Recenze: Světlo a stíny

Autor: Leigh Bardugo

Název originálu: Shadow and Bone

Počet stran: 312

Série: Griša

Díl v sérii: #1

Nakladatelství: Fragment

Rok vydání v ČR: 2017

 

Oficiální anotace:

Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky… Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků. Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl. Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu neprostupné temnoty…

Moje hodnocení:

Kniha Světlo a stíny je prvním dílem ze série Griša. Série, které jsem se dlouhou dobu vyhýbala, ze strachu, že nebude tak dobrá jako byla série Šest vran. Názory, že je Griša nepříliš povedená, jsem slyšela z více stran a tak se jí vyhýbala. Teď ale můžu s klidným srdcem konstatovat opak. 

Sledujeme hlavní hrdinku Alinu Starkovou, obyčejnou trochu naivní dívku, která je přesvědčená o své obyčejnosti a je s ní svým způsobem spokojená. Jedinou její starostí je její kamarád z dětství Mal, ke kterému cítí víc, než dává znát. Když ale nedopatřením zjišťuje, že je významnou grišou s mocí silnější než všichni okolo, její život se zásadním způsobem změní. Tato její proměna je uvěřitelně pospána. Pomalé objevování síly, nejistota z nového prostředí, nepovedené pokusy zapadnou, nebo alespoň nebýt středem pozornosti a následné smiřování se s výjimečností. Její postřehy a některé vtipné promluvy, stejně tak snaha nedat najevo nejistotu, slabost a strach, z ní dělají skvělou hrdinku, za kterou budou čtenáři stát a věřit v ní.


Spolu s Alinou tu máme další dvě mužské postavu, diametrálně odlišné. Mal, její přítel z dětství, voják a ochránce, který ale na první pohled působí jakou někdo, komu příliš nezáleží na Alininých citech a neumí číst mezi řádky. Mě osobně k srdci příliš nepřirostl, i když v poslední třetině, kdy jsem ho více poznala a možná trochu pochopila jeho myšlenkové pochody, mi přišel sympatičtější. A druhý je Temnyj. Typický "bad boy", kterého většina čtenářek zbožňují. (nevyjímaje mě). Z počátku působí lidsky, uvěřitelně a snaží se ukázat to nejlepší, co v něm je. Postupně se ale vybarvuje, ukazuje svoji pravou tvář. To ale nijak neumenšilo slabost, kterou pro něj mám. Prostě zlý fešák, který o sobě ví, že je neodolatelný a skvěle s touto skutečností pracuje. 

Úžasné je prostředí, do něhož je příběh zasazen. Inspirace carským Ruskem je na první pohled patrná a je to skvělé. Autorka skvěle popisuje města Os Alta, Kribirsk... a další, stejně tak paláce, přírodu. Dokázala vytvořit svět, který dává smysl. O čemž svědčí i mapka na začátku knihy, díky níž se lze snáze orientovat a která je mimochodem krásná.

Autorčin styl psaní jsem, už díky její druhé sérii, poznala a pochopila, že je přesně tím pravým pro mě. Její texty se mi příjemně a velmi snadno čtou. Vše je napínavé, akční, kouzelné. Zajímavý je jak námět, tak prostředí. Otevřené kapitoly přímo nutí k tomu číst dál a v podstatě knihu nejde odložit. Dokonce i popisy dokázala autorka napsat způsobem, který nestrpí odklad knihy. 

Konec je opravdu hodně otevřený, což jsem očekávala, vzhledem k tomu, že následují další dva díly. Autorka umí napínat čtenáře a v závěru to jen potvrdila. Můžu říct, že jsem si čtení užila a možná i díky počátečním obavám, jsem si příběh o to víc užila a byla jsem nadšená. Po prvním díle můžu s klidem říct, že je téměř srovnatelný se Šesti vranami. Uvidíme dál.

Obálka knihy se mi líbila od začátku. Popravdě nevím, proč ji všichni tak haní. Po dočtení už chápu, proč je na ní vyobrazen právě jelen, i to jakou symboliku a výrazný úděl v příběhu má.

20 komentářů:

  1. po pravdě já nebyla tolik nadšená z prvního dílu, vlastně celkově ze série :) Šest vran se mi líbilo mnohem více :) doporučuji pak po sérii i knihu Trnitá řeč :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se Šest vran také líbí víc. Ale z Griši jsem mile překvapená. :) Trnitou řeč mám samozřejmě také v plánu. :)

      Vymazat
  2. wow, amazing post dear :) so nice!

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna jsem první díl taky rozečetla. :) Říkala jsem si, že když teď bude seriál, už by bylo na čase po knize sáhnout a musím říct, že jsem spokojená. Jasně, není to nic převratného, ale čtení si vážně užívám. Alina mi teda popravdě docela leze na nervy, ale pořád ne tolik jako některé jiné knižní hrdinky. A pro Temnyje mám pochopitelně absolutní slabost. Ze začátku jsem přemýšlela, proč by to vlastně měla být svým způsobem záporná postava, když se chová vlastně celkem mile, takže se začínám těšit, až se z něj stane větší parchant. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Celou sérii mám v práci. Chci si ji přečíst a pak sledovat seriál na Netflixu, který bude :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se na seriál moc těším a po knihách jsem sáhla z velké části také kvůli němu. :) Doufám, že se povede.

      Vymazat
  5. Šest vran a Prohnilé město jsem četla, ale asi tam i zůstanu. Mě ta Griša nějak neláká :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím. :) Podle mě Griša není tak dobrá jako zmiňovaná duologie, ale autorčin styl psaní, který chytne a už nepustí, patrný je.

      Vymazat
  6. Toto vůbec neznám :)
    Jsou určité žánry, které si radši přečtu a žánry, na které se radši podívám, toto bych radši asi viděla na tom Netflixu :)
    Máš hezký blog :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :)
      Taky mám žánry, které nečtu, ale raději sleduju. :) Tak doufejme, že se seriálová adaptace povede.

      Vymazat
  7. Já jsem četla tuto sérii první, na Šest vran se teprve chystám a mě se teda celá série opravdu moc líbila. Skvělé prostředí, skvělé postavy a hlavně skvěle napsáno, takže souhlasím s tvou recenzí. Jak už se tady zmiňují výše, jsem zvědavá na seriálové zpracování na Netflixu, už na to čekám jak na Vánoce :-D

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že na seriál napjatě čekáme všichni. :)
      Jestli se ti Griša líbila, tak Šest vran určitě také vyzkoušej.

      Vymazat
  8. Jednička nebyla špatná. Bavilo mě, jak Alina postupně zjišťovala, co umí. :) Jen pak dál mě to moc nebavilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se také líbilo její postupné objevování moci. :) Je pravda, že druhý díl je spíš vycpávkový, ale poslední je zas na úrovni prvního dílu. :)

      Vymazat
  9. Sérii jsem už začala číst, ale budu se do ní muset pustit znova, protože si ji tak úplně nepamatuju 😁. Pěkná recenze 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. :) To se bohužel stává, člověk přečte první díl, pak si dá pauza a když chce pokračovat dál, je úplně ztracený. :D

      Vymazat
  10. Vždycky mi přijde zajímavé, jak se autoři mění v různých svých knihách/sériích. I když je pravda, že si teď nemůžu vzpomenout na autora, od kterého bych četla dvě různé série. Snad jen Slečna Marplová a Hercule Poirot, ale to se asi moc nepočítá. :-D

    Vlasta (mimochodem, udělala jsem trochu změny v blogu, hodně jsem řešila otázku soukromí a nakonec jsem se rozhodla ošetřit osobní články heslem. Nicméně budu ráda, když se i nadále budeme číst, protože mám pocit, že už se "známe" dost dlouho. :) Tak jestli chceš, napiš mi na mail nebo facebook nebo někam a já ti pošlu heslo. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, v určitých aspektech je skoro až neuvěřitelné, že je série Griša a Šest vran od stejné autorky. :D

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.