Knihovníček 1 - Moje čtecí rutina

Za krásnou ikonku moc děkuju Terce z blogu zápisník spisovatelky

Jak jistě mnoho z vás ví, Irenka alias Rodaw z Knihánkova na svém youtube kanále, přišla s nápadem na spojení komunity primárně booktuberů, ale také knižních blogerů.
S projektem jí pomáhá  Verunka, která nám umožnila (a za co jí moc děkuji) zúčastnit se i formou článků, které bude zveřejňovat na svém blogu v neustále rostoucím seznamu článků Knihovníčka.
Nebudu víc vysvětlovat, jak všechno funguje, ale pokud máte jakékoliv dotazy, tak zde
se dozvíte všechno potřebné.

Teď už k samotnému Knihovníčkovi.
Prvním tématem je Moje čtecí rutina. Což mi přijde jako velmi zajímavé téma, ráda zjistím, jak jsou na tom ostatní se svými čtecími návyky a jestli se s nimi případně na něčem shodnu...


VÝBĚR KNIHY?
To co budu číst si vybírám hlavně podle nálady. Knihy mám převážně půjčené z knihovny, takže už takový menší předvýběr mám. Vždcky toho ale mám napůjčováno poměrně dost, takže je i tak výběr složitý.


KDE ČTU?
Knihu s sebou nosím všude. Už jen pro ten pocit, že ji u sebe mám a případně si ji můžu kdykoliv otevřít, nebo se na ní jen podívat. Proto musím mít větší kabelku, do které se mi kniha vejde.
Horší je když čtu něco s vyšším počtem stran...stejně ji ale mám u sebe, a to i kdyby byla sebe tlustší.

V podstatě čtu všude. Nejraději samozřejmě doma, ideálně v posteli, nebo v křesle, kde se mi čte nejlépe a cítím se nejpohodlněji.

Protože ale velké množství času trávím dojížděním autobusem, nebo čekáním na něj, hodně čtu i tam. Nemám problém s lidmi ani zvuky kolem. Když se začtu nevnímám okolí.
Dřív jsem měla se čtením v autobuse problém, teď už mi to ale díky bohu nevadí.

Také když jsem někde, kde se musí delší dobu čekat např. čekárna u lékař, beru si knihu s sebou.



JAK ČASTO ČTU?
Samozřejmě podle toho, co mám zrovna za povinnosti a kolik mám volného času. Rozhodně čtu každý den. Někdy pár stran, jindy pár kapitol....ve vyjímečných případech třeba i celou knihu.
Důležité taky o jakou knihu jde. Někdy strany ubíhají sami, v jiných případech je každá strana na půl hodiny.


JÍST/PÍT U KNIHY?
Dost často slýchám, že mnoho lidí si při čtení musí dát něco k jídlu. Já naopak u knihy zásadně nejím. Znám se a nechci riskovat, že knihu něčím ušpiním.
S pitím to je ale něco jiného, moc ráda si ke čtení uvařím hrnek dobré kávy. Je to ale spíš taková třešnička na dortu, než nutnost, bez které se neobejdu.


HUDBA??
Tak jako s jídlem ani s hudbou nesouhlasím. Při jakékoliv hudbě se na knihu nemůžu pořádně soustředit. Nevadí mi hluky dopravy, pocházející lidé... ale s hudbou to prostě nejde. Potom se pořádně nesoustředím ani na knihu ani na písničky.

 
ZÁLOŽKY
Moc se mi líbí všechny možné tématické záložky. Ale já je nepoužívám. Vím, že to bude znít divně, ale mám jednu svoji oblíbenou, kterou jsem dostala už před xxx lety (asi před 11 lety).
Už je trošku ošoupaná, podlepená a upravená izolepou, já k ní ale chovám "hlubší city". Přece jenom je to pěkná řádka knih, kterými se mnou prošla. A dokud se nerozpadne, tak já ji rozhodně nevyměním.









A nakonec, CO ZROVNA ČTU?
Včera jsem se pustila do knihy Kruh, kterou napsal Dave Eggers. Vzpomněla jsem si na ni hlavně díky blížícímu se filmu s Emmou Watson, který má přijít do kin. Já si vždycky radši napřed přečtu knihu a až potom se dívám na film. Zatím jsem přečetla jen kousek, ale líbí se mi moc - hrozné je, že to co je v ní popisováno, by se mohlo klidně v budoucnu stát.



Tenhle sbližovací projekt se mi vážně moc líbí. Doufám, že moje čtecí rutina alespoň někoho zaujme a třeba se v ní i uvidí.
A hlavně nezapomeňte #sknihouspolecne.

6 komentářů:

  1. Pěkný článek :-) Uvažuji, že se taky do tohoto projektu pustím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se určitě zapoj. Mě se moc líbí celá ta myšlenka spojení knižní komunity... :))

      Vymazat
  2. Pěkně jsi to napsala. V pár drobnostech se s tebou shoduji :) A vážně začínám uvažovat, že se také zapojím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se zapoj. Každý další člověk je jedině vítaný. :)

      Vymazat
  3. Krásné zpracování prvního tématu.
    O projektu jsem četla/slyšela. Uvažuji o účasti, ale ještě neříkejme HOP :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý váš komentář.