se životem její dcery alkoholičky a jednoho z nájemníků tak, že je těžko říct, jak moc můžeme druhé poznat či pochopit.

 



 Znáte knihy? Pokud ano, chystáte se na ně, nebo jste je už četli?

8 komentářů:

  1. Ten Šikmý kostel je úplně všude, už je to jako tehdy s Hanou :D. Pravděpodobně to u mě dopadne stejně jako právě s Hanou, počkám až ten hype trošku opadne a pak si jí tajně od někoho půjčím :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že Šikmého kostelu je teď všude plno. :) Většinou to dělám podobně jak píšeš ty, ale když jsem ho dostala... určitě se na něj vrhnu. :)

      Vymazat
  2. Super článek! Aspoň si udržuji přehled o tom , co zajímavého se urodilo na knižní scéně! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jo, samé pěkné kousky. :) Šikmý kostel mě dost zaujal, ale nevím, zda by mě bavil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, na všechny se moc těším. :) Pokud máš ráda historii a rodinné ságy, věřím, že by tě kniha mohla zaujmout. :)

      Vymazat
  4. Pěkný "štůsek" přírůstků, obě máme stejné knihy z edice 7 lásek. Útočiště jsem si nechala ujít, pročež anotace mi zněla až dost hororově, po recenzích co jsem zatím mohla číst, toho docela lituji ... :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak schválně, jestli se nakonec shodneme v názorech. :) Pokud jde o Útočiště, byla jsem trochu na vážkách, ale po dočtení jsem moc ráda, že jsem si kknihu nenechala ujít. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.