Knižní přírůstky #23

Doma se mi zas nakupilo několik knih, se kterými se musím pochlubit. Navíc jsou to všechno knihy, na které se už moc těším.

Jako první je to dvojice knih z nakladatelství Metafora, za které ještě jednou moc děkuji. Obě knihy si jsou svým tématem podobné. Historické romány, kde se střídají dvě časové linky a společně s hrdinkou ze současnosti pomalu rozplétáme události dávno minulé.
Pařížská švadlena, kterou napsala Natasha Lesterová.

Kolik toho musí obětovat mladá francouzská švadlena na cestě za naplněním svých snů? Román o mladé ženě a její snaze získat uznání a dobýt svět dosud vyhrazený jen mužům – módní průmysl New Yorku v polovině 20. století.
 

1940. Pařížská švadlena Estella Bissettová je ve svých dvaadvaceti letech nucena uprchnout z Francie před postupující německou armádou. Dostane se až do New Yorku a na Manhattanu se ocitne jen s pár franky, šicím strojem, vlastním originálním modelem zlatých hedvábných šatů a snem založit vlastní módní ateliér.
2015. Australská kurátorka Fabienne Bissettová přijíždí na výroční galapřehlídku v Metropolitním muzeu, která je pojata jako pocta celoživotnímu dílu její milované babičky – jedné z nejvýznamnějších módních návrhářek konfekce té doby. Jak se ale Fabienne dozvídá víc o babiččině minulosti, odhaluje příběh tragédie, zlomeného srdce, tajemství a bolestných obětí ve jménu úspěchu.
Román Pařížská švadlena překračuje generace, společenské rozdíly i divoký kvas mezinárodního dění. Je to okouzlující příběh, který nebudete chtít odložit – o výjimečném vztahu mezi babičkou a vnučkou a jejich snaze zhojit zlomená srdce z minulosti.



Fotografie od autorky Debbie Rixové.

Itálie, 1958: Rachael je mladá vdova, která po neúspěšném maďarském povstání v roce 1956 nachází spolu se svým otcem azyl v Anglii. Dlouho bojovala o přežití, nevěděla, kde má domov ani komu může důvěřovat, a až když doprovází otce archeologa za prací na prosluněnou Sardinii, nachází místo, kde se cítí v bezpečí. Rachael zde prožívá bezstarostné léto, zapomene na stíny minulosti a zamiluje se. Nepřinese jí však nově nalezené štěstí jenom další zklamání? Anglie, 2017: Sophie má pohledného manžela, úžasný dům na anglickém venkově a úspěšnou kariéru antropoložky. Když se v důsledku nenaplněné touhy po dítěti začnou v jejím manželství objevovat trhliny, upne se na svoji práci a útěchu hledá i ve vzpomínkách na dětství a na svou milovanou babičku Rachael. Jednoho dne objeví v jejím starém sekretáři fotografii mladého muže a hedvábný náramek. Pustí se do pátrání, které odhalí neobyčejný příběh babiččiny minulosti a tajemství, které má moc změnit jí život…





A potom další díl z mé milované série Cizinka z pera autroky Diany Gabaldon. V pořadí je to již sedmý dál s název Paměť kostí. Už teď se na něj moc těším. Jediné co mi dělá starost je přibývající tloušťka knihy s každým dalším dílem.


Jamie Fraser, bývalý Jakobín a rebel, ví, že americké povstání přináší tři jistoty: Američané vyhrají, boj na straně vítězů není zárukou přežití a raději zemře, než aby se postavil se zbraní v ruce svému nemanželskému synovi – mladému poručíkovi britské armády. Claire také ví, že Američané vyhrají, ale už ne to, za jakou cenu.
Mezitím, v relativním klidu dvacátého století, se jejich dcera Brianna s manželem Rogerem MacKenziem usadili ve starém skotském domě, kde se před dvěma staletími odehrávalo drama jejích rodičů. Nalézají zde Claiřiny dopisy. Křehké stránky odhalují její lásku k Jamiemu. Budoucnost rodiny MacKenzie na vysočině je záhadně, neodvratitelná a těsně spjatá s válkou v amerických koloniích.
 



Kniha, kterou jsme dostali jako dárek, taktéž od oblíbené autorky Barbary Erskinové - Strom duchů, mi udělal také velkou radost.

Ruth se po mnoha letech vrací do Edinburghu. Jeden z důvodů je smrt jejího otce. Čeká ji nelehký úkol: vyklidit po něm dům. Brzy objevuje diář a dopisy, psané jejím předkem – Thomasem Erskinem. Thomas se vždycky snažil jít vlastní cestou. Místo univerzity se přidal k námořnictvu. Až později vystudoval práva a nakonec se z něho stal lord kancléř. Na své životní cestě si udělal spoustu nepřátel, kteří ho, i s jeho rodinou, nakonec dohnali až k smrti. Ruth je Thomasovým příběhem zcela pohlcena a pomalu pociťuje nejen jeho reálnou přítomnost, ale i přítomnost jeho nepřátel…




A na závěr jsou to také pokračování série, kterou kupuje s mojí mladší sestrou. Aurorka Liz Kesslerová a její Emily Vicrhná. V pořadí jsou tu již sedmý a osmý díl s názvy: Emily Vichrná  a zrádný vodopád a Emily Vichrná a pirátský princ
Emily se s Aaronem a Shonou vydává na prázdniny k moři a doufá, že tentokrát ji nečeká vůbec žádné dobrodružství. Chce si prostě jen užít prázdniny se svými kamarády. To se ale změní, když na jednom z ostrovů objeví vodopád, za kterým se skrývá utajená vesnice místních obyvatel. Ti věří, že jedině Emily s Aaronem jim můžou pomoct odvrátit zkázu jejich ostrova, jak praví dávné proroctví. Emily s Aaronem se tak vydávají najít bájného obra… Podaří se jim ostrov zachránit?


Po minulém dobrodružství čeká Emily, její rodinu a přátele za odměnu plavba na luxusní výletní lodi. Ta se ale brzy změní v noční můru, když loď přepadnou piráti… a unesou Aarona! Emily je odhodlaná udělat cokoliv, aby ho zachránila, a stane se tak součástí nebezpečné pirátské honby za pokladem. Podaří se jí Aarona zachránit?




Co na knihy říkáte? Znáte je, nebo jste je už dokonce četli?

20 komentářů:

  1. nice post dear :) I follow you on gfc # 65 , follow back?

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Knihy znám, ale nečetla jsem je. Mám zájem si jednou přečíst švadlenku, ale zbytek asi ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Švadlenu má zrovna rozečtenou a zatím se mi líbí moc. :) Pokud máš ráda romatiku, historii a spojení více časových rovin, je to ideální volba. :)

      Vymazat
  3. Krásné přírůstky :-) Ať se ti všechny líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To už vyšla zase další Cizinka? Tak to už fakt vůbec nestíhám dávat pozor. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, jde to rychle a vychází toho tolik. :)) Se čtením jsem skončila u čtvrtého dílu, takže mám trošku skluz, ale i tak... doma je mít prostě musím. :))

      Vymazat
  5. Četla jsem Švadlenu a je krásná! Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit. Ostatní knihy jsem nečetla, ale Strom duchů bych si jednou přečetla moc ráda. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se mi bude také líbit, zatím vypadá, že ano. :) Já se na strom duchů také moc těším, všechny autorčiny knihy jsou skvělé, takže doufám, že i tahle bude. :)

      Vymazat
  6. NEjvíce mě zaujala Pařížská švadlena. Vypadá moc dobře.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkné nové kousky, to už je várka čtení na Vánoce :) Nejvíc mě láká Pařížská švadlena :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to tak. :) Bohužel jsem s novými knihami ještě zdaleka neskončila.. :))

      Vymazat
  8. Právě jsi mi rozšířila knižní obzory , protože tyto knihy jsem dosud neznala :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, doufám, že je to pozitivní rozšíření obzorů. :))

      Vymazat
  9. na Pamet kosti se strasne tesim a myslim, ze pristi tyden uz konecne zacnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na ni taky těším. :) Všechny autorčiny knihy stojí za to. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.