Recenze: Smrt krásných srnců

Autor: Ota Pavel

Název originálu: Smrt krásných srnců

Počet stran: 109

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Academia

Rok vydání v ČR: 2007


Oficiální anotace:

Povídková kniha, ve které Ota Pavel vzpomíná na šťastné dětství před válkou i neradostná válečná léta. Ústřední postavou je jeho otec Leo Popper, obchodní zástupce firmy Elektrolux.

Moje hodnocení:

Kniha Smrt krásných srnců je v podstatě autorovým vzpomínám na dětství, a to jak na období šťastné tak na to válečné, které bylo šťastné podstatně méně. 

Nejedná se o ucelený chronologicky řazený příběh, ale spíš o několik po sobě jdoucích povídek. Všechny ale mají společnou jednu věc. Ústřední téma autorova dětství. Většina knihy se tedy točí okolo jeho otce Leo Poppera, matky Hermíny a bratrů, ale také osob, které byli v blízkosti rodiny např. strýc Prošek. 

Styl psaní je uzpůsobený mladšímu vypravěči. Což znamená, že i náročnější a zásadnější témata typu koncentrační tábory, chování Němců za Protektorátu a postavení Židů, nebo válečný nedostatek jsou podána spíš okrajově a pohledem dítěte/mladého člověka, které v okolním dění nevidí tolik, kolik by viděl dospělý člověk. 


Celkem kniha obsahu 8 částí, krátkých povídek ze života. Nejdražší ve střední Evropě, Ve službách Švédska, Smrt krásných srnců, Kapři pro wehrmacht, Jak jsme se střetli s Vlky, Otázka hmyzu vyřešena, Prase nebude! a Králíci s moudrýma očima

Každá část je věnovaná jinému tématu, ale ústřední postavou je vždy autorův otec Leo Popper, který je veskrze zajímavou postavou. Samozřejmě jde charakterově kladnou osobu, ovšem s jistými povahovými rysy, které musely jeho manželku pěkně potrápit. Například jeho schopnost nadchnout se pro kdejakou věc předem odsouzenou k nezdaru. Vlastní rybník, chov prasat a králíků, prodej mucholapek... Někdy se člověk musí až smát nadšení a entuziasmu, se kterým do daného podniku vstupuje. A obdivovat svatou trpělivost paní Hermíny. 

Autor píše velmi čtivým stylem, jeho texty nepostrádají trochu humoru, pohled na danou dobu a leckdy mnoho nečekaných situací spojených s rodinou. Velkým plusem je také to, že texty vyznívají pozitivně. Přes všechny těžkosti a komplikace, přes válečné období a nedostatek, přes problémy s rodinnými příslušníky a úmrtí... přesto všechno je jasně patrný pozitivní rámec vyprávění a autorova snaha podat události tak, jak byly ale s částečně nasazenými růžovými brýlemi. Navíc každá z povídek má jen několik stran, což je někdy možná až na škodu. 

Této knize jsem se mnoho let vyhýbala a teď ani vlastně nevím proč. Byla by škoda, se o autorovu tvorbu ochudit. Minimálně tato jeho nejspíš nejznámější kniha stojí za přečtení. I pro ty, kteří vybírají knihu k maturitě, by podle mého názoru byla vhodná. Není příliš obsáhlá, dobře se čte a půjde o ní dobře mluvit. 

Obálka knihy je filmová z nakladatelství Academia, která má přímo edici Filmová řada. V této edici je velká spousta klasiků, přičemž řada z nich opravdu stojí za přečtení. Přestože filmové obálky příliš nemusím, tahle edice se mi líbí a pohromadě musí jistě vypadat skvěle.


 

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. To úplně chápu. Klasika není pro každého... nebo přesněji ne každá klasika. :)

      Vymazat
  2. Já se jí vyhýbala kvůli názvu a asi se budu vyhýbat dal 🤣

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.