Recenze: Markýz hledá ženu

Autor: Ella Quinnová

Název originálu: When a Marquis Chooses a Bride

Počet stran: 328

Série: Worthingtonovi

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání v ČR: 2022



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Cosmopolis!


Oficiální anotace:

Dominic, markýz z Mertonu, dospěl k názoru, že by se měl oženit. Jak by řekl jeho poručník, je to prostě povinnost. Důležité je vyhnout se silné vášni a citům a najít si tu správnou nevěstu. Musí být urozená, tichá, dobře vychovaná, ucházející, musí vědět, co se od markýzy očekává. A hlavně nesmí mít sklony ke skandálům!
Dotty Sternová byla pozvána Worthingtonovými, aby se s nimi zúčastnila společenské sezony v Londýně. Je sice jen dcerou venkovského baroneta, vyniká ale krásou, bystrou myslí, břitkým vtipem a upřímnou povahou. To ale její okolí poněkud vyvádí z míry. A nejvíc Dominika. Na Dotty je totiž něco, čemu nedokáže odolat. A než se naděje, zachraňuje spolu s ní štěňata, koťata, a nakonec i malého zlodějíčka.
Dotty vůbec neodpovídá jeho představě ideální manželky a rozhodně by ho s ní nečekal klidný život. Tak proč mu připadá… prostě dokonalá?

Moje hodnocení:

Kniha Markýz hledá ženu je druhém díle ze série o rodině Worthingtonových. Jedná se o romantický příběh z historického prostředí Anglie 19. století

V prvním díle (Tři týdny do svatby) proběhlo seznámí se členy rodiny a blízkými přáteli a výraznými postavami, kolem nichž se vše točilo byly Grace a Matt. I v tomto díle se s nimi setkáváme, ale pozornost je zaměřena na novou ústřední dvojici, která figuruje i jako střidající se vypravěč. Oba se již krátce objevili, ale teď se jedná čistě o jejich příběh. Dominic markýz z Mertonu a Dorothea (Dotty), mladá dívka, která zahajuje sezonu společně s Charlotte a Louisou.

Dominic je znám jako arogantní bručoun, který je přesvědčený o své trvající pravdě a při každé příležitosti se ohání svým titulem markýze. Až pod náporem Dotty a její krásy, která ho zaujme na první pohled, ukazuje i jinou tvář a své skutečné povahové rysy. Tvář, kterou schovává a bojuje s ní. Ledy v něm pomaličku tají, ačkoliv on se tomu záměrně a výrazně brání. Lásce a přitažlivosti člověk neporučí.

Dotty je mladá dcera venkovského baroneta a společně se svými přítelkyněmi zahajuje v Londýně sezonu. Dom ji na první pohled zaujme, ale její kamarádky i ostatní z Worthingtonovi rodiny ji od něho odrazují a vymlouvají jí její případné city. Ona je ale svéhlavá a rozhodne se, dělat si vše po svém, jako obvykle. 


Ve vyprávění se střídají oba dva a vidíme tak situaci z obou úhlů pohledu, zároveň je možné nahlédnout do nitra a skrytých myšlenek a myšlenkových pochodů obou postav. Bohužel ale změna pohledů není oddělena nebo graficky zdůrazněna. Je potřeba změnu poznat z textu, což naštěstí není problém, ale grafické oddělení by bylo příjemnější. 

Na první pohled je poměrně jasné, jak vše skončí. I přesto se jedná o krásný příběh plný romantiky, lásky, ale také rodinného života a vztahů v rodině, vyšší britské společnosti a jejích zákonitostí. Samozřejmě s historickými skutečnostmi to opět nemá příliš společného. Doba je vykreslená krásně, stejně tak šaty, prostředí vyšší společnosti, plesy a soaré, etiketa... Řada situací a chování některých postav, by v dané době bylo nepřípustné a nemohlo se vůbec stát. O to tu ale nejde. Kniha jako taková je skvělá a stoprocentní historická přesnost se v tomto žánru nevyžaduje. Musí se ovšem nechat, že kniha působí uvěřitelně a realisticky. 

V popředí je samozřejmě romantická linka a objeví se i několik erotických scén. Jsou zastoupeny v podstatě menší míře, než jak tomu bylo v minulém díle, ale přesto tu nějaké jsou a podle mě jsou skvělým dokreslením vztahů. Byť nejsou popsané do úplných detailů.  

Konec je v podstatě uzavřený, přesto jsou otevřeny další možnosti jak pokračovat a je jisté, že pokračování je nasnadě. Přeci jen tato rozvětvená rodina má ještě mnoho členů, kteří své štěstí stále hledají. 

Obálka knihy je krásná jako minule. Nemám moc ráda osoby na obálkách, ale v případě historických románů se mi tenhle styl líbí - "bez hlavy, zaměření na krásné šaty".





Knihu Markýz hledá ženu si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

2 komentáře:

  1. děkuji za tip na knihu :) mohla by se líbit mamince :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Pokud má maminka ráda historické romány, určitě by nebyla zklamaná. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.