Recenze: Knihomolové

Autor: Emily Henryová

Název originálu: Book Lovers

Počet stran: 384

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: Metafora

Rok vydání v ČR: 2023



Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelskému domu Grada, přesněji pak nakladatelství Metafora!


Oficiální anotace:

Nořin život je jako kniha až na to, že ona sama v ní není tou správnou hrdinkou, a tak se vydává na pár měsíců do Severní Karolíny. Jenže namísto nových jiskřivých setkání neustále naráží na Charlieho, zadumaného redaktora, kterého dávno zná! Nebo je to on, s kým bude psát svou novou kapitolu?

Moje hodnocení:

Kniha Knihomolové je v pořadí třetím počinem autorky odpočinkových romantických knih. Před nějakou dobou v češtině vyšly Letní sázka, Alex, léto a já, a přestože obě nebyly vůbec špatné, tuhle hodnotím jako bezkonkurenčně nejlepší

Sledujeme hlavní hrdinku Noru. Jako postava si ve své podstatě dělá legraci z obvyklých klišé romantického žánru. V nich hlavní hrdina odjede na venkov s cílem zničit případně převzít místní firmu. Je přesvědčený o úspěchu svých plánů i sám o sobě, ale vše se změní, když pochopí, co je skutečně důležité a zamiluje se do místní dívky (ideálně dcery majitele podniku, který chce zničit). Změní názor, zůstane v daném místě a bude pomáhat s vedením podniku. Ve městě nechá svou přítelkyni, kterou miloval, ale novýma očima zjistí, že je to mrcha zahleděná do sebe řešící jen svou kariéru a rozejde se s ní... No a přesně ta městská mrcha a zhrzená partnerka, workoholička je naše hlavní hrdinka. Nora je literární agenta z New Yorku přezdívaná jako dravec. Je drsná, ví co chce a jde si za tím, kvůli tomu není příliš oblíbená. Bojuje se stereotypem o ženách kariéristkách ve světe mužů a s pohledy skrz prsty, že nechce dítě, rodinu a odejít ze svého města za klidějším životem.

To je jedna Nořina část. Ale uvnitř zdaleka není taková, jak si lidé okolo myslí. V průběhu příběhu se to pomalu ukazuje a na povrch vyplouvá její skutečná podoba, když se neskrývá za maskou profesionality. I když opravdu je městským člověkem, který všemi romantickými klišé pohrdá.

 

Hlavní téma příběhu je výlet se sestrou Libby do malého města daleko do NY. Městečko je vybráno s ohledem na úspěšnou knihu, kterou Nora pomáhala uvést a autorka se jím v knize inspirovala. Udělají si společný výlet a doufají, že se opět sobě navzájem přiblíží. K tomu dopomůže i bláznivý seznam věcí, které je nutné na dovolené podniknout.

Druhou důležitou postavou je Charlie, v podstatě mužská obdoba Nory. Od počátku mezi nimi funguje určité napětí, chemie a i když se napřed nesnášejí, postupně se je to k sobě táhne stále více. Oba si jsou podobnější, než se na první pohled zdá a společně vytvářejí zajímavé scény a vtipné hlášky, u kterých se člověk zasměje. Na můj vkus by tento pár mohl dostat větší prostor.  

Kromě humorných scén, je zde ale i několik dojemných a emotivních scén. Hodně se řeší rodina a rodinné vztahy, ztráta blízkého člověka a sesterské vztahy. Jedná se ale jen o okrajovou vsuvku, z velké většiny se jedná o poziviní knihu.

Jak je autorčiným zvykem, kapitoly jsou poměrně dlouhé. Naštěstí se ale opravdu dobře a snadno čtou, takže to tolik nevadí. Napomáhá tomu také uklidňující, příjemná atmosféra malého ospalého města popisovaná očima velkoměstské ženy.

Kniha obsahuje zajímavý příběh s romantikou z jiného úhlu pohledu. I ambiciózní městští workoholici si zaslouží svůj šťastný konec, byť jiný, než je obvyklé. 

Obálka knihy není špatná. Tematicky i zpracováním se hodí k autorčiným předchozím knihám a působí odpočinkovým dojmem. Přesto mě zas tolik neuchvátila a umím si představit i nějakou jinou možná hezčí.


 

 

 

 

Knihu Knihomolové si můžete podrobněji prohlédnout a případně také zakoupit na webových stránkách nakladatelství.

8 komentářů:

  1. To zní moc dobře. :) Jen se teď soustředím spíše na knihy do výzvy na Databázi knih. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu já jsem letos vzdala, témata mi absolutně nesedí a nechci něco číst jen kvůli výzvě. :) Ale tobě budu držet palce, ať ji úspěšně splníš. ;)

      Vymazat
  2. knihu všude vídám a láká mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, teď je opravdu úplně všude. :)) Ale podle mě stojí za to a teď na léto je naprosto dokonalá.

      Vymazat
  3. Jé, já zrovna tuhle knihu vynechala. A ty ji dáš pět hvězd, tak začínám litovat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna. :D Tohle se mi už také párkrát stalo... :)

      Vymazat
  4. Krásně popsané. Působí jako knížka stvořená na letní čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Na léto (nejen) a odpočinek je tahle kniha naprosto ideální. :) Vlatně všechny knihy od autorky jsou takové.

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.