Recenze: Les a louka na talíři

 
   

 

   



 

Autor: Gisula Tscharner

Název originálu: Wald und Wiese auf dem Teller

Počet stran: 160

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Grada

Rok vydání v ČR: 2020
 
 

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada!

 

Oficiální anotace:
Od svěží zelené louky a okraje lesa až po pastviny a zahrady kolem domů: všude tam najdete chutné divoké byliny a plody, které navíc blahodárně působí na váš organismus. Autorka vám bude vyprávět jejich příběhy a ukáže, kdy a kde najdete ty nejlepší z nich. Nabídne vám také víc než 150 zdravých a levných receptů. Většinu z nich připravíte velmi jednoduše z toho, co nasbíráte kolem domu. Některé vyžadují víc času při přípravě i hledání a občas narazíte i na recept, který naši předkové používali při různých rituálech. Pomalu totiž znovu začínáme chápat, co oni věděli po staletí: to nejlepší, co si můžeme dopřát, roste v našem bezprostředním okolí.

Moje hodnocení:

Kniha Les a louka na talíři, není druh četby, kterou bych běžně vyhledávala. Zároveň to není kniha, která by se dala přečíst na jeden zátah a to z jednoho prostého důvodu - jedná se o netradiční kuchařku. Myslím, že podtitul 150 receptů z divoké kuchyně, přesně vystihuje podstatu knihy.


Autorka knihy pochází ze Švýcarska, takže se občas při popisu krajiny a bylin, dozvídáme také něco o tamní přírodě a krásách země. Jak je ale několikrát zdůrazněno, rostliny, které autorka objevuje na svých toulkách švýcarskou přírodou, jsou snadno dostupné i v našem prostředí. Velká většina z nich v České republice zcela běžně roste.

Začátek knihy je opatřen milým úvodem, kde autorka vysvětluje, co ji vedlo k tomu začít sbírat bylinky a jiné všelijaké rostliny. Jak se šetrně chovat k přírodě, která nám dává více, než si myslíme. Nebo to, jaký je rozdíl mezi sklizní a sběrem, což je velmi zajímavé a mnoho lidí by si z těchto několika řádků mělo vzít příklad. Na konci úvodu ještě vysvětluje, podle jakého klíče jsou řazeny jednotlivé kapitoly. Tedy, že jsou řazeny podle typů krajiny a jednotlivé recepty v nich podle ročních období sběru bylin vhodných k přípravě.

Snazší orientaci pomáhá obsah na začátku knihy a rejstřík rostlin použitých v receptech na úplném konci knihy. Na začátku knihy je také menší podkapitolka Základní recepty, kde jsou tři základní recepty na výrobu sirupů, šťáv..., které se budou v receptech častěji opakovat.

         

Jak jsem již jednou zmínila, kapitoly jsou řazeny zhruba podle typů krajiny: Ryzí louka; Rostliny přechodového pásma: Okraje lesů a remízky; Plevele: V zahradě, kolem domu a dvorku; Rozkvetlé louky: Barvy a vůně; Svět stromů a lesů; Síla kamene: Skály, rokle, sutě; Alpy, pastviny, úhory; Cesty, paseky, zelené skládky. 

Na začátku každé kapitoly je vždy krátký text o daném prostředí. Co zde roste, jak je vhodné byliny a další rostliny sbírat, často také nějaká autorčina osobní zkušenost. Následují recepty, kde je pokrm představen, vyjmenovány ingredience, pracovní postup, případně doplňující informace - autorčin Tip.

Mezi recepty jsou vkládány také informace o rostlinách, které následně několikrát použijeme. Například medvědímu česneku je věnováno několik receptů, takže nechybí popis, kde medvědí česnek najdeme, jak ho používat, k čemu se hodí... a další. Takto popsaných rostliny je v knize celá řada.

Co je třeba zmínit je nádherné grafické zpracování knihy. V první řadě zaujme sama obálka (na tuhle krásu je v knize recept). Stejně krásní fotky jsou i uvnitř knihy a je jich opravdu mnoho, jedna hezčí než druhá. Fotky rostlinek, krajiny, nádherných pokrmů... Už jen kvůli tomu, by si člověk knihu měl prohlédnout.


Já sama na kuchařky tolik nejsem, ale jsem moc ráda, že se mi tahle dostala do ruky. Jak já, tak moje maminka jsem z knihy nadšené a už plánujeme, co všechno musíme z knihy vyzkoušet. Člověk by neřekl, kolik poživatelných, ba přímo chutných rostlin, má všude kolem sebe. Protože nemám s kuchařkami takové zkušenosti, zeptala jsem se na odbornější a praxí ověřený názor svojí maminky. Ta knihu doporučuje, líbí se jí její zpracování a věří, že velká část z receptů je v praxi snadno použitelná.

Shrnuto podtrženo, tato kniha rozhodně stojí za prohlédnutí a za vyzkoušení. Jsem si jistá, že pokud máte alespoň trochu rádi vaření, přírodu kolem nás a zajímáte se o zdravý životní styl inspirovaný generacemi ozkoušenými  recepty, bude kniha přesně pro vás.



Knihu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.







 

 

6 komentářů:

  1. Věřím, že to musí být pěkná kuchařka s mnoha zajímavými recepty. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu je. Sama jsem byla překvapená, kolik zajímavého jsem v ní našla. :)

      Vymazat
  2. hezká kuchařka, tyhle bylinkové mě hrozně baví! prostě recepty z toho, co si sami můžeme někde nasbírat:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. :) V tomhle případě si opravdu všechno musíš nasbírat. :)

      Vymazat
  3. Hmmm... pěkné :) Název je velice zajímavé. Zní to na knihu, která ukrývá dobrý vztah k přírodě a i dobré nápady, jak chytře tu přírodu využít, ale ne zneužít. :)
    Vypadá to na svěží a dobré recepty :)
    Zní to na zajímavou kuchařku, takovou jsem ještě neviděla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě samotnou název zaujal na první pohled. :) V podstatě je to přesně tak, jak píšeš - naučit se s přírodou žít a využívat její dary, nikoli je zneužívat...

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.