Recenze: Šťastní lidé mají snadný život


Autor: Agnes Martin-Lugand

Název originálu: La vie est facile, ne t’inquiète pas

Počet stran: 304

Série: Šťastní lidé

Díl v sérii: #2

Nakladatelství: Motto 

Rok vydání v  ČR: 2016


Oficiální anotace:
Po návratu z Irska je Diane pevně rozhodnutá začít nový život v Paříži. S pomocí přítele Felixe se vrhne do práce ve své kavárně „Šťastní lidé čtou a pijou kávu“ a v tomto klidném přístavu potká jednoho dne Oliviera. Je milý, pozorný a hlavně chápe, že Diane už nechce žádné děti. Nemůže se totiž vzpamatovat ze ztráty své dcery. Když už si Diane myslí, že její život poplyne v tomto klidném řečišti, dojde k události, která zbourá všechny její jistoty, za něž tolik bojovala. Bude mít dost odvahy, aby se vydala jinou cestou?

Moje hodnocení:

Pokračování Dianina životního příběhu a její znovu nalezení smyslu života.

Na konci prvního dílu Šťastní lidé čtou a pijou kávu se loučíme s hlavní postavou Diane, po tom co se vrátí domů do Paříže ke svému starému životu. Teď o rok později se s ní znovu setkáváme. Tentokrát je ale všechno jinak. Diane konečně po dlouhé době smutku našla nový smysl života a to svou kavárnu, ke které se upnula a která jí pomáhá zvládat strasti všedního života. Už to není smutná, ubohá vdova, ale silná žena s jasným životním cílem, na svou rodinu nezapomněla, ale konečně pochopila, že může jít dál a přesto je pořád milovat a nosit v srdci.

Když se v jejím životě zničeho nic objeví Oliver, hodný, chápavý a pozorný muž, kterému Diane není lhostejná vypadá to, že se od ní definitivně všechno špatné odvrátilo. Oliver chápe Dianinu životní situaci a nehodlá na ni tlačit. Ta je mu za to vděčná a sama určuje jak moc jejich vztah pokročí.

Dianin ráj ale nevydrží moc dlouho. Bublina štěstí kolem ní praskne, když se dovídá o neštěstí v Irsku, kde nějaký čas pobývala po smrti manžela. Neváhá ani chvilku a vyráží do Irska za přáteli, kde se jí ale všechny vzpomínky vrací. A znovu potkává Edvarda, muže se kterým prožila románek v době svého pobytu v Irsku a ke kterému nepřestala něco cítit. Ani on nezapomněla a o to složitější je jejich znovu setkání. Diane najednou neví jak se zachovat, zůstat s Oliverem v Paříži nebo s Edvardem?

Stejně jako první díl i tenhle se mi moc líbil. Už jsem z něj ale byla o trošku méně nadšená. V podstatě jsem se od knihy nemohla odtrhnout a po dlouhé době mi při čtení i slza ukápla (což je u mě celkem neobvyklé). S Diane jsem soucítila a přála jí, aby konečně našla štěstí. A to se jí nakonec podařilo.

Obálka knihy se mi také moc líbila, ale moc nevystihuje děj knihy. První i druhý díl mě svým přebalem lákal na letní romantický příběh plný kávy a toho jsem se v knihách moc nedočkala. Jde spíš o silný příběh na zamyšlení, ke kterému se žena evokující bezstarostnost a pohodu moc nehodí. Nehledě na to, že se děj odehrává v Irsku v zimě. Kdy hlavní hrdinové bez teplého oblečení nevychází...

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Po této knize jsem minulý rok, kdy vyšla pokukovala :) Díky, že jsi mi ji připomněla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. Mě se líbila moc a rozhodně doporučuju. :)

      Vymazat

Děkuji za každý váš komentář.